Dagens ETC granskar.

2021-04-06 09:07
 • Bild: Shutterstock
 • Herrgården Körunda ligger utanför Ösmo i Nynäshamns kommun. Gården har anor till 1400-talet och dess nuvarande ägare är den moderata kommunpolitikern Harry Bouveng. Bild: Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0
  Herrgården Körunda ligger utanför Ösmo i Nynäshamns kommun. Gården har anor till 1400-talet och dess nuvarande ägare är den moderata kommunpolitikern Harry Bouveng.
 • Lyxyachten ”Coconuts” är 32 meter lång och värd 65 miljoner kronor. 2017 avslöjade SVT att finansmannen Laurent Leksell köpt båten via sitt skalbolag på Malta. Skatteverket anser att båten utgör en beskattningsbar förmån och krävde Leksell på 3 miljoner
  Lyxyachten ”Coconuts” är 32 meter lång och värd 65 miljoner kronor. 2017 avslöjade SVT att finansmannen Laurent Leksell köpt båten via sitt skalbolag på Malta. Skatteverket anser att båten utgör en beskattningsbar förmån och krävde Leksell på 3 miljoner
 • David Perez, riksdagsledamot för SD.
  David Perez, riksdagsledamot för SD.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är svenskarna som gömmer mångmiljonbelopp i skatteparadis

Genom ett unikt underlag kan Dagens ETC ge inblick i vilka det är som har eller har haft pengarna dolda utomlands. Bland personerna som dyker upp i granskningen finns SD-politiker, kungavänner, en M-topp och riskkapitalister.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På Wallenbergs snöklädda åker utanför Ösmo står en kvinna och ett gäng män i mörka rockar och gräver en symbolisk grund för ny mindre stad som fått namnet Källberga. Framför kamerorna poserar en brett leende Harry Bouveng, moderat och kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn. Bredvid står mannen med pengarna. Marcus Wallenberg, som bor i en herrgård ett stenkast bort, har lovat att plöja ner 200 miljoner i projektet. Men även kommunen investerar minst tre miljoner av skattebetalarnas pengar.

Samtidigt är de två huvudpersonerna högst involverade i att stora mängder kapital gömts undan i skatteparadis. Flera medier har tidigare avslöjat hur Wallenbergs investmentbolag Investor smusslat undan dotterbolagens mångmiljardvinster till kanalöar. Även banken SEB, där Marcus Wallenberg är ordförande, har hjälpt kunder med avancerade skenaffärer, så kallade cum-ex, som bokstavligen stulit pengar från statskassan. Vad som är mindre känt är omständigheterna kring hur moderatpolitikern Harry Bouveng gömde sina miljoner i  Panama.


Läs också del 2 av granskningen: Så enkelt är det att smita från svensk skatt och del 3: Varför får Östermalms rikaste inte nog?

Stiftelse i skatteparadiset

En mil söder om Källberga-­åkern ligger Harry Bouvengs herrgård med anor från 1400-talet. Han är Nynäshamns högst uppsatta politiker och dessutom ledamot i regionfullmäktige. Nyligen kom det fram att han var mer förmögen än vad som tidigare varit känt. När modern gick bort fick Harry Bouveng ett stort arv och sommaren 2011 bildade han en stiftelse i Panama. Kort därefter förde han över 9 456 400 schweizer­franc, vilket motsvarar 91 miljoner kronor.

Landet var då ett av de mest populära skatteparadisen tack vare hemliga register för företag och stiftelser. Först nio år efter moderns död valde han att plocka hem 5,5 miljoner till Sverige och 2017 gjorde han en till överföring. Men han har fortfarande minst 78 miljoner kronor kvar i skatteparadiset Panama.

– Målet är att få ett slut på det här och ta hem pengarna till Sverige. Det har varit målet hela tiden.

Du hade väl ändå ett val att plocka hem pengarna direkt när du fick dem?

– Nej, jag hade inte det eftersom jag var rådd av mina revisorer att inte röra den här konstruktionen, förrän ärendet med Skattemyndigheten är avslutat.

För att du ville undvika att betala skatt?

– Rådet var att avvakta tills alla bitar var klara.

Harry Bouveng säger sig stå bakom Moderaternas officiella linje att motverka skatteflykt och han värnar principen om att alla ska göra rätt för sig. Sam­tidigt har han i åratal, beväpnad med en stab av jurister, kämpat mot Skatteverket för att slippa undan så mycket skatt som möjligt.

Sverige har varken arvs- ­eller förmögenhetsskatt, vilket innebär att om Harry Bouveng vinner tvisten får han endast betala 30 procent i kapitalskatt på de 12,2 miljoner han fört in till Sverige. Plus ett skattetillägg för sent inkomna uppgifter.


Dagens ETC frågar folk på Östermalm: Vad tycker du om skatteflykt?

Rädslan har lagt sig

Det har blivit väldigt billigt att vara rik i Sverige. Ändå väljer många svenskar att placera kapital i Panama och liknande länder för att nästan helt slippa undan skatt. Där ute, dolt bakom lager på lager av skalbolag och mellanhänder, undanstoppat på bankkonton i Karibien och i Centraleuropa, finns hundratals miljarder kronor som tillhör svenska medborgare. Ingen vet hur exakt hur mycket.

De senaste åren har Sverige fått mer insyn i skatteparadisen och detta har skrämt en del att frivilligt plocka hem sina pengar och deklarera dem för Skatteverket. Självrättelserna gör att de slipper undan åtal och böter.  I praktiken fungerar det som en skatteamnesti för mycket förmögna som utnyttjats av totalt 13 000 svenskar sedan 2010 och dragit in över 2,9 miljarder till statskassan. En bråkdel av den totala skatteflykten som under dessa år uppskattas till 460 miljarder.

2017 nådde självrättelserna sin kulmen med 422 miljoner, året efter Panama-läckan, men sedan dess har summorna sjunkit drastiskt och under förra året kom det in endast 82 miljoner kronor.

Inget tyder däremot på att skatteflykten har upphört. Tvärtom verkar de rika endast bytt taktik.

Glimt in i offshorevärlden

Dagens ETC:s granskning ger en liten glimt in i den dolda offshorevärlden där de med mycket pengar kan köpa sig insynsskydd från skilsmässoadvokater och Skatteverkets utredare. Dagens ETC har gått igenom hundratals dokument från Skatteverket med uppgifter om 161 svenskar som lämnat in självrättelse eller tillhör den lilla gruppen som avslöjats i utredningar och läckor.

Dokumenten visar hur affärsjurister och revisorer använder sina magiska trick för att gömma pengar och anonymisera bolagsägare. De använder banker som ser mellan fingrarna och söker sig till nya jurisdiktioner som inte lämnar ut uppgifter till svenska myndigheter.

I dokumenten finns mycket förmögna svenskar som i årtionden hållit delar av sina tillgångar dolda och oskattade utomlands men som på ålderns höst kan göra svarta pengar vita genom att skatta mindre summor för de senaste fem åren.

I denna grupp är Harry Bouveng inte den enda politikern.

Pensionspengarna till Cypern

Nära Kungsträdgården i Stockholm, ett stenkast från Investors och SEB:s huvudkontor, ligger en anrik byggnad med en diskret portier. Där ligger den exklusiva klubben Nya sällskapet och en av dess medlemmar är Gerard de Geer. Han är en tungviktare i den svenska finansbranschen, men har också på uppdrag av Kristdemokraterna posten som vice ordförande för det kommunägda bolaget Sevab Strängnäs Energi. Men så sent som i december förra året förlorade han en lång tvist med Skatteverket. Dokumenten avslöjar att han äger ett cypriotiskt bolag registrerat på samma adress som ett antal andra brevlådeföretag i Paradise papers-läckan.

Gerard de Geer var en av grundarna till riskkapitalbolaget IK invest som i årtionden utnyttjat avancerade skatteupplägg via kanalön Jersey. När han pensionerade sig från IK invest mottog han 6,5 miljoner kronor till sitt cypriotiska bolag. Det är dessa pengar som han kämpat för att endast beskatta med 20 procent. Men nyligen förlorade han och måste betala närmare hälften till statskassan.

Gerard de Geer har inte velat ställa upp på en intervju.

Köpte ett pass

Skatteparadisens främsta ­valuta är diskretion. Detta utnyttjades till fullo av rikemanssonen Preston Haskell, ursprungligen amerikan men också svensk medborgare och styrelseledamot för det svenska gruvbolaget Auriant mining. Dessutom har han köpt sig ett pass i skatteparadiset Saint kitts, de kostar 100 000 dollar styck. Han brukade flyga privatjet från guldgruvorna i Sibirien till lyxvillan vid Medelhavet. Där kunde han ofta spendera en miljon dollar på en festkväll.

Preston Haskells förmögenhet uppskattades till drygt en miljard och mycket av tillgångarna var undanstoppade via brevlådeföretag i Panama. Men även de rikaste och mäktigaste kan falla. Först fastnade han i Panama-läckan och svenska Skatteverket jagar honom nu för en skatteskuld på 310 miljoner kronor.

Möjligheten för staten att få in pengarna är dock mycket ­begränsade. Haskell hävdar dessutom att han nu är ut­blottad. Detta är i alla fall hans linje i en infekterad skilsmässo­tvist som just nu pågår i London. Han har vräkt exfrun, en före detta toppmodell, från deras bostad på en av Londons absolut finaste adresser. Och säger sig nu leva på allmosor från sin far.

Ingen personifierar det hemliga offshore-lyxlivet som Preston Haskell. Han hade oturen att åka fast, de flesta kommer undan.

Jagas av fogden

Den som inte betalar skatt får pengar över till annat. Detta blev tydligt när Handelshögskolan förra året firade sitt 100-årsjubileum genom att instifta en professur i riskkapitalforskning. För att finansiera det hela samlade skolan in 42 miljoner kronor från privata donatorer. Men det visar sig att pengarna kom från de största riskkapitalbolagen som de Geers IK och Altor. Det är bolag som storskaligt och systematiskt undanhållit skatt i åratal.

Bland donatorerna fanns också en i finanskretsar välkänd och mycket förmögen privatperson, Gunnar Walstam. Som tack för donationen tilldelade högskolan honom en fin utmärkelse och bjöd in honom som talare på ett av skolans event i London.

Gunnar Walstam kallar sig själv filantrop men har samtidigt en skatteskuld på 210 miljoner kronor. Han gömmer sig i Bryssel eftersom att han jagas av Kronofogden. Belgiska myndigheter har på uppdrag av Sverige sedan 2017 försökt driva in skulden genom en utmätning men den processen har överklagats. Ännu så länge har inte en enda krona kommit in till svenska staten. Gunnar Walstam är en av flera finansmän som gömmer sig utanför Sveriges gränser i hopp om att få skulden avskriven.

Huggsexa om apoteken

Staten blir inte bara snuvad på potentiella skatteintäkter utan även direkta bidrag trollas bort av offshore-illusionisterna. När alliansen avreglerade Apoteket blev det huggsexa om licenserna och en expansiv spelare i början var riskkapitalbolaget Segulah som ägde apoteks­kedjan Medstop. Genom så kallade räntesnurror smet de undan bolagsskatten och ­slussade vinsterna till sina konton på Jersey.

– Vi menar att vi håller oss till de regler som finns, sa Medstops ordförande Peter Elving till Svenska Dagbladet för tio år sedan.

När branschen lyckades tjata till sig extra statliga subventioner för att öka lönsamheten för de nya privata apoteken åkte även dessa miljontals skattepengar ner i trollerihatten och försvann. Men nu vet vi vart pengarna hamnade.

Segulahs toppskikt har nyligen åkt på en rejäl skattesmäll. Och i vår granskning hittade vi Peter Elving som var ledamot i styrelsen för Segulah Advisor AB samt aktieägare i två dotterbolag registrerade i skatteparadis. Skatteverkets dokument visar att han tjänade 2,5 miljoner under ett enda år (2015) och fick långt senare en skattsmäll på 400 000 kronor som han har betalat in. ”All avkastning från mitt bolag deklarerar jag för i Sverige enligt skatteverkets regler”, skriver Peter Elving i ett sms till Dagens ETC.

Hade bonus på Jersey

En annan av Jerseys kunder är ­finansmannen Jonas Ahlén. Han hade 1,7 miljoner placerade i en trust, som är en slags stiftelse, i samma skatteparadis. Pengarna var en bonus från hans dåvarande arbetsgivare, JP Morgan i London.

– Valet stod mellan att ta det som lön eller växla det till en pensionslösning som beskattas när man tar ut den i framtiden, säger Jonas Ahlén.

Varför placerade JP Morgan pensionspengarna på Jersey? Det är väl uppenbart att det är ett skatteparadis?

– Jag har ingen kommentar på varför de gjorde det. Det var för 16 år sedan i början på min karriär. Jag bodde och arbetade då i Storbritannien.

Jonas Ahlén har betalat in skatten och är idag partner på Bonit capital som ägs av finansmannen och kungavännen Laurent Leksell. Även han har placerat tillgångar i skatteparadis som exponerades i Panama-läckan. SVT avslöjade 2017 att han genom ett avancerat upplägg köpt en lyxyacht, en 32 meter lång Benetti för 65 miljoner kronor, via sitt bolag på Malta. Skatteverket har krävt honom på sammanlagt 3 miljoner i skatt eftersom de anser att båten utgör en beskattningsbar förmån. Han har, vad vi kan se, betalat sina skulder.

Sveriges värsta skattesmitare

I Uppsala, en vinterdag 2013, lät Bengt Ågerup sig intervjuas i Dagens ETC. Han var då en riskkapitalist, god för flera miljarder, verksam i Sverige men deltidsboende i Schweiz. Han har gjort sig en förmögenhet på tuppkammar och bröstförstoringar men hade inte släppt drömmen om det klasslösa samhället. Han har en bakgrund i vänsterkretsar och kallade sig själv fortfarande socialist.

– Jag försöker göra ordet socialist rumsrent. Det som är svära i kyrkan när man talar med kapitalister, sa Bengt Ågerup under intervjun.

Tre år senare exponerades han i Panama-läckan och nu har han Sveriges största obetalda skatteskuld på 1,5 miljarder kronor. Han har ännu inte betalat in en enda krona.

Dagens ETC har sökt alla namngivna personer i artikeln.

Kristdemokraten Gerard de Geer slussade miljoner till Cypern

Han är en av grundarna av riskkapitalbolaget IK invest som i årtionden utnyttjat avancerade skatteupplägg via kanalön Jersey. När Gerard de Geer pensionerade sig mottog han 6,5 miljoner kronor till sitt privata cypriotiska bolag. Han har processat med Skatteverket för att endast beskatta pengarna med 20 procent men nyligen förlorade han och måste betala närmare hälften till statskassan.

M-politikern Harry Bouveng har 78 miljoner i Panama

Han är kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn för Moderaterna. Samtidigt har han placerat ett stort arv i en stiftelse registrerad i skatteparadiset Panama. Fortfarande har Harry Bouveng minst 78 miljoner kvar i stiftelsen.

SD-ledamoten gömde miljoner i Panama

David Perez, riksdagsledamot för SD.
David Perez, riksdagsledamot för SD.

Tack vare Panama-läckan 2016 kom Skatteverket SD-politikern David Perez på spåren. När Skatteverket börjar granska hans olika bolag i skatteparadiset slussas miljonbelopp utomlands. David Perez försöker också göra sig av med bolagen. Enligt Expressen har ökända ekobrottslingar agerat målvakter i Perez bolag. Trots att han jagas för en skatteskuld på tio miljoner har David Perez tillåtits att återvända till sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Kallar sig socialist – skyldig staten 1,5 miljarder

Sveriges största skatte­skuld är på 1,5 miljarder och den som ska betala är entreprenören och risk­kapitalisten Bengt Ågerup. Han fastnade i Panama-läckan 2016, blev upptaxerad och har ägnat åratal till att processa med Skatteverket. Han gömmer sig utomlands och har ännu inte betalat en krona.

Oriflame-chef gömde 8,3 miljoner i Belize

Den nu 71-årige mannen var en högt uppsatt chef på det internationella kosme­tikaföretaget Oriflame som grundades i Sverige men har sitt huvudkontor i Schweiz. Toppchefen hade minst 8,3 miljoner gömda på bankkonton i Schweiz och Lichten­stein. För att försvåra beskattning hanterades pengarna via ett bolag registrerat i centralamerikanska Belize. Hur länge ­kapitalet hållits utanför Sverige eller hur mycket skatt som undanhållits framgår inte av Skatte­verkets under­sökning. Mannen fick en skattesmäll på 2,9 miljoner.

Startade ett Blocket för lyxyachter – jagas nu av Skatteverket

Svensken har drivit ett antal bolag, däribland ett slags Blocket för lyxyachter och andra exklusiva varor. Han ägde tillgångar på schweiziska bankkonton som formellt ägs av stiftelser registrerade i Panama. Han förde hem totat 20 miljoner kronor till Sverige, som han sedan blev upptaxerad för. Mannen är tidigare dömd för bokföringsbrott.

Så har vi gjort

Vi har från Skatteverket via en bakdörr lyckats begära ut ett urval av så kallade omprövningsbeslut från juni 2017 till och med december 2020 som gäller över en ­miljon kronor.

I hundratals dokument har vi sammanställt en lista på 161 svenskar som lämnat in självrättelser. Vilket innebär att de, av rädsla för att upptaxeras eller åtalas, självmant redovisar sina tillgångar utomlands.

I undersökningen har vi även inkluderat en grupp som Skatteverket har upptaxerat efter uppgifter från Panama-läckan samt andra personer som ertappats med dolda tillgångar i andra ­skatteparadis.

Panama-läckan

200 svenskar återfanns i dokumenten som 2016 läckte från advokatbyrån Mossack Fonseca.

403 miljoner kronor har ­kommit in till statskassan i böter och undanhållen skatt.

73 fall har brotts­anmälts till Ekobrottsmyndigheten.

1 fällande dom.