Inrikes.

2017-08-31 10:11
Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson. Bild: TT, Wikimedia commons
Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson.

Här är skeletten i de tänkta M-ledarnas garderober

Vid en extrastämma den 1 oktober ska Moderaterna välja en ny partiledare efter Anna Kinberg Batras avgång. Hittills finns två heta kandidater – den före detta abortmotståndaren Elisabeth Svantesson och nyliberalen Ulf Kristersson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Elisabeth Svantesson

Ålder: 49 år.

Position: Riksdagsledamot och andre vice partiordförande i M.

Bakgrund: Nationalekonom. Valdes in i riksdagen 2006, som ledamot för Örebro. Tidigare ordförande för Riksdagens kristna grupp. Var arbetsmarknadsminister 2013–2104.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hårdare krav på invandrare

Utöver rollen som Sveriges arbetsmarknadsminister 2013–2014 har Elisabeth Svantesson även suttit i den grupp som utvecklat Moderaternas politik på integrationsområdet. 2008 gick arbetsgruppen ut på DN Debatt och krävde en skärpning i integrationspolitiken, bland annat föreslogs ett så kallat ”svensk-kontrakt”, något som innebar att invandrare som bryter mot den individuella delen av kontraktet ska få sitt bidrag indraget. Året därpå menade samma arbetsgrupp att utländska medborgare som döms för grova brott också ska utvisas.

Abortmotståndare

Med en frikyrkopastor till pappa har religionen spelat en stor roll i Elisabeth Svantessons liv. Innan hon i 30-årsåldern började engagera sig politiskt var hon bland annat informationsansvarig i antiabortorganisationen Ja till Livet och medlem i den kristna församlingen Livets ord. Vid 28 års ålder deltog hon i manifestationer mot abort på Sergels torg i Stockholm.

Mot samkönade äktenskap

l Hennes religiösa övertygelse har även satt sin prägel i synen på homosexualitet, och hon har vid ett flertal tillfällen motsatt sig könsneutrala äktenskap. När striden avgjordes på Moderaternas stämma i Gävle 2007 var hon en av dem på nejsidan och vid omröstningen i riksdagen valde hon att lägga ner sin röst.

Passiv som minister

Tiden både före och efter posten som arbetsmarknadsminister har Elisabeth Svantesson således sprudlat av idéer – samtidigt har hon fått kritik för att under tiden som arbetsmarknadsminister inte lagt fram ett enda förslag i riksdagen.

Ulf Kristersson

Ålder: 53 år.

Position: Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för M.

Bakgrund: Civilekonom. Blev invald i riksdagen 1994. Har även gjort avstickare till privata sektorn och varit finanskommunalråd i Strängnäs och socialborgarråd i Stockholm. 2010–2014 var han socialförsäkringsminister.

Anklagats för mutbrott

Under tiden som socialborgarråd i Stockholms stad kom det fram att Ulf Kristersson 2008 hyrt en fyrarumslägenhet avsedd för svårt sjuka och hemlösa. Lägenheten förvaltades av Ersta Diakonisällskap och hans arbetsgivare Stockholms stad köpte även tjänster av sällskapet för flera miljoner. En förundersökning om mutbrott inleddes, men åklagaren lade ner målet.

Mål: Bekämpa välfärdsstaten

Många av kontroverserna kring Ulf Kristersson har också rört hans motstånd till det svenska välfärdssamhället. I början av 1990-talet, då Ulf Kristersson valdes in i riksdagen, förklarade han att han ser det som sitt uppdrag att ”bekämpa och avveckla välfärdsstaten”.

Rundade bostadskön

2010, då Ulf Kristersson utnämndes till socialförsäkringsminister, hade han flyttat från lägenheten i Ersta men istället flyttat in i hustruns lägenhet på Kungsholmstorg. Problemet var bara att paret inte fått lägenheten via bostadskön – utan genom vänskapen med fastighetsbolaget Einar Mattssons vd Stefan Ränk. Det var det fastighetsbolag som Ulf Kristersson sålt 1 200 av stadens allmännyttiga lägenheter till, och paret fick dessutom bo kvar trots att de varit folkbokförda på andra adresser.

Facket = apartheid

1994 släpptes boken ”Non-working Generation” där han jämförde han det svenska välfärdssamhället och fackets inflytande med Sydafrikas apartheidsystem. I boken stod att ”liknelsen är bra för att tydliggöra det faktum att det handlar om diskriminering”.

”Håll dig frisk – jobba längre”

2010–2014, då Ulf Kristersson hade rollen som Sveriges socialförsäkringsminister, fullföljdes den hårda linjen med en rad utspel. 2013 meddelade han bland annat den som är anställd har ett eget ansvar att hålla sig i trim och därmed kunna jobba längre.

Köpte svart städhjälp

Ulf Kristersson har också erkänt att han under större delen av 2001 anlitat svart städhjälp. Det var i samband med att han lämnade riksdagen för att istället jobba för det börsnoterade företaget Connecta som han ska ha köpt städhjälpen för omkring 70–80 kronor i timmen.

”Sjukskrivna borde gå till jobbet”

Samma år visade sjuktalen på en ökad psykisk ohälsa, och Ulf Kristersson drämde till med ytterligare ett kontroversiellt uttalande – nämligen att den psykiskt sjuke bör gå till jobbet i stället för att ligga sysslolös hemma.

Bubblare

Carl Bildt

Den förre statsministern Carl Bildt har inte stängt dörren till att återigen ta över partiledarskapet i Moderaterna. Bildts största skelett i garderoben stavas ”Lundin Petroleum”, som Bildt suttit i styrelsen för. Andra styrelseledamöter utreds nu för folkrättsbrott i samband med företagets agerande i södra Sudan, som kopplas till 12 000 mördade civila. Vad Bildt visste om saken är inte klarlagt.

Mikael Odenberg

Odenberg avgick plötsligt från sin plats som försvarsminister 2007, efter en konflikt om försvarsbudgeten. Efter det jobbade han länge som generaldirektör och chef för Svenska Kraftnät, tills han i våras rekryterades som konsult av pr-byrån Hallvarson & Halvarson. Byrån samarbetar bland annat med projektet Nord Stream, vars huvudägare är ryska energigiganten Gazprom, som ägs av ryska staten.

Källor: DN, Dagens Arena, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet