Migration.

2016-03-15 12:00
 • Omar, Mohammad och Farah har inte kunnat gå i skolan på tre år. De fick fly från sin hemstad Aleppo ut på landsbygden när striderna blev för intensiva. Bild: Ulrika Lindahl
  Omar, Mohammad och Farah har inte kunnat gå i skolan på tre år. De fick fly från sin hemstad Aleppo ut på landsbygden när striderna blev för intensiva.
 • Allt de hade fick familjen lämna. De gav sig av från Syrien i de kläder de hade på kroppen och med passen och pengarna inlindade i folie för att de skulle stå emot vatten. Bild: Ulrika Lindahl
  Allt de hade fick familjen lämna. De gav sig av från Syrien i de kläder de hade på kroppen och med passen och pengarna inlindade i folie för att de skulle stå emot vatten.
 • Ahmad, Mohammad, Habiba, Samar, Omar och Farah Al Khalaf bor sedan september i ett rum på asylboendet Englagård i Västra Å. Bild: Ulrika Lindahl
  Ahmad, Mohammad, Habiba, Samar, Omar och Farah Al Khalaf bor sedan september i ett rum på asylboendet Englagård i Västra Å.
 • Asylboendet Englagård ligger i ett samhälle utanför Hallsberg med lite drygt 1 000 invånare. Bild: Ulrika Lindahl
  Asylboendet Englagård ligger i ett samhälle utanför Hallsberg med lite drygt 1 000 invånare.

”Hopp om att få livet tillbaka”

Fyra gånger försökte de korsa havet och fick vända. Den femte gången nådde de Europas strand. Efter att ha tagit sig genom åtta länder har de nu landat i det lilla samhället Västra Å utanför Hallsberg.

– Vi visste att det var livsfarligt att ta sig över Medelhavet. Men det var bättre än att stanna. Det fanns ändå ett litet hopp om att vi skulle få livet tillbaka, säger mamman Samar Wissi.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Solen faller in genom fönstren till matsalen på asylboendet Englagård i Västra Å. I den här matsalen äter 140 personer sina måltider, tre gånger om dagen. Omaka stolar och bord står uppradade och familjen Al Khalaf behåller jackorna på när det sätter sig. Det är kallt inomhus, trots att det känns som årets första vårdag.

– Vi levde ett normalt liv. Vi hade vårt hus. Barnen gick i skolan. Jag läste på universitetet för att bli engelsklärare. Men så kom kriget, säger Samar.

Striderna i deras hemstad Aleppo har varit svåra. Idag ligger nästan hela staden, Syriens största, i ruiner. Familjen fick fly ut på landsbygden.

– Vi bodde några månader i taget hos olika människor som upplät sina bostäder, säger pappa Ahmad Al Khalaf.

Förhoppningen var hela tiden att kriget skulle ta slut. Men åren gick. Tre år utan att barnen kunde gå i skolan. Det började bli brist på allt. Särskilt mediciner. Mamma Samar Wissi kunde inte längre få rätt dos av den medicin hon behöver för sin epilepsi. När IS stärkte kontrollen över området och bestämde att kvinnor och barn inte skulle få gå ut överhuvudtaget blev det omöjligt. Familjen tog beslutet att lämna Syrien. Precis som fyra miljoner andra syrier har gjort.

Den 26 juli förra året började den långa resan. Mitt under månaden ramadan. Allt de ägde hade familjen sålt. Och varje steg på vägen skulle nu kosta pengar. Mycket pengar. Först för att ta sig över gränsen till Turkiet där familjen blev kvar i en månad. Och sedan till de smugglare som arrangerade de livsfarliga resorna över Medelhavet.

– Vi fick betala 2 500 euro per person. Och sedan packades vi 15 personer i en båt för sju personer. Fyra gånger försökte vi nå Grekland men fick vända när den turkiska sjöpolisen stoppade oss. Vid ett tillfälle höll vår yngsta dotter, Habiba, på att dunkna, berättar Ahmad.

Svårt att sitta stilla

Habiba har som alla andra treåringar svårt att sitta still under den långa berättelsen om vägen till Sverige. Hon springer ut i köket där en radio står på och musik dunkar i högtalarna. Hon lyfts upp i famnen av en av männen som jobbar i köket och de tar några danssteg. Habiba charmar alla med sina stora bruna ögon och ostyriga lockar.

Hennes föräldrar fortsätter berättelsen. Motorn i den lilla båten på väg över Medel­havet hade gått sönder och den drevs nu med vågorna. När den tillslut närmade sig en turkisk ö bestämde sig alla passagerarna för att lämna båten och vada i land. Ahmad skulle lyfta över Habiba till en annan man som stod i vattnet. Båda ramlade och tappade taget om flickan som försvann under vattenytan. Under några minuter verkade hon vara försvunnen, innan en annan passagerare lyckades fånga upp henne.

Efter den händelsen bestämde sig familjen för att betala ytterligare 15 000 euro för att få åka med en säkrare båt. Den gången nådde de fram till den grekiska ön Lesbos. Resan som egentligen tar en halvtimme tog tre timmar, eftersom de som körde båten lämnade den mitt ute på havet och lät den driva sista biten.

– Jag trodde att vi skulle dö. Jag ville bara åka hem igen, säger äldsta dottern Farah som är 15 år.

Mamma Samars ögon tåras när hon berättar om resan över havet.

– Du måste förstå. I Syrien var vi redan som döda allihop. Även om vi visste att vi kunde dö på väg över havet så fanns det ändå ett litet hopp om att vi skulle nå fram och få tillbaka livet, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Ville ta sig till Sverige

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Syrier på flykt:

Över 6,5 miljoner människor har tvingats att lämna sina hem i Syrien och är på flykt i sitt eget land.

4,5 miljoner har flytt från Syrien, främst till grannländerna.

Omkring 300 000 syriska flyktingar har sökt asyl i Europa.

Källa: UNHCR

Aleppo – stad i ruiner

Aleppo är Syriens största stad och ett industriellt och finansiellt centrum och hade före kriget en befolkning på drygt 2 miljoner.

Staden blev ett centrum för striderna i Syrien 2012 när rebellgrupper gjorde en offensiv mot staden och regeringens styrkor.

Sedan dess har ingen grupp lyckats ta kontroll över hela staden. Staden är uppdelad i sektorer.

2013 inledde regeringsstyrkorna ett luftangrepp mot de rebellkontrollerade områdena i staden.

Stora delar av staden ligger idag i ruiner. I april 2013 jämnades till exempel minareten till den stora moskén från 1000-talet med marken.