#killmiddag.

2016-08-01 12:00
Tanken med killmiddagen är att det ska vara en trygg plats för killar att börja analysera sig själva.
Tanken med killmiddagen är att det ska vara en trygg plats för killar att börja analysera sig själva.

”Jag har aldrig pratat om mans­rollen förut”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Könsstereotyp smak

Många av deltagarna upplever att det är problematiskt att de attraheras av könsstereotypa saker. ”Jag hade nog inte haft den sexualiteten om jag fått en annan typ av uppfostran”, som en av killarna säger.

– Samtidigt kanske jag måste acceptera att jag gillar det jag gillar och inte känna skam över det. Men det är viktigt att vara medveten om hur det har gått till och försöka att inte föra vidare det till andra, fortsätter han.

"Här är det vi som analyserar oss själva"

Klockan närmar sig midnatt, solen har gått ner mellan husen och melonen är uppäten. Men det är knappt så att deltagarna vill gå hem.

– Nu känner jag er tusen gånger bättre ju, utbrister Simon Krümmel, som är glad att han har deltagit på middagen.

– Vad kul och vettigt att starta något sånt här. Här är det ingen som analyserar oss – här är det vi som analyserar oss själva. Ofta läser man om manlighet men jag har aldrig varit med om att man faktiskt träffas och pratar med varandra om manlighet, säger Simon Krümmel.

Slipper frisera svaren

– Jag umgås nästan aldrig med bara män. När man umgås med kvinnor finns det en risk att man friserar sina svar. Här kan man erkänna saker som man inte skulle gjort i blandade sällskap, säger Emanuel Garnheim.

Även för Anders Persson är det öppenhjärtiga samtalet en ny erfarenhet.

– Som man i ett sammanhang med bara kvinnor kan man ofta bli recenserad vad gäller feminism. Man blir påmind om att man upprätthåller olika skadliga normer och jag tycker att det är bra när kvinnliga feminister kommer med sådana synpunkter. Men att försöka komma vidare och grävare djupare i varför det är så, det var en ny sak för mig, säger han.

– Jag ser redan fram emot nästa möte, säger Lautaro Ariño, jag föreslår temat sex som föreslogs tidigare. Finns det till exempel feministiskt sex?

– Jag skulle vilja prata om prestation. Det känns som en sjukt central grej i mansrollen, fyller Simon Krümmel i.

Vad har ni för råd till killar som vill ordna en #killmiddag?

– Våga! Just do it. Det kan vara bra att ha en samtalsguide till hjälp, en dagordning, förslag på frågor och en moderator, för att få struktur på samtalet, säger Simon Krümmel.

Vad hoppas ni att det här leder till?

– Förhoppningsvis till att det slutas ses som omanligt att prata om känslor. Att normerna luckras upp. Men det kräver många mansgrupper under lång tid. Vi har tagit ett första litet steg, avslutar Emanuel Garnheim.

Läs vidare på nästa sida: Deltagarna