Dagens ETC granskar.

2021-09-03 09:20
 • Panelsamtalet leddes av Katharina Sjögren-Edström, vd Watma Education. Deltagare var Benjamin Dousa, vd tankesmedjan Timbro, Anders Hultin, ägare och styrelseordförande för Watma samt Gabriel Heller-Sahlgren, forskare vid London school of economics.
  Panelsamtalet leddes av Katharina Sjögren-Edström, vd Watma Education. Deltagare var Benjamin Dousa, vd tankesmedjan Timbro, Anders Hultin, ägare och styrelseordförande för Watma samt Gabriel Heller-Sahlgren, forskare vid London school of economics.
 • Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas riksförbund.
  Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas riksförbund.
 • Linnea Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan. Bild: Stina Berglund
  Linnea Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan.
Puffetikett
Dagens ETC

Här urartar friskolans kickoff i timslång propagandashow

Hundratals anställda såg fram emot en härlig start på hösten – istället uppmanade friskolekoncernen Watma, med vd Anders Hultin, alla att titta på en timmes filmat politiskt panelsamtal med udden riktad mot ”vinstkritiker”, ”vänstern” och  ”radikaliserade fack”.

”Det kändes som ren politisk propaganda”, säger en anställd.

• Se delar ur sågade videon.

Läs också: Friskolebossen köpte jaktslott – för skolpengen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Kickoffen ägde rum den 10 augusti. Det var 500 anställda på 25 orter som tittade på det timslånga samtalet. I videon, som Dagens ETC tagit del, syns koncernägaren Anders Hultin inklämd i en soffa bredvid liberala tankesmedjan Timbros vd Benjamin Dousa. Inledningsvis diskuterar de evidensbaserad undervisning men samtalet glider över till att Dousa beklagar sig över att det ”blåser starka vänstervindar i skolfrågan”.

– Jag tycker att det är synd att lärarfacket gett sig på friskolan. De har blivit radikaliserade, säger han i filmen och syftar på Lärarnas riksförbund.

Han hejas på av Anders Hultin som ifrågasätter varför hans anställda är medlemmar i en facklig organisation som ”aktivt motarbetar deras egna arbetsplatser”.

– Det där kan inte pågå hur länge som helst. Antingen att det uppstår nya fackliga organisationer som bättre tar till vara medlemmarnas intressen. Eller det sker något internt demokratiskt arbete i de här organisationerna, säger Anders Hultin under panelsamtalet.Fick inte ställa frågor

Kickoffen har väckt starka känslor bland personalen som var mer eller mindre tvungna att titta på samtalet eftersom det sändes ut på arbetstid.

– Jag trodde vi skulle få diskutera den pedagogiska inriktningen under läsåret. Istället satt vi mer eller mindre gisslan och var tvungna att lyssna på när de talade illa om facket. Men vi fick inte ställa frågor eller bemöta deras påståenden, säger en anställd.

Även Lärarnas riksförbund, som kritiserades av Hultin och Dousa, reagerar starkt på videoklippet.

– Som anställd har du rätt att slippa bli utsatt för politiska påtryckningar på jobbet. De riktar sin kritik mot facket på ett väldigt ensidigt sätt men låter inte den andra parten ge sin bild. Riktigt dåligt, faktiskt, säger ordförande Åsa Fahlén.

Diskussionen utgår dessutom från ett missförstånd, menar hon.

– Vi är inte mot vinst i skolan utan vi har tillsatt en utredning om alternativa driftsformer. Det är en viss skillnad.

”Bedriver kampanjverksamhet”

Watma-koncernens ägare Anders Hultin försvarar sina uttalanden.

– Jag konstaterar att de fackliga organisationerna bedriver kampanjverksamhet mot fristående skolor samtidigt som man har medlemmar som arbetar i de här skolorna, säger han till Dagens ETC.

Har inte dina anställda rätt att söka sig till vilken förening de själva önskar?

– Det har jag inte sagt att de är förhindrade att göra. Däremot har vi en dialog med våra anställda. De känner sig obekväma med att deras egna organisationer, som de finansierar, motarbetar deras egna arbetsplatser.

Du säger att det måste uppstå nya fackliga organisationer. Vill du avveckla några befintliga lärarfack?

– Avveckla, det är ingen som kan avveckla en facklig organisation.

Varnade för Vänsterpartiet

Det är inte första gången som Anders Hultin försökt att politiskt påverka sina anställda. Han har själv bakgrund i Moderaterna och är en av arkitekterna bakom friskolereformen då han arbetade under regering Bildt mellan 1991–1994. Han driver sedan 2013 friskolebolaget Fria läroverken, som ingår i Watma-
koncernen. Inför valet 2014 avslöjade tidningen Flamman att Anders Hultin skickat ut ett intern brev till sina anställda där han kallade Vänsterpartiet ett ”enfrågeparti” vars krav på vinstförbud är ”populistisk retorik” som inte kommer att bli verklighet ”ens vid ett regeringsskifte”.

– Det känns inte okej att dra in partipolitik i ett brev till de anställda, detta upplevs som en inlindad uppmaning att inte rösta på Vänsterpartiet, sa en anonym lärare till Dagens Arena.

”Blottar sin okunskap”

Under panelsamtalet pekade Benjamin Dousa även ut en enskild kommunal rektor i Göteborg och säger att ”många föräldrar väljer bort hennes skola”. Men den utpekade –Linnea Lindquist, mer känd som Rektor Linnea på Twitter – säger att Dousa bara blottar sin okunskap.

– Han vet inget om Hammarkullskolan, där jag jobbar. Vi tappar inte elever, tvärtom. I brist på faktabaserade argument tar de till personangrepp.

Dousa försvarar även han sina kritiska uttalanden om Lärarnas riksförbund.

– Min bild är att de länge har varit konstruktiva i debatten och fokuserat på undervisningen och det som händer i klassrummet snarare än vilken huvudman som driver skolan. De senaste åren har detta dock skiftat och de säger rakt nej till vinstdrivande skolor.

Han står också fast vid kritiken mot Linnea Lindquist.

– Hammarkullsskolan är en av de skolor i landet som gått med störst underskott under Linneas rektorskap. Det är såklart en konsekvens av att för få föräldrar väljer Hammarkullsskolan, och exempelvis mellan 2018 och 2019 tappade skolan elever.

Lindquist säger återigen att Dousa inte ger en korrekt bild och understryker att skolans generella utveckling är att den växer.

– Det kan finnas vissa månader när elevantalet gått ner. Men när jag började 2016 hade vi cirka 185 och nu med särskolan inräknat har vi runt 240 elever.

Hultins skandaler

2021: Köpte jaktslott för skolpeng

Igår avslöjade Dagens ETC att Anders Hultin låtit friskolekoncernen Watma, som han äger, ta intäkter som kommer från kommunal skolpeng för att köpa en jaktvilla i Årefjällen. I den luxuösa fastigheten på 378 kvadratmeter bor nu Anders Hultin tillsammans med sin flickvän.

2014: Varnade anställda för att rösta på V

Inför valet 2014 avslöjade tidningen Flamman ­­att Anders Hultin skickat ut ett intern brev till sina anställda där han kallade Vänsterpartiet ett ”enfråge­parti” vars krav på vinstförbud är ­”populistisk retorik”. Flera anställda tolkade brevet som en uppmaning att inte rösta på V.

2013: Firade skolkonkurs med årgångsvin

Anders Hultin var vd för JB Education och mitt under nedläggningen av bolaget lade han upp en bild på Facebook på en flaska dyrt italienskt årgångsvin med texten ”Because I’m worth it”. JB Education gick i konkurs mitt i terminen och plötsligt stod 11 000 elever utan en skola att gå till. Bolagets skulder uppgick till en miljard och mängder av elevers betyg försvann.