Sverigedemokraterna.

2015-07-27 12:17
  • Bild från Facebook/Inte rasist, men
  • Bild från Facebook/Inte rasist, men

Här festar Jimmie Åkesson med Ultima Thule

I helgen spreds bilder, som tycks vara nytagna, på Jimmie Åkesson tillsammans med det högerextrema bandet Ultima Thule. Bandet sponsrades av öppet rasistiska Bevara Sverige Svenskt på 80-talet, och har tydliga kopplingar till vit makt-scenen.
– SD-ledningen känner nog att de har så pass mycket vind i seglen nu att de inte behöver hymla med varifrån de kommer, säger Expos VD Daniel Poohl.

Läs också: SD svarar: "En surströmmingsskiva"

Läs också: Så ska SD göra svenskarna till rasister

På bilder som spreds via sociala medier i helgen ses Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med det högerextrema bandet Ultima Thule. Bilderna ser ut att vara nytagna, men sammanhanget är i nuläget inte känt. Portalen Inte rasist, men har lagt ut bilderna men kan inte bekräfta varifrån de kommer. Enligt Researchgruppens twitterkonto spelade dock Ultima Thule för SD-topparna i Sölvesborg på lördagskvällen.

Sponsrades av BSS

Ultima Thule var ett av de mest kända högerextrema banden under det tidiga 90-talet. Låttexterna är inte lika öppet rasistiska som de hos en del andra vit makt-band, men Ultima Thule har haft en tydlig koppling till rasistiska rörelser. Bland annat sponsrades bandets första singel av Bevara Sverige svenskt (BSS).

– Man måste se bandet utifrån den miljö de kommer ifrån. De har låtit sig sponsras av Bevara Sverige svenskt, som var en öppet rasistisk organisation, säger Daniel Poohl, VD på Expo.

Enligt Expo har Ultima Thule även ställt upp på intervjuer i en rad nazisttidningar under 1980-talet, och spelat tillsammans med öppet nazistiska band som Vit Aggression.

Tror inte att det skadar partiet

Daniel Poohls reaktion på de aktuella bilderna är att ”cirkeln är sluten”.

– Ultima Thule växte fram tack vare stödet från BSS, som var föregångare till Sverigedemokraterna. Många av de som då fångades av extremhögern och nationalismens ideal gjorde det genom Ultima Thule, däribland Jimmie Åkesson och flera andra i toppen av partiet. Ledningen känner nog att de har så pass mycket vind i seglen nu att de inte behöver hymla med varifrån man kommer.

Han tror inte att bilderna på något sätt kan komma att skada partiet.

– Nej, det har jag väldigt svårt att se. Många av SD:s väljare lyssnade nog på Ultima Thule när de var som mest populära.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter