Hälsa.

2018-05-28 17:45
När du är medveten om din andning kan du vara närvarande på ett helt nytt sätt, säger Sah D’Simone.
När du är medveten om din andning kan du vara närvarande på ett helt nytt sätt, säger Sah D’Simone.

Hur släpper man jobbet på fritiden?

En tredjedel av den svenska befolkningen uppger att de är psykiskt utmattade efter arbetet varje vecka. Bland kvinnor som läst vidare efter gymnasiet är det drygt 40 procent.

Förutom att ändra på de allt för höga produktivitetskraven på jobbet, vad kan vi själva göra för att släppa jobb-ångesten på fritiden?

Sah D’Simone, meditationslärare och förespråkare för psykiskt välbefinnande, har några tips som alla kan testa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– På samma sätt som vi borstar tänderna eller går på toa och torkar oss måste vi rensa vår hjärna. Meditation är som att hälla sina tankar genom ett filter, där de stora klumpiga bitarna som jobb eller gamla saker som vi inte har tagit tag i ordentligt blir filtrerade, säger Sah D’Simone.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han ler med hela ansiktet och hans hud gnistrar av hälsa. Så har det inte alltid varit. När han var i tjugoårsåldern var han med och startade den kultförklarade modetidningen Bullett magazine, som med skarp humor blandade mode med tankar kring rasism och hbtqi-frågor. Han festade hårt och till det yttre levde han drömlivet. Men under ytan led han av depression och ångest.

Skaka bort spänningar

Hans egen väg till att må bättre gick genom meditation, kost och att studera med lärare som Dalai Lama och Pema Chödrön. Det har inspirerat honom att hjälpa andra. I dag kallar Sah D’Simone sig förespråkare för psykiskt välbefinnande och han arbetar som meditationslärare och transformations-coach.

– Det är viktigt att kunna släppa arbetsveckan. Det kan man göra genom att skriva dagbok eller en lista med saker man är tacksam över. Man kan också meditera, ta ett bad eller helt enkelt skaka kroppen, rent fysiskt.

Forskning visar att den sortens övningar löser upp psykologisk spänning. Det berättar New York-baserade Sah D’Simone när vi ses i ett av meditationsrummen där han håller kurser.

Många av hans klienter kommer till honom för att de vill må bättre och släppa jobb-stressen på fritiden.

På senare år har självhjälps-trenden har fått en del kritik från vänsterhåll, med kritiska böcker som ”Wellnessyndromet” och filosofer som Slavoj Žižek, som anser att allt hälso-snack lägger för mycket ansvar på individen och ofta bara är ett sätt att få folk att stå ut längre i ett sjukt arbetsklimat och samhällssystem.

Ett motargument kan vara: Ska vi vara deprimerade i väntan på revolutionen, eller försöka må bättre så att vi alls orkar skapa förändring? För väldigt många människor känner att livet saknar mening. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är ångest och depression den vanligaste sjukdomen i världen – var tjugonde människa lider av det.

Kost, motion, meditation

När folk kommer till Sah D’Simone med exempelvis svårigheter att släppa jobbet på fritiden instruerar han dem dels i meditationsteknik, men han ger också en rad livsstilstips på hur man kan må bättre. Bland annat rekommenderar han att ändra sin kost till mer grönsaker och mindre socker, att röra på sig regelbundet och att vara medveten om sin andning. Förslagen bygger på traditionell västerländsk forskning men har bekräftats av såväl österländsk filosofi och hans egna erfarenheter av att tillfriskna från psykisk ohälsa. Men viktigast av allt, anser han, är att meditera regelbundet – även om det bara handlar om några minuter.

– Det finns inget flummigt eller mystiskt med meditation. Det handlar helt enkelt om att öva sig på att träna sin uppmärksamhet att stanna vid andningen.

Han tycker att det är viktigt att börja med att göra lite av tipsen han ger varje dag.

– Det jag ser ofta är att folk först inte gör någon alls av sakerna jag rekommenderar. Sedan gör de en enda sak och förväntar sig att allt ska förändras över en natt. Folk kommer till en meditationsklass i veckan och undrar varför inte deras problem är borta och varför de fortfarande håller fast i smärtsamma minnen från tio år sedan. ”Honey, du har druckit gift hela ditt liv, du gjorde ett försök att rensa ut, hur kan du förvänta dig att allt ska vara borta?”

Meditation en del av livet

Viktigast av allt tror han är meditationen. Att bara sitta ner bekvämt och koncentrera sig på sina egna andetag, och låta tankarna glida förbi utan att fastna i dem.

– Jag tror att meditation kommer att bli en naturlig del av livet för många fler, precis som att äta eller träna är i dag, under de närmaste åren.

När meditation har blivit en återkommande sak i livet kommer det förr eller senare en dag när du inte blir lika irriterad på småsaker, som hur din kollega tuggar eller hur nån trängs i tunnelbanan. Du kan notera det och behöver inte nödvändigtvis tycka det är bra, men du kan se det mer objektivt och inte bara med en fight or flight-inspirerad stressreaktion, menar han.

– När du är medveten om din andning kan du vara närvarande på ett helt nytt sätt. Så enkelt är det.

Och även om man tillhör de som anser att hela samhällssystemet måste förändras skadar det ju inte att må bättre så att man faktiskt orkar ändra på det.

Läs vidare på nästa sida: Tips för att släppa tankarna på jobbet på fritiden