På minuten.

2018-04-16 12:30
"Hitta nya jordar och 'superjordar'", är NASA:s egen beskrivning av TESS uppdrag. Bild: NASA
"Hitta nya jordar och 'superjordar'", är NASA:s egen beskrivning av TESS uppdrag.

Jakt på planeter utanför vårt solsystem

I dag är det tänkt att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska skjuta upp nya planetjagande satelliten Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) i omloppsbana runt jorden. Men hur i all sin dar funkar det egentligen? Och vad kan planetjägarna komma att hitta? Dagens ETC har svaren!    

Data för alla

Tess är programmerad att ta högupplösta bilder en gång i halvtimmen. Bilder som Nasa lovat att offentliggöra så att alla som vill kan studera dem och delta i planetjakten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ljusspektrat talar

Genom att analysera ljuset som kastas tillbaka från en planet eller passerar genom dess atmosfär kan forskare avgöra vilka ämnen atmosfären består av. Detta kan i sin tur ge ledtrådar till om planeten äger de rätta betingelserna för liv.

100 000

Så många stjärnor hinner Tess scanna av per minut. Det blir 144 miljoner stjärnor per dygn, eller drygt 525 miljarder stjärnor under satellitens hela förväntade operativa livslängd.

Störningar avslöjar

Tess är inställd på att detektera störningar i det ljus som når oss från en viss stjärna, störningar som med stor sannolikhet beror på att ett objekt – det vill säga en exoplanet, alltså en planet som befinner sig utanför vårt solsystem – rör sig mellan stjärnan och oss.

Stora förhoppningar

Nasas senaste planetjägare Keplerteleskopet har hittills lyckats hitta nästan 2 700 planeter, trots att den bara haft uppsikt över fem procent av himlen. Eftersom Tess kommer att scanna av över 85 procent av himlen är forskarna säkra på att antalet bekräftade planeter kommer att mångdubblas.

Bäst chans för liv

Trappistsystemet 40 ljusår bort är det planetsystem som upptäckts
som konstaterats ha bäst förutsättningar för liv. Inte bara är de sju observerade planeterna fasta, upp till fem procent av deras genomsnittliga massa tros också bestå av vatten i någon form, att jämföra med jorden, vars vatten bara utgör 0,02 procent av planetens totala massa.

Närmaste planeten

Den närmaste exoplanet som hittats kretsar kring stjärnan Proxima Centauri, ”endast” 4,2 ljusår bort.

Första

1995 upptäcktes den första exoplaneten då astronomerna Michel Mayor och Didier Queloz räknade ut att det som störde ljuset från intilliggande stjärnan 51 Pegasi måste vara en planet med minst 150 gånger jordens massa.

Blickar framåt

Eftersom Tess förväntas hitta tusentals nya planeter kommer detta att underlätta arbetet för Nasas kommande James Webb-teleskop. Detta ska skjutas upp år 2020 och analysera ljuset från exoplaneter för att avgöra vad planetens atmosfär består av och därmed ha chansen att hitta tecken på liv.

3 711

Så många bekräftade exoplaneter har hittats fram till den 4 april 2018.

611

Så många solsystem med fler än en planet i omloppsbana har hittills hittats.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter