Fas 3.

2015-08-26 10:27
Nike Markelius. Bild: Cato Lein
Nike Markelius.

"Jättebra om Fas 3 försvinner"

Nike Markelius har varit en tydlig röst mot Fas 3 och den svenska arbetsmarknadspolitiken. Att Fas 3 nu avskaffas tycker hon är bra, men hon firar inte förrän hon vet hur framtiden kommer bli.
– Jag har ingen lust att hoppa upp i taket och applådera innan jag vet hur det kommer att se ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Regeringen avskaffar Fas 3 - långtidsarbetslösa jublar

Det var på tröskeln till Fas 3 år 2013 som Nike Markelius, trummis och sångerska i bland annat bandet Nike & Röda Orkestern, skrev en uppmärksammad debattartikel om hur hon själv och andra behandlas i Jobb- och utvecklingsgarantin. Markelius var utförsäkrad och på väg tillbaka från en operation när hon skrevs in i programmet. När nu Fas 3 ska avvecklas vill hon inte fira för tidigt.

– Det är jättebra om Fas 3 försvinner, men jag har inte sett att det har hänt än. Vi får se hur det blir och vad som förs in som alternativ.
Markelius utesluter inte att avvecklingen sker mest för att Fas 3 har blivit så hatad och att det mest är namnet som regeringen vill bli av med.

– Jag har inte stort förtroende för hur arbetsmarknadspolitiken ser ut, så jag har ingen lust att hoppa upp i taket och applådera innan jag vet hur det kommer att se ut. Redan innan Fas 3 finns det många delar i Jobb- och utvecklingsgarantin som är förnedrande, som tvingar in människor i olika kontrollsystem som är helt förfärliga.

– Så det beror på hur djup förändring regeringen kommer att driva igenom.
Hur skulle du vilja att arbetsmarknadspolitiken ser ut i framtiden?
– Jag är för basinkomst, jag tycker inte att någon människa ska tvingas till någonting. Arbetsförmedlingen ska vara en förmedlingstjänst, inte ett kontrollorgan som sparkar undan benen på människor som den gör idag. Men det är så klart en långsiktig lösning.