Integration.

2016-08-16 12:00
 Killarna på Vallda HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn lyssnar intresserat och kommer med många egna synpunkter och tanker under temadagen om integration, sexualitet och relationer. Bild: Stina Berglund
Killarna på Vallda HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn lyssnar intresserat och kommer med många egna synpunkter och tanker under temadagen om integration, sexualitet och relationer.

Här får flyktingar prata om sex och värderingar

Vad är kärlek? Vad är sexualitet? Vad är okej att göra och inte? Det var några av frågorna som diskuterades när killarna på Vallda HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn utanför Göteborg hade temadag om integration, sexualitet och relationer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Kärlek är något som kommer från hjärtat, när man verkligen tycker om någon.

– En känsla man får. Att hjärtat slår snabbare när man hör någons namn.

13 killar mellan 15 och 17 år sitter bredvid varandra i en provisoriskt iordningsställd föreläsningssal i Vallda församlingshem i Kungsbacka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


De har precis diskuterat två och två vad kärlek är, och nu redovisar de sina svar för varandra och för Charbel Gabro, som leder temadagen. Han är föreläsare och jobbar för Hero Kompetens, en avdelning inom Hero Sverige som specialiserat sig på flyktingboenden och etablerade sig i Sverige förra året.

Killarna framför honom bor på ett av bolagets senaste startade HVB-hemmen för ensamkommande flyktingbarn. De flesta av dem kom till Sverige i slutet av förra året.

– De flesta av ungdomarna på Heros boenden kommer från Afghanistan, Syrien eller Afrika. För dem kan det bli svårt, framför allt när det kommer till det sexuella. Det är många som inte har sett andra kvinnor än sina småsyskon och sin mamma utan slöja. Så kommer de hit och möter en helt annan kultur, förklarar han innan föreläsningen börjar.

”Äger sin egen sexualitet”

Syftet med föreläsningen är att öppna upp för samtal om sex och relationer, men också att lära killarna vilka lagar och regler som gäller i Sverige.

Charbel Gabro är själv från Syrien och kom till Sverige som treåring med sin familj. Under en inledande timme har han berättat om sig själv, sin egen uppväxt och visat bilder från stranden på den grekiska ön Lesbos där han hjälpte flyktingar i höstas. Hans bakgrund spelar stor roll när det gäller att skapa förtroende och få killarna att våga öppna sig, tror han.

Efter samtalet om kärlek tar nästa ämne vid. Sexualitet.

– I våra kulturer är sex någonting som man gör inom äktenskapet, och det är någonting man gör för att få barn. I Sverige äger man sin egen sexualitet, det är inte min mamma eller pappa eller någon annan som bestämmer hur jag ska känna, säger Charbel Gabro.

En annan sak som skiljer sig är synen på homosexualitet.

– Här är det okej med två tjejer som har sex med varandra, eller två killar, säger Charbel Gabro och visar genom att låta två pekfingrar mötas i luften framför sig.

Nästa del av föreläsningen handlar om vad som är tillåtet och inte. Det blir en genomgång av vad som klassas som våldtäkt, sexuellt våld och ofredande.

En av killarna räcker upp handen och påminner om att sexuellt våld inte bara handlar om handgripliga övergrepp.

– I mitt hemland är det vanligt att män i maktpositioner håller sig med unga pojkar som dansar för dem. Det är också en typ av övergrepp. Som barn har man ju ingenting att säga till om och därför kan de här personerna göra som de vill. Det är nog många av oss som sitter här som har flytt just för att komma undan sådant, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Polariserad debatt

Vårdbolaget Hero

Hero Sverige är ett dotterbolag till det norska välfärdsbolaget Hero Group AS, som ägs av de norska bröderna och mångmiljardärerna Kristian och Roger Adolfsen.

Förra året startade Hero en handfull boenden i Sverige och enligt en granskning som Aftonbladet gjorde i november förra året hade Hero Sverige fakturerat Migrationsverket för över 20 miljoner kronor dittills under året.

Hero Sverige driver i dag nio boenden för ensamkommande barn och sju asylboenden. Bolaget har också ett antal tränings­lägenheter och familjehem.

Debatten om ”svenska värderingar”

I början av sommaren uppmärksammades flera rapporter om sexuella övergrepp på festivaler.

Polisen har tidigare under året pekat ut flyktingbarn som skyldiga till sexuella trakasserier, både i Stockholm och tyska Köln.

Som en reaktion på diskussionen gick RFSU ut i januari och föreslog att alla ensamkommande flyktingbarn bör utbildas i frågor som rör sex och samlevnad.

Under sommaren svängde också debatten, från att tidigare ha handlat om strängare asylpolitik till att handla om hur nyanlända ska integreras.

Flera partiledare fokuserade i sina tal i Almedalen på vikten av att nyanlända anammar ”svenska värderingar”.

Moderaterna presenterade i juli ett åtgärdspaket där nyanlända ska examineras i svenska värderingar för att få uppehållstillstånd. Skärpta straff mot sexuellt ofredande och lättare att utvisa fanns också med i paketet.

Ebba Busch Thor (KD) lade i sin tur fram en rad integrationspolitiska förslag för bland annat samhällsorientering som en del av SFI, och en klassikerlista i skolan för att förmedla rätt värdegrund, till exempel Anne Franks dagbok.