Hoppa till innehållet

Inrikes

Hon tvångsvårdades som tonåring: ”Bältning måste bort från barnpsykiatrin”

Idag studerar Hanna Larsson till läkare och hoppas i framtiden kunna bidra till bättre behandling av patienter inom psykiatrin. ”Läkare har en så enorm makt. Femton minuter av deras arbetsdag kan ha extrem betydelse för en patients liv”, säger hon.
Idag studerar Hanna Larsson till läkare och hoppas i framtiden kunna bidra till bättre behandling av patienter inom psykiatrin. ”Läkare har en så enorm makt. Femton minuter av deras arbetsdag kan ha extrem betydelse för en patients liv”, säger hon. Bild: Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC.

”Jag hade tur som överlevde.” Det säger Hanna Larsson som blev tvångsinlagd inom psykiatrin som 15-åring. Där bältades hon och isolerades flera gånger. Nu studerar hon till läkare och kämpar för att tvångsåtgärderna mot barn ska försvinna från vården. Något som även FN:s barnrättskommitté har krävt av Sverige.

För Hanna började det med att hon sökte vård på ungdomsmottagningen. Hon kände själv att hon inte klarade av att leva med den starka ångest hon hade. De remitterade henne till en ätstörningsklinik. Hon var underviktig, i svält. De ständiga kontrollerna av blodtryck, blodprover och vikt fick hennes ångest att öka.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser