Fackligt.

2015-08-27 14:00
Har du råd att vara sjuk eller arbetslös? Har du koll på ditt fackförbunds försäkringar? Bild: Christine Olsson/TT
Har du råd att vara sjuk eller arbetslös? Har du koll på ditt fackförbunds försäkringar?

Har du råd att vara sjuk eller arbetslös?

Gratis hemförsäkring, extra olycksfallsförsäkring eller ersättning om ditt barn skulle avlida. Förmånerna ser olika ut beroende på vilket fack du tillhör. Inkomstförsäkringen har nästan alla stora fackförbund gemensamt – men inte Metall och Byggnads.

Läs också: Så trygg är du med ditt fackförbund och SAC: "Vi fokuserar mer på facklig kamp än på försäkringar"

Nästan alltid innebär ett medlemskap i ett fackförbund att du också får i alla fall någon försäkring på köpet. Men vad som egentligen ingår i medlemsavgiften varierar beroende på vilket fack du tillhör. I många förbund ingår till exempel en olycksfallsförsäkring som också gäller på fritiden, och ännu vanligare är en inkomstförsäkring. Villkoren för den kan dock se olika ut – blir du arbetslös och är med i Handels kan du få 80 procent av lönen i 100 dagar, medan den som är med i Lärarförbundet får det i 200 dagar.

– I och med urholkningen av a-kassan, finns ingen riktig trygghet för de som arbetar idag. Det räcker inte att bara vara medlem i a-kassan. Därför tycker vi det är viktigt att ändå kunna ge medlemmarna den tryggheten. Det är vår uppgift som medlemsdriven organisation, säger Henrik Westerman, rekryterings- och marknadschef på Lärarförbundet.

Inkomstförsäkringen är dock den enda som ingår i medlemsavgiften till Lärarförbundet. Henrik Westerman menar att förbundet hellre erbjuder frivilliga försäkringar för att medlemmarna själva ska kunna välja vad de betalar för.

– Skulle många försäkringar ingå i medlemskapet skulle det ju också påverka avgiften, säger han.

”Ingen stor fråga”

När det gäller inkomstförsäkringen blir det inte särskilt dyrt för Lärarförbundet, eftersom de flesta aldrig blir arbetslösa. Annat är det för förbund som Metall och Byggnads. De är de två av de stora facken där inkomstförsäkring inte ingår.

– Det är ett kongressbeslut som ligger till grund för det. Förra kongressen 2014 var frågan inte ens uppe, så jag antar att det betyder att det inte är någon stor fråga för medlemmarna, säger Annika Nilsson, ombudsman på IF Metall.

Bland Byggnads medlemmar har många dock efterlyst en inkomstförsäkring. Mellan 2008 och 2010 fanns en, men försäkringen blev så dyr att den avskaffades. Därefter utreddes en egenfinansierad inkomstförsäkring, som visade att medlemsavgiften skulle höjas med mellan 80 och 100 kronor i månaden om den infördes. I början av september höjs taket i a-kassan, men Lars Hildingsson, andre förbundsordförande på Byggnads, tror att det ändå skulle bli för dyrt.

– Risken för arbetslöshet är ganska stor bland våra medlemmar, så i princip inget försäkringsbolag vill teckna en sådan försäkring för oss. Skulle vi ha en inkomstförsäkring i medlemskapet skulle vi behöva höja avgiften så mycket att det blir billigare att skaffa försäkringen privat, säger han.

Läs också: Så trygg är du med ditt fackförbund och SAC: "Vi fokuserar mer på facklig kamp än på försäkringar"

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter