Veckans fråga.

2016-02-13 11:56
Simmar lugnt? Bild: Mörkrets och kylans glada vänner
Simmar lugnt?

Hur får man för sig att simma när det är minusgrader?

I helgen är det VM i vintersim i Skellefteå.

– Vi har fått gå ut och varna för att man kan bli beroende, säger Lars Westerlund.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Hur kommer man ens på idén att simma i minusgrader?

– Det är förstås en kamp och obehagligt att gå ned i iskallt vatten, man tappar andan och stelnar till. Men efter 15–20 sekunder så släpper det och när du sedan går upp får du en endorfinkick som kan jämföras med att springa en halvmara och äntligen se målsnöret. Kroppen får glädjefnatt för att den överlevt. Vi har fått gå ut och varna för att man kan bli beroende. Den som vinterbadar två gånger i veckan håller sig också mycket friskare, säger Lars Westerlund, informationsansvarig hos föreningen Mörkrets och kylans glada vänner, som i helgen ordnar världsmästerskap i vintersim i Skellefteå.

– En psykolog från Stockholm som hatade kallt vatten bestämde sig för att själv testa när man egentligen blir beroende. Han provade hundra gånger och nu är han fast. 

Berätta lite om själva tävlingen.

– Vi har 300 deltagare från 15 länder, bland annat Kina och Brasilien. Det här är femte året i rad som vi genomför tävlingen och intresset har växt successivt. Bland deltagarna finns både nybörjare och personer som simmar på elitnivå, och så är det en stafett för företag och föreningar. 

– När vi lanserade den här tävlingen för fem år sedan var det få som var intresserade för vi har ingen tradition av det i Sverige. Men nu ser vi ett växande intresse. I Finland har man däremot vintersimmat länge. 

Finns det några spekulationer om vem som kommer att kamma hem segern?

– En van simmare som vann förra året finns i vår förening, Anna-Karin Nordin. På herrsidan är det Christof Wandratsch från Tyskland som har VM-titeln.

Har du några tips till nybörjare som vill testa vinterbad?

– Det första är att du behöver hugga upp en vak, i alla fall i norra Sverige. Sedan ska du aldrig bada ensam, även om olyckor är ovanliga. Det är också viktigt med mössa eftersom mycket kroppsvärme försvinner genom huvudet. Det är för övrigt en del av vårt eget mästerskap också – att vi ordnar en tävling för bästa badmössa. Vad gäller bastu så ska du inte basta före badet – då blir du för varm. Efteråt är bättre. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.