Hoppa till innehållet

Sex och politik

Hur dejtar man på Tinder – som asexuell?

Många blandar ihop sexuell attraktion och libido, säger Malin Bergman. Libido har med hormoner att göra och alla har hormoner. Det gemensamma för oss alla asexuella är att vi inte upplever sexuell attraktion, säger hon.
Många blandar ihop sexuell attraktion och libido, säger Malin Bergman. Libido har med hormoner att göra och alla har hormoner. Det gemensamma för oss alla asexuella är att vi inte upplever sexuell attraktion, säger hon. Bild: Bild: Clara Lee Lundberg

Dagens ETC

Öppet asexuella som använder dejtingappar möts ofta av fördomar och aggressioner. Dagens ETC har träffat två personer som definierar sig själva som asexuella och pratat om romantik, utanförskap och varför det inte anses pk att välja bort sex. ”De brukar skriva att jag behöver ett riktigt knull eller att jag är sjuk i huvudet”, säger Malin Bergman. I den tredje delen av Dagens ETC:s sommarserie ”Sex och politik” undersöker vi hur det är att vara asexuell i den sexfixerade samtiden.

Precis som att homo-, bi- och trans­sexualitet tidigare helt felaktigt klassades som sjukdomar som man kunde botas från, något det fortfarande gör i vissa länder, har även asexualitet ofta fått en sjukdomsstämpel på sig. Många asexuella vittnar om hur de möter oförståelse, får ofrivilliga diagnoser och blir osynliggjorda i sammanhang där sexuella preferenser och läggningar diskuteras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln