Inrikes.

2019-11-29 12:45
  • Fredrik Gertten. Bild: Skärmdump från Twitter / Karin Wesslén/TT
    Fredrik Gertten.
  • Fredrik Gertten. Bild: Skärmdump från Twitter / Karin Wesslén/TT
    Fredrik Gertten.
Puffetikett
Dagens ETC

Har gjort film om global bostadskris – får bara frågor om Zlatan

Runt om i världen riktas blickarna mot att riskkapitalbolag köper upp bostäder och använder dem som spekulationsobjekt. Människor förlorar sina hem och förlorar makten över städerna. 

Men svenska medier missar detta i sin iver att skriva om symptomen. Det menar dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten är aktuell med filmen ”Push”, om den globala fastighetsmarknaden. I onsdags visades filmen i riksdagen. FN:s rapportör för bostadsfrågor, Leilani Farha, riktade i samband med detta kritik mot den svenska politiken som gör det möjligt för kapitalfonder att investera i bostäder och stressa ut människor från deras hem.

Men svenska medier var samma dag mer intresserade av att höra vad Fredrik Gertten hade att säga om att Zlatan Ibrahimovic, som Gertten gjort en film om tidigare, tagit över aktier i Hammarby Fotboll AB.

– Det är symptomatiskt. Jag blev uppringd av nyhetsredaktioner som bad mig kommentera Zlatans marknadsföringskupp, men svenska journalister får inte tummen ur när det kommer till den stora strukturomvandlingen av våra städer som pågår just nu utanför våra fönster, säger Fredrik Gertten.

”Global affärsmodell”

Denna strukturomvandling av städerna handlar om att allmännyttan säljs ut till stora kapitalfonder och riskkapitalister, likt amerikanska Blackstone, som sedan genom renoveringar motiverar enorma hyreshöjningar. Blackstone har bland annat investerat i flera svenska bostadsområden, såsom Husby och Gottsunda. Detta har bland annat skett genom tyska Vonovia, vilket Dagens ETC berättat om vid upprepade tillfällen.  

– Det är en global affärsmodell. Det är det som min film visar, att den sortens fastighetsägare och den taktiken existerar överallt. Gör ingenting, försök få folk att flytta och sedan när de flyttar renoverar de upp lägenheterna snabbt som fan, precis det som krävs för att höja hyran, och så skjuter de skulden på framtiden, säger Fredrik Gertten och fortsätter:

– Det är helt uppenbart att det inte har funnits en vettig bostadspolitik i det här landet under en väldigt lång tid. Jag var ute i Husby samma morgon som filmen visades i riksdagen. De som bor där i Hemblas fastigheter vet precis vad min film handlar om. Men i Stockholms innerstad vet ingen vad det handlar om.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Annat fokus

Fredrik Gertten kritiserar svenska mediers bevakning av denna utveckling.

– Jag reser med filmen runt om i världen och blir intervjuad överallt av människor som förstår vad jag menar. Jag träffar många duktiga journalister här i Malmö också, men de är helt fast i att rapportera om gängkrigen. Min film öppnar en annan sorts förklaringsmodell till vad som pågår i vårt samhälle, men det är en längre story som inte får plats, säger han.

Berättelsen om hur makten över städerna har omvandlats har däremot fått betydligt starkare fäste i Danmark. Där har storbolagens intåg beskrivits som en ”utländsk invasion”.

Den danska regeringen har också aktivt börjat ta tag i frågan. De diskuterar lagförändringar och har tillsatt en utredning om kapitalfondernas framfart på bostadsmarknaden.

– Det pratas på ett helt annat sätt om detta i städer som Köpenhamn, Berlin och Barcelona. Jag har gjort en film som också ger svenska journalister möjligheten att applicera detta på sina egna bevakningsområden, säger Gertten som nu hoppas att svenska medier tar upp bollen.