Inrikes.

2020-10-28 10:20
 • Trots ett miljardöverskott drar Region Stockholm in på hjälpmedel till fuintionsnedsatta. Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
  Trots ett miljardöverskott drar Region Stockholm in på hjälpmedel till fuintionsnedsatta. 
 • ”Detta förslag skapar också incitament att lämna tillbaka hjälpmedel som man inte använder”, säger Regionrådet Ella Bohlin (KD). Bild: Marko Säävälä/TT
  ”Detta förslag skapar också incitament att lämna tillbaka hjälpmedel som man inte använder”, säger Regionrådet Ella Bohlin (KD).
 • Kerstin Kjellin har påbörjat en juridisk process mot regionen då hon anser att beslutet inte kommit till på ett lagligt sätt. Bild: Privat
  Kerstin Kjellin har påbörjat en juridisk process mot regionen då hon anser att beslutet inte kommit till på ett lagligt sätt. 
Puffetikett
Dagens ETC

Hård kritik när Region Stockholm sparar in på hjälpmedel till funktionsnedsatta

I Stockholm ska funktionsnedsatta tvingas betala för hjälpmedel som tidigare kunnat förskrivas utan kostnad. Detta trots att regionen i år går med storvinst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Från och med 1 november kommer en lång lista av hjälpmedel såsom duschpallar, bärselar, träningsbollar, arbetsbord för synskadade med mera, inte att vara möjliga att söka för personer med funktionsnedsättning för att göra besparingar i Region Stockholm. Samtidigt visar bokslutet i regionen ett överskott på 3,3 miljarder kronor 2020.

Beslutet har mötts med stark kritik från flera patientförbund i Stockholm och i Sverige. Kerstin Kjellin, ordförande för Neuro­förbundet i Stockholms län är en av de som reagerat kraftigt på region Stockholms prioriteringar för att minska kostnaderna.

– Det är ju ett väldigt dåligt beslut att täcka upp för minskade skatteintäkter på grund av coronapandemin genom att ekonomiskt belasta samhällets mest utsatta grupp. Det är vi väldigt upprörda över, säger hon

”Har det inte så himla fett”

Konsekvenserna av beslutet kan bli förödande för personer som har behov av dessa hjälpmedel men som saknar ekonomi för att köpa hem dem.

– Antingen så begränsar man andra nödvändiga utgifter för att man behöver sina hjälpmedel eller så får man göra avkall på saker man inte längre kan göra för att hjälpmedel saknas. Det är två lika dåliga alternativ. Avsaknad av hjälpmedel leder också till otrygghet och rädsla för fallolyckor eller andra skador, säger Kerstin Kjellin.

Många av de som söker hjälpmedel befinner sig i en svår ekonomisk situation.

– Det är väl allmänt känt att om man inte jobbar utan har sjukersättning har man det inte så himla fett. Än värre är det om man gått ner i tid innan man slutat jobba, då grundar sig sjukersättningen på den lön man hade innan man slutade jobba. För de personer som gick ner till halvtid är det inte mycket pengar man får.

Drar regionen inför rätten

Det som också upprör förbundet är att förslaget från regionen inte innehåller någon riktig konsekvensanalys.

–  Det kan mycket väl vara så att det här förslaget inte sparar några pengar alls. En avsaknad av hjälpmedel kan leda till mer fallolyckor som gör att sjukvården får mer att göra, det kan exempelvis leda till att man inte kan jobba, en person som är sjukskriven kostar pengar. Det finns en mängd sådana olika alternativkostnader som de inte tagit upp överhuvudtaget, förklarar Kerstin Kjellin.

Kerstin Kjellin har även påbörjat en juridisk process mot regionen då hon anser att förslaget om att hjälpmedel ska övergå till egenansvar inte har kommit till på ett lagligt sätt.

– Det står i lagtexten, både i kommunallagen och sedan även i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning att myndigheter ska rådgöra med de som beslutet rör. Det har Regionen inte följt, därför har jag lämnat in en laglighetsprövning till förvaltningsrätten. En förening kan inte göra det så jag har gjort det i mitt eget namn. Nu väntar vi på vad domstolen kommer säga om saken.

Beslutet i domstolen kan ta allt mellan sex månader upp till två år beroende på domstolens prioriteringar och arbetsbelastning. Tills dess är det många som troligtvis kommer drabbas hårt, bland annat Kerstin Kjellin själv som i över trettio år haft sjukdomen MS som bland annat gör att hon är rullstols­buren och i behov av några av de hjälpmedel som i dagsläget går att låna eller få från regionen.

– Jag har tre tekniska hjälpmedel hemma, en permobil, en lift för förflyttning och en motormed, alltså en cykel som håller igång min blodcirkulation i annars helt obrukbara ben.

Kerstin uppskattar att hon kommer att få betala mellan 3 000 till 5 000 kronor per år för hjälpmedel som hon tidigare fått eller fått låna från regionen.

Läs vidare på nästa sida: Regionrådet: “Den som har svårt med sin ekonomi kan vända sig till kommunen för bistånd”

Besparingar

Liknande besparingar har gjorts i Värmland 2016, Västmanland 2020 och Örebro 2019. Enstaka hjälpmedel har även övergått till egenansvar på Gotland, i Dalarna och Väster­botten. Ingen region har dock tagit bort lika många hjälpmedel som ­region Stockholm.

Hjälpmedel som tas bort

Borttagningen av­ ­­hjälpmedel görs efter fem principer enligt regionen:

Hjälpmedel som generellt inte kräver utprovning av hälso- och sjukvårdspersonal.

Hjälpmedel som inte behöver följas upp efter förskrivning.

Hjälpmedel som inte utgör någon risk för skada eller tillbud.

Hjälpmedel som saknar CE-märkning enligt det medicinsktekniska direktivet.

Hjälpmedel som finns tillgängliga på den allmänna marknaden.