Inrikes.

2018-03-13 10:00
  • Thomas Nygren, lektor i didaktik och docent i historia vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. 
    Thomas Nygren, lektor i didaktik och docent i historia vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. 
  • Forskaren Emma Frans deltar i ett panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm idag som en del av Källkritikens dag.
    Forskaren Emma Frans deltar i ett panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm idag som en del av Källkritikens dag.
  • Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, föreläser idag för skolklasser på Kulturhuset i Stockholm som en del av Källkritikens dag. Bild: Emma Sundelin
    Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, föreläser idag för skolklasser på Kulturhuset i Stockholm som en del av Källkritikens dag.

Hur källkritiska är svenskarna?

Ryssland anklagas för att sprida systematisk desinformation. I USA sitter en president som klistrar ”fake news” på all nyhetsrapportering han ogillar. Och konspirationsteorier sprids globalt på några ögonblick. Det är sämre med källkritiken än på mycket länge. Eller?
I dag är det Källkritikens dag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Konspirationsteorier. Gamla myter. Fejknyheter. De sprids över hela nätet med ett knappklicks hastighet och upphöjs till sanningar. Det står kanske sämre till än någonsin med källkritiken bland befolkningen.

Eller vänta. Källa på det kanske? Att osanningar och rena lögner sprids snabbt på nätet är svårt att förneka men faktum är att vi inte vet så mycket om svenskarnas kunskaper i källkritik.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har ganska dåligt med data på hur det ser ut i dag, så vi håller på att testa hur bra människor i Sverige är på att vara källkritiska. Man kan säga att vi alla skulle må bra av att ha mer källkritik men samtidigt betyder det inte att det är så himla dåligt som man kan tro när man hör hur vissa debattörer talar om faktaresistens och annat, säger Thomas Nygren, lektor i didaktik och docent i historia vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.

Forskar om källkritik

Han forskar om källkritik och i höstas ledde han forskningsexperimentet Nyhetsvärderaren där runt 6 000 skolelevers digitala nyhetsflöden studerades. När eleverna fick handledning i källkritik klarade de sig ganska bra.

– När ungdomar tittar på sina egna nyhetsflöden under viss vägledning är de över lag duktiga på att kategorisera nyheter och typen av nyheter som svenska ungdomar sprider och det de delar med varandra har ganska god trovärdighet. Det är tecken på att åtminstone unga svenskar agerar som ett slags faktagranskare, säger Thomas Nygren.

Yngre är mer skeptiska till information på nätet än vad äldre är, visade även en rapport som Internetstiftelsen i Sverige, IIS, släppte i höstas. På frågan ”hur mycket av informationen som du tar del av på internet anser du är pålitlig” svarade 53 procent i åldersgruppen 56-65 år ”Det mesta”.

Motsvarande siffra för 16-25 åringarna var 35 procent. Att ha goda ämneskunskaper och förståelse för hur nätet fungerar är två grundbultar för att kunna värdera information, men högre utbildning leder inte per automatik till bättre källkritik.

– Det man har sett är att vetenskaplig nyfikenhet är det som gör att vi är bäst rustade att ta till oss information på ett klokt sätt. Snarare än utbildning handlar det alltså om inställningen till kunskap. Det som är problematiskt är när vi har en ideologisk övertygelse med oss, det gör oss ganska dåliga på att ta till oss information. Om vi är fast i vår världsbild retweetar vi allt som passar in i den och är skeptiska mot allt som inte passar in. Människor som är väldigt upptagna med sin världsbild oavsett ideologisk inriktning riskerar att trilla dit.

Vi har Trump att tacka

Thomas Nygren menar också att medvetenheten om hur viktigt det är med källkritik har ökat generellt. Det är en utveckling som delvis beror på USA:s president Donald Trump, som byggt hela sin karriär på känslosamma utspel i sociala medier och gjort sig känd för att slå ner på fakta och vetenskap som inte passar hans politik.   

– Vi har en stor källkritisk diskussion och vi har en journalistkår som är allt mer på tårna i de här frågorna. Läget är nog bättre nu än det var innan Trump kom till makten. Det är den märkliga baksidan, eller ska man säga framsidan, av det som hänt i USA, säger Thomas Nygren.

Läs vidare på nästa sida: 3 tips på källkritik i vardagen

Källkritikens dag

Instiftades av Metros Viralgranskaren förra året.

I år arrangeras föreläsningar för skol-
klasser på Kulturhuset i Stockholm. Enligt Metro väntas hundratals delta. Bland föreläsarna finns Jack Werner som grundade Viralgranskaren.

På kvällen står Kulturhuset öppet för allmänheten. Det blir bland annat panelsamtal med forskaren Emma Frans och kammar-åklagaren Helene Gestrin.

Programmet på Kulturhuset avslutas med att kulturminister Alice Bah Kuhnke delar ut Viralgranskaren och Internetstiftelsen i Sveriges pris Det gyllene förstoringsglaset. I år går det till DN-reportern Matilda Gustavsson och till utvecklaren Martin Törnros.