Inrikes.

2017-10-02 08:07
 • Utanför Ica Maxi i Mölndal träffar Dagens ETC Ingegerd, som i vredesmod plöjer genom hopen av svartklädda nazister. Bild Tomas Ohlsson
  Utanför Ica Maxi i Mölndal träffar Dagens ETC Ingegerd, som i vredesmod plöjer genom hopen av svartklädda nazister.
 • Den stora motdemonstrationen samlades på Heden, nära ETC:s stora cirkustält där            Bokmassan hölls. Bild: Maria Steén
  Den stora motdemonstrationen samlades på Heden, nära ETC:s stora cirkustält där Bokmassan hölls.
 • Folkmusiker mot rasism deltog i manifestationen, bland annat under parollen Folk(musik) mot hetsgrupp. Bild: Maria Steén
  Folkmusiker mot rasism deltog i manifestationen, bland annat under parollen Folk(musik) mot hetsgrupp.
 • Ingegerd
  Ingegerd

Ingegerd plöjde genom nazisterna - nu hyllas hon som hjälte

Nordiska motståndsrörelsen blev knappt hälften så många som utlovat, marschen kom halvvägs och ledaren greps. Samtidigt blockerades marschvägen av tiotusentals antirasister och Sverige fick en ny väsktant. Pensionären Ingegerd plöjde rakt igenom en hop svartklädda nazister med sin kundvagn.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nazisternas problem börjar redan vid 11-tiden på parkeringen utanför Ica Maxi i Mölndal. Endast några hundra svartklädda är här och står utspridda i klungor bland bilarna. Från ingenstans dyker pensionären Ingegerd upp med en stor kundvagn. Hon tar sikte på den största klungan och plöjer rakt igenom.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag är förbannad. Varför ska de komma hit och förstöra? Jag kör rakt på dem. Rakt på dem, säger hon beslutsamt.

Ingegerd viker inte och en 20-åring med rakat huvud och en hoprullad nazistflagga måste kliva åt sidan för att inte bli påkörd. Hela hopen om 30–40 nazister delar sig.

– Jag tycker detta är för bedrövligt, säger Ingegerd och rullar vidare.

Rysk störning

En bit bort står tre NMR-medlemmar och försöker anropa sina kamrater i komradion. De drar och sliter i sina hörsnäckor.

– Vafan, har ni också ryssarna i er kanal? säger en till en annan.

De blir allt mer irriterade. Nazisternas kommunikationsväg är obrukbar för att någon rysktalande använder samma radiofrekvens. Vid det här laget är NMR-toppen Pär Öberg riktigt frustrerad. Skrikande i komradion går han med bestämda steg mot sin bil för att hämta något:

– This is a national socialist demonstration. You russians must gett åff de ärr.

Ur bakluckan och fiskar Pär Öberg upp en chokladbit som han trycker i sig. Bredvid står den andra nazistledaren som också heter Pär (Sjögren). Han blänger på en mörkhyad åskådare.

NMR hade lovat att samla 1 000 deltagare i sin marsch, men de är knappt hälften så många när nazisttåget rör sig sakta på väg mot demonstrationens officiella startpunkt utanför Scandinavium. Slagorden ekar mellan husen, men dränks i oväsendet från Liseberg. När nazisttåget når fram till Ica Focus skriker ledningen ”vänster!” och plötsligt viker de av från polisens beordrade rutt i riktning mot Korsvägen. Men här sätter Polisen stopp. Hästar kallas in. Efter några minuters våldsam tumult sitter NMR-ledaren Simon Lindberg med sänkt huvud på asfalten omringad av poliser med dragna batonger. Han grips tillsammans med ett tjugotal andra, misstänkta för våldsamt upplopp.

Viskar fram sitt tal

Längre än så här kommer inte NMR:s demonstration. De är omringade av poliser och det råder ingen tvekan om vem som bestämmer. Drygt 400 taggade och bråksugna nazister står och trampar på gräsmattan kring ett stort träd.

NMR-funktionärerna rullar fram en lastbil men polisen tillåter dem inte att montera sina högtalare. Istället får Pär Öberg hålla sitt tal i en megafon. Men den glappar och stängs av när han höjer rösten. Han måste viska ut sitt budskap om att olika offentliga personer med judisk bakgrund är folkförrädare. 

– Fan! Jag är van att skrika, det här går inte.

Åhörarna skruvar på sig. 

– Vi skulle få höra ett tal av Simon men han sitter bakom galler, säger Pär Öberg och tillägger att de vägrar att lämna platsen innan NMR-ledaren släppts.

I bakgrunden ekar slagorden ”inga rasister på våra gator” från folkmassorna ett par hundra meter bort. På Twitter rapporteras det att tiotusentals antirasister har lämnat Heden och blockerat nazistmarschen, men den är fast utanför Ica Focus.

Attackerar fotografer

Det är NMR-veteranen Fredrik Vejdelands tur att kliva upp i lastbilen och tala. Han har suttit i fängelse för hets mot folkgrupp men idag får han inte ur sig så många hetsiga uttalanden. Han läser från en tjock bunt papper i handen och när han når slutet av sidan tar det stopp. Det blir tyst. Oceaner av tid förflyter när Fredrik Vejdeland bläddrar men inte hittar rätt papper.

Efter hans tal händer inget.

I frustration börjar några sköldnazister attackera fotografer.

– De är sura för att vi tar bilder så jag fick en knuff. Det är brottsligt av dem, vi har all rätt att vara här. Som tur var kom polisen snabbt och skyddade oss, säger frilansfotografen Per Hanstorp.

Det lugnar ner sig. Nazisten Julius Blomberg ropar ut i megafonen.

– Det finns toaletter där borta. Men kom ihåg att snåla på pappret så det räcker åt alla.

Simon Lindberg blir kvar i polisens förvar. Efter drygt tre timmar får de besvikna nazisterna vända om och tåga tillbaka Ica Maxis parkeringsplats – utan att ens ha nått startplatsen för sin tillståndsgivna demonstration.

Vart Ingegerd tagit vägen är det ingen som vet, men i sociala medier hyllas hon som en hjälte.
 

Läs vidare på nästa sida: Enkät

NMR

Nordiska motståndsrörelsen, tidigare Svenska motståndsrörelsen, bildades 1997 som en fraktion ur organisationen Nationell Ungdom. Tidigare aktivister i det nazistiska terrornätverket Vitt ariskt motstånd (Vam) anslöt sig till organisationen. NMR är uttalade nationalsocialister, och antisemitismen är central. Rörelsens mål är att genomföra en revolution, störta det demokratiska samhället och ersätta det med en nordisk, nationalsocialistisk diktatur.