Inrikes.

2014-08-22 09:45
Danderyd är Sveriges rikaste kommun och har även flest miljonärer.  Bild: TT
Danderyd är Sveriges rikaste kommun och har även flest miljonärer.

I Danderyd finns det nya Bidrags-Sverige

Sveriges nya bidragstagare finns i Danderyd. Över 8 000 kronor, det kan en genomsnittlig Danderydsfamilj få i avdrag för Rot, Rut och räntor på bostadslån.
   Pengarna motsvarar ett helt social­bidrag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ränteavdraget diskuteras

Vänsterpartiet vill ta bort Rut helt och göra Rot-avdraget till ett avdrag som kan användas vid klimatanpassning av bostäder, även hyresrätter som inte omfattas av Rot idag. Partiet har även diskuterat ränteavdraget för bostadslån men väljer en försiktig linje där.

– Vi ser ju att det finns fördelningsmässiga problem även där eftersom det också handlar om skattepengar som går till dem som äger sitt boende. Men eftersom ränteavdraget idag kan vara en förutsättning för att man ska ha råd att bo kvar så måste man ta det stegvis. Men vi har pratat om att till exempel sänka taket, säger Ali Esbati.

Isabella Jernbeck och Moderaterna vill behålla både Rot och Rut i sin nuvarande form.

– Vi ser att marknaden har ökat. Och det fanns personer som tidigare hade svart städhjälp som idag istället betalar för vita jobb. Det är bara positivt tycker jag, säger hon.

Men kan inte de familjer som har råd betala vad det kostar utan att få avdrag på skatten?

– Med hjälp av avdraget så har marknaden ökat mer, så att många och framför allt kvinnor från andra länder har fått arbete.

Moderaterna vill inte heller göra några förändringar i ränteavdraget.

– Vi betalar ju skatt på ränteinkomster så då är det helt rimligt att vi får avdrag för ränteutgifter. Och ränteavdraget gör att människor idag har råd att köpa bostad, säger Isabella Jernbeck.
 

Fri journalistik är inte gratis – bli prenumerant!

Den här artikeln är finansierad av Dagens ETCs prenumeranter. Utan betalande läsare blir ingen journalistik fri. Prenumerera du också. Du kan få tidningen både digitalt och som morgontidning på papper.

Så räknade vi:

• I Danderyd gjordes under 2013 Rot-avdrag för 136 082 294 kronor och Rut-avdrag för 51 135 160 kronor. Om man delar det på antalet köpare så blir det sammanlagt 2 603 kronor i månaden per köpare.

• En genomsnittsvilla i Danderyd kostar i 8 706 000 kronor enligt Mäklarstatistik. Ränteavdragen för en sådan villa om man räknar på en ränta på 3 procent blir 5 550 kronor, om man räknar med att köparen har tagit ett lån på 75 procent av inköpspriset.

• En familj som både gör avdrag för Rot, Rut och räntor på bostadslån får då sammanlagt 8 153 kronor i avdrag på skatten varje månad.

Så funkar Rut och Rot:

• Rot-avdrag infördes från början som en konjunktur­åtgärd för att stimulera byggbranschen i tider av lågkonjunktur. En privatperson får göra avdrag på högst 50 000 kronor för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad som utförs i eller i nära anslutning till den bostad som personen äger och bor i eller som används som fritidsbostad. En person får också göra Rot-avdrag för arbeten i föräldrarnas bostäder. Det är halva arbetskostnaden som ger rätt till skatteavdrag, inte material- och resekostnader. Totalt gjordes det Rot-avdrag för 14,7 miljarder förra året.

• Rut-avdraget infördes av den borgerliga regeringen 2007. En person kan göra avdrag på skatten motsvarande halva kostnaden för hushållsarbete i den egna bostaden, i ett fritidshus eller föräldrarnas bostad och fritidshus. Till hushållsarbete räknas städning, underhåll, tvätt, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete. Det går också att göra Rut-avdrag för läxhjälp. Totalt gjordes det Rut-avdrag för 2,5 miljarder förra året.