Inrikes.

2021-02-18 16:00
  • SD-politikern Robert Engström hyllade öppet förintelseförnekaren Jürgen Graf i en Facebook-grupp. Bild: Faksimil
    SD-politikern Robert Engström hyllade öppet förintelseförnekaren Jürgen Graf i en Facebook-grupp.
  • Robert Engström sitter i styrelsen för SD i Mölndals kommun. Bild: Wikimedia/Public domain
    Robert Engström sitter i styrelsen för SD i Mölndals kommun.
Puffetikett
Dagens ETC

Här hyllar SD-politikern förintelseförnekare

Robert Engström är kommunpolitiker och sitter i styrelsen för SD i en västsvensk kommun – i en Facebookgrupp om andra världskriget tipsar han om en ökänd förintelseförnekare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Robert Engström sitter i styrelsen för SD Mölndal och i kommunfullmäktige och byggnadsnämnden i kommunen. Han har sin bakgrund i Ny Demokrati och var under en period även ordförande för avdelningen i Uppsala. I valet 1994 stod han på första plats på Ny Demokratis kommunlista i staden.

I en öppen Facebook-grupp om andra världskriget hyllade han Förintelseförnekaren Jürgen Graf. I en tråd om Grafs bok ”Förintelsen skärskådad” skriver han:

”Skall man läsa någon kritisk bok om förintelsen så är det den.”

Engström skriver vidare:

”Graf blev dömd i domstol för att förnekat förintelsen, vilket han dock inte gör.”

Detta var Expo först med att avslöja.

Jürgen Graf är en schweizisk lärare och författare, ökänd för hans böcker med Förintelse­förnekande innehåll. Dessa ledde till att Graf dömdes av den schweiziska domstolen i juli 1998 till böter och ett 15 månaders långt fängelsestraff. I väntan på domen flydde han landet och bor sedan dess i Ryssland.

Inte förvånad

Tobias Hübinette, forskare och lektor specialiserad inom kritisk ras- och vithetsforskning vid Karlstads universitet, anser att Engströms Förintelseförnekande är anmärkningsvärd.

– Jürgen Graf är en av vet­eranerna inom den internationella så kallade historierevisionistiska Förintelseförnekarmiljön och har bland annat publicerat sig i sådana ökända publikationer som Journal of Historical Review, och att hylla denne innebär helt enkelt att hylla en av de viktigaste ­namnen inom denna miljö, säger han.

Enligt Hübinette är det inte förvånande att det är i SD Mölndal som Engström fortsatt sin politiska karriär.

– Just SD Mölndal har en historia av att ha letts av och härbärgerat gamla nazister och antisemiter. Robert Engströms historia av förintelseförnekande är inte okänd och hans namn har figurerat i media, så det är anmärkningsvärt att SD inte har bättre koll på sina folkvalda.

En genomgång av Robert Engströms sociala medier visar att han vid upprepade tillfällen delat nazistiska och nyfascistiska sajter, däribland Fria Tider. Bland annat har han delat innehåll från medieplattform Svegot som drivs av den nazistiska föreningen Det fria Sverige.

Dagens ETC har sökt Robert Engström och Sverigedemo­kraterna i Mölndal utan framgång.