Gävle.

2016-04-05 11:52
Imamen Abo Raad och Gävles moské har samlat in pengar till IS-terroristers anhöriga. Bild: TT
Imamen Abo Raad och Gävles moské har samlat in pengar till IS-terroristers anhöriga.

Imam får jobba kvar – trots stöd till IS

Gefle Dagblad har under hösten och vintern granskat Gävle Islamiska Center (GIC). Därefter har tidningen bombhotats och chefredaktören mordhotats. Men trots att imamen Abo Raad, som varit i fokus för granskningen, öppet visat stöd för Islamiska staten tillåts han fortsätta vid moskén.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Tillsammans med frilansjournalisten Magnus Sandelin har Gefle Dagblad granskat GIC och flera män inom organisationen. I fokus har imamen Abo Raad, som pekas ut som den militanta islamismens ledare i Sverige, och Ali Al Ganas, som sitter i styrelsen och öppet stöttat IS på Facebook, varit. Men när Dagens ETC följer upp efterverkningarna av avslöjandet finns både Abo Raad och Ali Al Ganas kvar i verksamheten.

– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är accepterade åsikter som de gett uttryck för. Abo Raad var ju väldigt tydlig med sin inställning till IS under sommaren 2014 i inlägg på Facebook, säger Magnus Sandelin.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det var då som Abo Raad uppmanade muslimer att skänka ”sina pengar, sig själva och sina tungor” för att stötta IS krig som just då pågick i staden Mosul i Irak. Inlägget raderades senare men moskén i Gävle fortsatte dra uppmärksamhet till sig när Ali Al Ganas delade en mängd bilder på islamska statens flagga och önskade att det en dag skulle bli möjligt att resa till kalifatet terrororganisationen försöker skapa med ett IS-pass.

Ali Al Ganas är den enda som svarar i telefon när Dagens ETC ringer upp, men han förklarar samtidigt att han inte vill prata. Trots att han skrivit ett pressmeddelande som ligger på GIC:s hemsida där han försvarar sig mot Gefle Dagblads artiklar hävdar han att han inte har något med verksamheten att göra.

– Det är styrelsen du får vända dig till med dina frågor.

Vad anser du om att Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg mordhotats efter granskningen av moskén?

– Jag är emot det. Ingen ska hotas till livet för att man uttrycker en åsikt. Jag fick själv gå igenom detta. Vi bor i ett land med yttrandefrihet och där ska man bemöta ord med ord.

Därefter lägger Ali Al Ganas på. Styrelseordföranden Mustafa Abdul Jabar är också svår att nå. En man svarar i hans telefon men säger att det är fel nummer, och Gävle Islamiska Center sms:ar senare att de inte kan svara på frågor annat än över mail.

– Det har varit jättesvårt att komma i kontakt med representanter där. Jag har under lång tid sökt Abo Raad och jag vet att han har fått mina meddelanden men han har aldrig hört av sig. Gefle Dagblad har också försökt utan större framgång. De är skeptiska till media, säger Magnus Sandelin.

Hur kan verksamheten fortsätta som vanligt trots alla avslöjanden?

– Det finns nog en form av acceptans för de åsikter en del personer har uttryckt, åsikter om att man har en viss förståelse och sympati för IS.

Läs vidare på nästa sida: Detta har hänt