Hoppa till innehållet

Rätten till ett hem

Hon tar extrapass för att få ihop till hyran: ”Hade väldigt gärna haft ett billigare boende”

”Jag tar en eller två veckors ledighet varje år, under resten av semestern hoppar jag in och jobbar extra, för att få tillvaron att gå ihop”. Det säger den ensamstående trebarnsmamman Sarah Kullberg.
”Jag tar en eller två veckors ledighet varje år, under resten av semestern hoppar jag in och jobbar extra, för att få tillvaron att gå ihop”. Det säger den ensamstående trebarnsmamman Sarah Kullberg. Bild: Bild: Jörgen Lund

Dagens ETC

Att bo i hyresrätt är redan idag den i särklass dyraste boende­formen, samtidigt som det är de med lägst inkomster som bor på det sättet. Sarah Kullberg från Stockholm är ensam­stående med tre barn och betalar mer än halva inkomsten, före skatt, i hyra. ”Som ensamstående och vårdanställd står jag inte särskilt högt i kurs hos slipsnissarna på banken”, säger hon om sina möjligheter att köpa sig till ett billigare boende.

Sarah Kullberg, 36, bor med sina tre barn på 13, 14 och 16 år, samtidigt som hon är höggravid i åttonde månaden. Sedan 2015 bor de tillsammans i en nyproducerad hyreslägenhet på 84 kvadratmeter, vilka är fördelade på fyra rum och kök, i Aspudden i södra Stockholm. Den grundlön Sarah får som mentalskötare på Nacka sjukhus ligger på 28 800 kronor i månaden, vilket hon själv tycker är långt ifrån dåligt, men med en hyra på 14 500 kronor och snart fyra barn att ta hand om, är det ändå svårt att få tillvaron att gå ihop.        

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln