Inrikes.

2015-07-07 15:00
”Jag undrar ofta, varför tvättade jag ens mitt ansikte?” säger Samira Motazedi.
”Jag undrar ofta, varför tvättade jag ens mitt ansikte?” säger Samira Motazedi.

Hotas utvisas till dödsdom för äktenskapsbrott

Dömd till döden för äktenskapsbrott. Nu också hotad för sitt skrivande. 2012 kom Samira Motazedi till Sverige från Iran. Trots starka skäl till asyl har hennes ansökan avslagits flera gånger. Den 22 juni beslutade migrationsdomstolen att ta upp ärendet än en gång och beslut väntas i dagarna.

Kunde hon välja, vore hon inte i Sverige nu, utan hemma i Iran med sin familj, med vännerna. Med de hon älskar och de som älskar henne. Men med en dödsdom hängandes över sig är det inte ett alternativ för Samira Motazedi och därför har hon sedan 2012 sökt asyl i Sverige. Ansökningar som avslagits och överklagats. För ett drygt år sedan började hon blogga om sina upplevelser på tidskriften Gläntas webb och såväl där som i olika medier har hon framfört kritik mot den religiösa regimen som tvingade henne att lämna sitt hemland. Något som ytterligare försvårat hennes situation.

Engagerad i kvinnofrågor

Men vi backar bandet fem år. Samira Motazedi har precis tagit en examen i marknadsföring, hon är engagerad i en underjordisk kvinnorörelse, hon är 29 år och hon gifter sig med en man hon inte är kär i. Samira, som vuxit upp i en icke-religiös miljö med föräldrar som uppmuntrat henne att kämpa mot orättvisor märker snart att hennes livsval inte accepteras av den nye maken.

– Innan jag gifte mig var jag lycklig och aktiv i frågor jag brann för. Men min man pressades av sin familj att begränsa mitt liv på alla sätt. Jag kunde inte leva så och lämnade honom, berättar Samira Motazedi.

Skilsmässan godtogs dock inte av maken som anmälde henne till domstolen där hon dömdes till döden för äktenskapsbrott.

Samira Motazedis juridiska ombud Kristina Hultegård tycker att bedömningen av Samiras fall sticker ut.

– Jag har haft liknande fall tidigare och det har fått mig att reagera. Enligt Migrationsverket har hon inte varit tillräckligt kritisk mot den iranska regimen och inte heller särskilt medialt exponerad, men i jämförelse med tidigare fall där sökanden fått asyl har Samira varit betydligt mer kritisk och exponerad, säger Kristina Hultegård.

En spekulation i varför Samira Motazedi skulle bedömas annorlunda hänger ihop med hennes bloggande.

– Något som skiljer Samira från andra är att hon inte bara kritiserat Iran, utan även Migrationsverket, säger Kristina Hultegård.

Den 22 juni beslutade migrationsdomstolen i Göteborg att avbryta beslutet om att utvisa Samira Motazedi och de ska nu ta ställning till om hon ska få uppehållstillstånd, om ärendet ska tillbaka till Migrationsverket för en förnyad prövning eller om beslutet om utvisning ska verkställas. Ett besked väntas vilken dag som helst.

Stark hotbild

På sin blogg skriver Samira Motazedi om livet i väntan på beslut, om regimen i Iran och om Migrationsverkets ibland absurda hantering av hennes ärende. Hennes skrivande har fått Svenska Pen att engagera sig i hennes fall och ordföranden Ola Larsmo är oroad:

– Även om det är avspänning mellan Väst och Iran gällande kärnvapenavtalet, betyder det inget för yttrandefriheten i Iran.

Samira Motazedi flydde från Iran på grund av domen om äktenskapsbrott, men den journalistiska och politiska verksamhet hon bedrivit sedan hon kom till Sverige borde vara skäl nog att låta henne stanna.

– Samira är ett klockrent exempel på en person som inte från början hotats för sitt skrivande, men som säkert kommer straffas för sina aktiviteter här i Sverige om hon åker tillbaka, säger Ola Larsmo.

Dagar som går

I väntan på besked går dagarna för Samira Motazedi. Dagar och år beskriver hon som ett enda långt ögonblick som aldrig vill ta slut.

– Jag går upp som att det är en normal dag, men det blir aldrig som en normal dag. Jag vaknar, tvättar mitt ansikte, äter frukost och sedan försöker jag komma på något särskilt att göra, men det finns ingenting att göra. Inget jobb, inget universitet att gå till och det är ingen som kommer på besök. Jag undrar ofta, varför tvättade jag ens mitt ansikte? Jag går och lägger mig i sängen igen och fortsätter att läsa min bok.

Caroline Johansson Sjöwall

caroline.johansson.sjowall@etc.se

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter