Minuten.

2018-08-07 13:20
 • Saab och BAE Systems satsade 70 miljoner på hiv-behandlingar med radiovågor. Metoden fungerade inte, och ett okänt antal människor dog till följd. Bild: AP
  Saab och BAE Systems satsade 70 miljoner på hiv-behandlingar med radiovågor. Metoden fungerade inte, och ett okänt antal människor dog till följd.
 • Lula da Silva. Bild: Felipe Dana/AP
  Lula da Silva.
 • 1989. Det första kraschade JAS-planet på ett flygfält i Linköping. Bild: TT nyhetsbyrån
  1989. Det första kraschade JAS-planet på ett flygfält i Linköping.
Puffetikett
Dagens ETC

JAS-kraschen vi minns

I morgon är det 25 år sedan ett stridsflygplan av typen JAS Saab 39 Gripen kraschade på Långholmen i Stockholm efter att dess styrsystem fallerat.

Men det finns många fler missöden att berätta om när det gäller svenska flygvapnets stolthet.

Polisutredning lades ner

En engelsk polisutredning om mutbrott lades ned efter att BAE Systems betalat ut 3,7 miljarder kronor i skadestånd. Den brittiska försvarskoncernen har också utretts för mutbrott i länder som Chile, Tanzania, Indonesien och Rumänien.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


President fälldes för mutbrott

Brasiliens tidigare president Lula da Silva åtalades i december 2016 misstänkt för mutbrott. Detta efter att lobbyistgruppen Mardondes & Mautoni fått mångmiljonbelopp för att övertyga Brasilien att köpa stridflygplanet.

Ville bota hiv med radiovågor

Som en del i Gripenaffären med Sydafrika lovade Saab och BAE Systems att satsa pengar i olika projekt i landet. Bland annat satsade bolagen 70 miljoner i ett företag som sa sig kunna bota hiv med hjälp av radiovågor, något som aldrig kunde beläggas. 2012 stoppade de sydafrikanska myndigheterna Hivex behandlingar. Det är oklart hur många människor som dog efter att ha gått på Hivex löften om att metoden botade dem från hiv.

1 dödsfall

Trots att tillbuden med JAS Gripen kan räknas två­siffrigt är det bara en människa som omkommit i samband med ett sådant. Det var den 14 januari 2017, då ett Gripenplan totalhavererade i Thailand och piloten omkom när planet kraschade ned på rullbanan.

Dyr exportvara

JAS 39 Gripen har vid flera tillfällen kritiserats både för att bli dyrare än beräknat och för att inte ha sålts till så många kunder som det var tänkt. Hittills har nya plan endast sålts till Sverige, Thailand och Sydafrika. Utöver dessa två länder hyrs flygplanet ut till Ungern och Tjeckien. Brasilien ligger för närvarande i förhandlingar om ett köpa planet och leveranserna väntas påbörjas 2019.

Tidslinje

1982: Beslut fattas

1982 tas beslutet om att Sverige ska skaffa sig ett nytt flygplanssystem, det som ska komma att bli just JAS 39 Gripen. Detta sker i samband med det försvarsbeslut som fattas av regeringen Fälldin.

1988: JAS lyfter

Gripen lyfter för första gången från marken.

1989: Första kraschen

Den första kraschen med flygplanet sker i samband med en provflygning på Saabs flygfält i Linköping. Piloten är densamma som 1993 sitter bakom spakarna i flygplanet som kraschar på Långholmen
i Stockholm.

1993: Krasch på Långholmen

JAS Saab 39 Gripen kraschar på Långholmen i Stockholm efter att styrsystemet fallerat.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kunde allt

Gripen var ett av de första multirollflygplanen, därav namnet JAS, som står för ”jakt, attack, spaning”.

Anpassat för Nato

Det var Industrigruppen JAS som kom att utveckla planet, under en period i samarbete med Europas största koncern inom försvarsindustrin, BAE Systems, som var delägare i Saab 1998-2011. Därmed Nato-anpassades flygplanet för att kunna säljas internationellt.

Erkände mutor

2007 avslöjades att Saab och BAE Systems betalat ut mutor till agenter för att få Gripen såld till Tjeckien, Ungern och Sydafrika. Enligt dokument som SVT:s Uppdrag granskning fått tag i rörde det sig om mångmiljardbelopp som ska lovats till agenterna.