Inrikes.

2018-03-19 11:45
”Det känns som att jag har haft husarrest i ett och ett halvt år”, säger Eva Wells som spenderar större delen av sin tid i sin lägenhet. Bild: Hilda Arneback
”Det känns som att jag har haft husarrest i ett och ett halvt år”, säger Eva Wells som spenderar större delen av sin tid i sin lägenhet.

”Jag har levt under konstant överlevnadsstress”

Eva Wells läkarintyg vittnar om att hon har så stora psykiska och fysiska besvär att hon har svårt att ta sig ut ur bostaden och ibland är helt sängliggande. Hennes arbetsförmåga bedöms som obefintlig. Men enligt Försäkringskassan skulle hon klara ett ”normalt förekommande arbete”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Eva Wells egen bedömning är att hennes hälsotillstånd har försämrats av den press som Försäkringskassan har utsatt henne för.

– Om jag från start hade fått två års sjukskrivning, där jag visste att pengarna skulle komma, så hade jag nog mått bra nu. Då är det möjligt att jag hade haft ett halvtidsarbete och jag hade kanske omskolat mig. Men som det har varit – med nya osäkra besked var tredje månad - har jag levt under en konstant överlevnadsstress vilket har gjort mig sjukare, säger hon.

Eva Wells pratar snabbt och har driv i rösten. Men för att klara intervjun var hon tvungen att först vila och när vi har pratat klart behövde hon lägga sig på nytt. Att växla mellan extrem trötthet och högt tempo är en del av hennes problematik.

– Jag har alltid bränt mina ljus i båda ändar. Min inställning har varit att jag kan ge lite till, och ännu lite till. Så har jag hållit på tills det inte har gått längre, säger hon.

Kraschade

För några år sedan fick Eva Wells, som nu är 63 år, diagnosen ADHD. Utredningen gjordes på hennes egen begäran och svaret överraskade henne inte. Hon har – som hon formulerar det – alltid fått höra att hon var ”för mycket” och behövde sakta ner.

I skolan presterade hon ryckigt. När hon var intresserad av ämnena och förstod varför hon behövde lära sig något så hade hon lätt för sig. Men när förhållandena inte stämde så fungerade det inte alls.

Hon hoppade av gymnasiet, bodde utomlands i många år, fick barn och flyttade tillbaka till Sverige. En röd tråd genom livet är att hon har varit en entreprenör som har startat och drivit egna företag.

Hon har bland annat haft städfirma och designat och sålt ett magstöd för gravida. När hon var 40 år och för första gången blev sjukskriven för utbrändhet, så arbetade hon med ledarskapsutbildning där försvaret, SAS och Volvo fanns med bland uppdragsgivarna.

Under de 23 år som har gått sedan dess har hon aldrig helt kommit tillbaka, utan växelvis varit både helt och halvt sjukskriven. I de perioder hon har varit arbetsför så har hon fortsatt att arbeta som egen företagare.

År 2012 arbetade hon med ett EU-finansierat projekt, där hon utbildade kvinnliga ledare. Då, i ett skede när hon behövde vidareutveckla sitt företag, så kom den stora kraschen.

– Jag grät en hel dag och kände att jag inte orkade göra en sak till, säger hon.

Flera diagnoser

Eva Wells blev på nytt sjukskriven för utmattning. Hennes diagnoser idag är utmattning, depression, ADHD, svår ångest med panikattacker och fibromyalgi. För sin ADHD har hon provat hela spektrat av läkemedel, där ingen fungerade.

De senaste två åren beskriver Eva Wells som ett sluttande plan. Trots att hon för första gången har fått rätt läkarvård så har hennes tillstånd förvärrats.

– Under hösten och vintern har jag i stort sett varit sängliggande, säger hon.

Förra våren nekades hon fortsatt sjukpenning. Eva Wells gick då på skuldsanering för att bli av med de lån hon hade sedan tidigare. Under en månad tog hon ut pension, men insåg snabbt att hon inte kunde fortsätta betala av på lånen med den inkomsten.

Hon försökte istället återgå till a-kassan, men fick veta att i och med att hon en gång hade tackat ja till pension så var den dörren stängd för alltid.

Nu lever hon på försörjningsstöd, samtidigt fortsätter hon att kämpa för att bli trodd.

– På försäkringskassan verkar de tro att jag ljuger för mina läkare, säger hon.

 

Dagens ETC har tagit del av Eva Wells läkarintyg och beslut från Försäkringskassan.