Inrikes.

2017-10-19 11:47
Bild: Claudio Bresciani/TT

Högt uppsatt SVT-chef utreds för sexuella trakasserier

Anklagelserna har framkommit i samband med #MeToo-kampanjen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dagarna har ett antal kvinnliga anställda kallats in till SVT för att berätta om sexuella trakasserier som de utsatts för av toppchefen. Mannens chefer fick kännedom om anklagelserna på onsdagen, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.

– Vi agerade på en gång och just nu pågår en intern utredning. Personen befinner sig inte på arbetsplatsen under utredningen, säger hon.

Enligt uppgifter till Dagens ETC ska det röra sig om sexuella trakasserier i form av kramar, kyssar och annat olämpligt beteende i samband med arbetet.

"Vi inväntar utredningen"

SVT vill inte berätta hur grova handlingar chefen misstänks för eller hur många kvinnor som drabbats, men överväger att polisanmäla chefen.

– Vi inväntar utredningen innan vi tar ställning till en eventuell brottsanmälan.

Har mannen en högt uppsatt position inom SVT?

– Det enda jag kan säga är att han har en arbetsledande position.

Enligt Dagens ETC:s källa har anklagelserna mot SVT-chefen framkommit i samband med #MeToo-kampanjen, där tusentals kvinnor berättar i sociala medier om sexuella övergrepp och trakasserier.

Hanna Dowling vill inte kommentera hur anklagelserna inkommit till SVT.

– Men generellt kan jag säga att kampanjen visar det här är ett stort samhällsproblem och tyvärr är inte SVT förskonat, säger Hanna Dowling.

Under onsdagen meddelade Aftonbladet att en av deras profilerade medarbetare tar timeout efter att flera kvinnor gått ut i sociala medier och anklagat honom för sexuella trakasserier. Även dessa anklagelser utreds internt av bolaget.