Inrikes.

2016-04-08 10:00
Systrarna Märak, Mimie till vänster och Maxida till höger, tackar nej till Myrdalsällskapets hederspris. Foto: Press (t. h.) / TT (t. v.)
Systrarna Märak, Mimie till vänster och Maxida till höger, tackar nej till Myrdalsällskapets hederspris.

”Jan Myrdal är homofob”

I morgon lördag är det tänkt Sápmi Sisters ska ta emot Jan Myrdals lilla pris, Robespierrepriset. Men pristagarna kommer inte dyka upp. För Dagens ETC avslöjar nu Mimie Märak varför systrarna vägrar ta emot priset.

– Om Jan Myrdalsällskapet har fått ett queerfeministiskt uppvaknande är det fantastiskt, men jag betvivlar detta, säger Mimie Märak.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

För systrarna Maxida och Mimie Märak har det alltid varit livsviktigt att stå upp för vad de tycker. I dokumentärserien Sápmi Sisters får tittarna följa de två samiska systrarnas kamp för samers rätt, och mot ”lapphatet”, som de kallar det. 

Nyligen fick de reda på att syskonduon Sápmi Sisters tilldelats ”Jan Myrdals lilla pris Robespierrepriset”. I motiveringen skriver Jan Myrdalsällskapet som delar ut priset, att systrarna tilldelas utmärkelsen för sitt ”entusiastiska, envetna och slagkraftiga kamp för förtryckta minoriteter ...”

Tackar nej

För Dagens ETC berättar nu Mimie Märak att systrarna har beslutat sig för att tacka nej. 

– Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp. 

På vilket sätt menar du att Jan Myrdal är homofob?

– Jan Myrdal har flera gånger uttalat sig om homosexualitet. På 80-talet ville han inte att homosexualitet skulle gå under hatbrottslagstiftningen. Han har också deltagit i ett upprop för att motarbeta homovigslar i kyrkan och uttryckt att det är synd om barn utan far.

Ett upprop 2006

Mimie Märak syftar bland annat på ett upprop som startades 2006, där Jan Myrdal tillsammans med kända personer som Paolo Roberto, Anna Maria Corazza Bildt och Siewert Öholm skrev under det prästledda uppropet ”Bevara äktenskapet”. Myrdal har också offentligt debatterat för att ”faderlösa barn inte bör finnas enligt svensk lagstiftning då något sådant grovt kränker barnets rätt”.

Varje år delar Jan Myrdalsällskapet förutom Robespierrepriset även ut det större Leninpriset.

– Jan Myrdal, Lenin, Robespierre. Vita gamla cis-gubbars namn. De hjälper oss inte i dag, säger Mimie Märak.

Flera respekterade skribenter och konstnärer har mottagit priset tidigare, däribland journalisten Martin Schibbye, som valde att donera sina pengar till en hbtq-organisation. 

Har de gjort fel, som tagit emot priset, tycker du?

– Jag har inte hört alla deras argument, men jag kopplar fortfarande Jan Myrdals namn till homofobi och antifeminism. Så när Jan Myrdalsällskapet talar om mänskliga rättigheter, men fortfarande bär just Jan Myrdals namn, så verkar inte homosexuellas och ickestrejtas rättigheter finnas inräknade.

Läs vidare på nästa sida: Jan Myrdal är besviken