Inrikes.

2014-05-16 10:27
 • Ordningsvakterna dök upp efter några minuter och körde bort Isak Bergström och de andra från Folkmusiker mot främlingsfientlighet. Bild: Carlos Zaya
  Ordningsvakterna dök upp efter några minuter och körde bort Isak Bergström och de andra från Folkmusiker mot främlingsfientlighet.
 • Spelemännen Emma Svedell och Kristin Olsson (till höger) tog ton på Slussen. Bild: Carlos Zaya
  Spelemännen Emma Svedell och Kristin Olsson (till höger) tog ton på Slussen.
 • Bild: Carlos Zaya
 • Bild: Carlos Zaya
 • Konserten fortsatte sedan utanför spärrarna på Södermalmstorg. Bild: Carlos Zaya
  Konserten fortsatte sedan utanför spärrarna på Södermalmstorg.
 • Bild: Carlos Zaya
 • Bild: Carlos Zaya

Här stoppas spelmännens protest mot SD-reklamen

Imorse spelade ett 40-tal folkmusiker på plattformen vid Slussens tunnelbanestation i Stockholm. Konserten var en protest mot SD:s reklamkampanj. Men efter endast två låtar stoppades de av ordningsvakter.

Mitt i morgonrusningen drog de igång med fioler, dragspel o nyckelharpa. Perrongen var fylld av folkmusiker, många klädda i folkdräkt. Även en mindre sambaorkester var på plats.

Ledare för protesterna var Isak Bergström från nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet.

– Vi vill protestera mot Sverigedemokraternas rasistiska kampanj i tunnelbanan. Och vi vill visa att folkmusik är till för alla. Folkkulturen är inte statisk utan öppen och föränderlig. Musiken och dansen är en del av det, säger han.

Kristin Olsson, som till vardags arbetar med reklam, deltog i protesten med sin fiol.

– SD har försökt att göra folkdräkten till sin. Det kan vi inte gå med på. Inom folkmusiken är vi alla olika och alla får vara med, säger hon.

Många morgonpendlare stannade upp och lyssnade på den icke tillståndsgivna musikprotesten. Plattformen fylldes snabbt med folk. En av resenärerna som stannade upp och lyssnade på protesten var Elisabeth Lerndal, 70 år.

– Det här är underbart. Jag gillar detta och de som vänder ryggen åt Jimmie Åkesson. Mer protester av det här slaget, säger hon.

Stoppades av ordningsvakter

Men efter endast sex minuters avbröts gerillakonserten av ordningsvakter.

– De överröstar högtalarsystemet och det finns en risk för att folk ramlar framför tågen när de dansar, säger en vakt som inte vill uppge sitt namn.

Alla folkmusiker tvingades lämna plattformen och fortsatte konserten utanför spärrarna på Södermalmstorg.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter