Inrikes.

2018-05-29 11:55
  • Bild: Skärmdumpar från Facebook / Fredrik Sandberg/TT
  • Bild: Skärmdumpar från Facebook / Fredrik Sandberg/TT

Högt uppsatt chef på SJ hetsar mot ensamkommande

En hög chef inom SJ sprider kontroversiella åsikter i sociala medier.

På Facebook kallar han ensamkommande flyktingbarn för ”barnlajvare”, hånar kvinnliga politiker och försvarar ifrågasatt rasistgala.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

För en dryg vecka sedan spreds en debattartikel från en centerpolitiker om att de ensamkommande är en ekonomisk resurs för Sverige. Den högt uppsatte SJ-chefen höll inte med debattören. På Facebook kommenterade chefen artikeln med: ”Knappast. Barnlajvarna utan skyddsskäl kostar 35 miljarder bara i år.”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Varför använder du ordet ”barnlajvare”?

– Det grundar sig i att fyra av fem har fått uppskriven ålder. Det vill säga att man inte är barn.

Men åldersbestämningarna är ju väldigt ifrågasatta.

– Jag vet det. Men det är ändå det system som finns.

Du är en högt uppsatt chef på statligt ägda SJ, är det en lämplig ton i sociala medier att skriva så här?

– Det är slarvigt uttryckt. Men det är till en gammal vän som jag skrev det här. Mina privata åsikter ska inte blandas ihop med den tjänst jag har på SJ.

Du skrev inte i en privat chatt. Det är massor av människor som har sett inlägget.

– Där har jag varit oförståndig. Jag har sett det som att jag kommunicerat med en god vän. I sådana sammanhang kan man använda uttryck som man inte på något sätt skulle använda i en offentlig diskussion.

Men det är inte första gången som SJ-toppen uttryckt liknande tongångar i sociala medier. Förra året skrev han att ”vi har sänt 300 miljarder till Rumänien via EU för att minska orättvisorna. De fortsätter skicka tiggare till oss”. I november 2016 hyllade SJ-toppen Grand Hôtels beslut att låta 400 av Europas värsta högerextremister hålla en gala på hotellet.

Under galakvällen delades ett pris ut till Tjeckiens expresident Václav Klaus, en känd rasist som har skyllt Behring Breiviks attentat på ”pk-samhället”. Bland gästerna fanns också en Ukip-politiker som kallat migranter för ”terrorister och våldtäktsmän”. Galan utlöste enorma protester men hotellet stod emot kritiken och detta hyllades av SJ-chefen på Facebook.

– Jag tar absolut avstånd från de grupperingarna. Men jag tycker inte om när företag sorterar ut vilka åsikter som ska vara legitima eller inte. Företag måste behandla alla lika, säger han.

Tidigare har SJ-chefen även förminskat artisten Zara Larssons engagemang för flyktingar som ”Ungt oförstånd”. Han har hånat Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post: ”Märkligt att företrädare för Fi ofta har så mycket otur när de tänker.” Och i december 2015 rasade han mot att Gina Derawi var julvärd i SVT. Han stängde av tv:n i protest: ”Så jag slapp se Gina.”