Migration.

2016-08-10 10:59

”I Stockholm sitter kulturen i väggarna”

Efter år av hård kritik lades Utlänningsnämnden ned. Den förvaltningsmyndighet som skulle överpröva Migrationsverkets beslut hade innan nedläggningen kritiserats för att personliga värderingar fick styra utgången i ärenden. Men problemet finns kvar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Migrationsdomstolarna, som tog över efter Utlänningsnämnden, har funnits i drygt tio år. Flera personer från migrationsdomstolens insida berättar att subjektivitet vid bedömningar inte nödvändigtvis försvann med Utlänningsnämnden.

Dagens ETC har träffat en person med en bakgrund av arbete med asylärenden vid Migrationsdomstolen i Stockholm. Hen vill vara anonym. Under samtalet sprids ljus över en verksamhet som tidigare varit stängd för allmänheten.

– En domare avslog muntlig förhandling i mängder av mål med asylsökande från Iran. På en annan enhet beviljades muntlig förhandling i nästan varje ärende av samma typ. Vilka föredragande och domare som involveras i ett ärende avgör utgången, säger hen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Undviker vissa domare

Dagens ETC nämner att Domstolsverkets statistik visar skillnader mellan domstolarnas ändringsbenägenhet i asylmål.

– I Göteborg ser man mer progressivt på bevisvärdering. Där anser domarna att muntliga förhandlingar bör hållas innan ett ärende avgörs. I Stockholm sitter kulturen i väggarna.

Hen berättar att många handläggande jurister vid Migrationsdomstolen i Stockholm försökte undvika att gå med ärenden till vissa domare. Detta för att hindra att asylsökande utvisades utan grund, ett sätt att minimera den skada som kunde orsakas av att vissa domare hade en personlig agenda.

Under arbetet med texten träder ytterligare två personer, anställda vid Stockholms migrationsdomstol, fram och berättar om sina upplevelser. De talar om att särskilt hårda domargrupper har vuxit fram.

Diesen: ”Inte oväntat”

Christian Diesen, professor emeritus i processrätt vid Stockholms universitet, en av de främsta tillskyndarna av Utlänningsnämndens nedläggning. I en artikel påstod han att vissa domare vid Utlänningsnämnden var direkt främlingsfientliga. Jag ringer honom för att prata om det som nu framkommit om domarna vid Migrationsdomstolen i Stockholm.

– Det är inte oväntat. Vissa domare kan ha en striktare inställning och det är olyckligt, säger han.

Christian Diesen anser dock att systemskiftet inneburit en förbättring. Prövningen har blivit mer rättvis.

– Det finns ingen förklaring till varför Migrationsdomstolen i Stockholm skulle vara hårdare. Det är inte ovanligt att det växer fram skillnader regionalt. Olika beslutskulturer kan växa fram och vissa inom ledande ställning kan vara dominanta.