Inrikes.

2018-09-14 09:30
Bilder: Henrik Montgomery/Hanna Franzén/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Här styr ”extremistpartiet” V i samarbete med borgarna

De borgerliga partierna har flera gånger kallat V ett extremistparti som de, likt SD, omöjligt kan samarbeta med.

Men den senaste mandatperioden har Vänsterpartiet styrt 35 kommuner och ett landsting tillsammans med ett eller flera borgerliga partier.

Att Vänsterpartiet är ett lika extremt parti som SD är ett argument som nu hörs från Allianspartierna i det allt mer intensiva utspelskriget om regeringsmakten.

Liberalernas Jan Björklund har både före och efter valdagen sagt att göra sig beroende av V är otänkbart för Liberalerna. Han pekade på valnatten ut V som ett parti som inte är rumsrent.

– Valresultatet är bekymmersamt för Sverige. Extremistpartierna har stärkts påtagligt. Det gör att samtalsklimatet blir mer polariserat, sa Jan Björklund i sitt tal på Liberalernas valvaka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Inget hinder med V”

Men hans parti har ett annorlunda förhållningssätt till V ute i kommunerna. I 12 kommuner sitter Liberalerna i en styrande majoritet tillsammans med Vänsterpartiet. Lars Hultkrantz (L) i Karlskoga kommun berättar att samarbetet fungerar utmärkt:

– För vår del såg vi inget hinder till att gå in i ett samarbete med Vänsterpartiet, givet valresultatets förutsättningar, säger han.

– Der är ganska få frågor i kommunpolitiken som är ideologiskt tunga. Men vi har ju stått på samma sida i de flesta såna frågor. Som tiggeriförbudet där vi är helt överens gentemot M och SD, säger Lars Hultkrantz.

Liberalerna, som är små i kommunen där S och V varit dominerande, har fått välja sina strider, menar han.

– Vi har haft ett respektfullt, bra och vänligt samarbete på det stora hela. Men vi har haft ett par frågor där det har bränt till och varit lite besvärligt.

Inte ideologiskt tungt

Att det på kommunnivå inte finns lika många frågor som är ideologiskt känsliga gör att samarbetet inte stött på så många hinder, Vid ett tillfälle hotade en spricka i majoriteten, det gällde etableringen av en friskola i kommunen.

–  I den frågan brände det till ordentligt. Som vi ser det agerade de utifrån ett politiskt ideologiskt ställningstagande, när vi såg till de rättsliga förutsättningarna.

Men samarbetet gick att rädda och styret satt kvar under hela mandatperioden. Om samarbetet mellan två så ideologiskt olika partier ska funka så krävs det en bra personkemi, menar, Lars Hultkrantz.

– Jag vet inte hur det skulle funka i andra kommuner, men här har det varit bra personer i ledningen för V och då har det gått bra, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Fakta - Här har borgerliga partier styrt med V

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter