Inrikes.

2019-04-05 08:50
För tre veckor sedan klimatstrejkade en halv miljon ungdomar i tusentals städer världen över. På lördag arrangerar Gudrun Schyman tillsammans med sina aktivistvänner i Fria pensionärer en manifestation för klimatet.  Bild: Henrik Montgomery/TT och Johan Nilsson/TT
För tre veckor sedan klimatstrejkade en halv miljon ungdomar i tusentals städer världen över. På lördag arrangerar Gudrun Schyman tillsammans med sina aktivistvänner i Fria pensionärer en manifestation för klimatet.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är pensionärerna som kämpar för klimatet

Det är dags att kliva upp ur gungstolen och ta fram banderollerna, säger Gudrun Schyman.

Hon har tillsammans med sina aktivistvänner i Fria pensionärer dragit igång en manifestation för klimatet som går av stapeln i morgon.

Det är tre veckor sedan en halv miljon ungdomar klimatstrejkade i tusentals städer världen över. Svenska aktivisten Greta Thunbergs strejk har blivit en global rörelse och nu är det pensionärernas tur att höja rösten för klimatet. I morgon lördag arrangerar gruppen Fria pensionärer en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm.

– Vi som har lite årsringar samlade och vi som vet hur viktigt det är med civilsamhällets röst och vet att det har spelat roll, vi måste rikta oss till de andra 40- och 50-talisterna, de som enligt normen förväntas försjunka i någon gungstol eller på golfbanan, och säga: Nu plockar vi fram banderollerna och så tågar vi till Stockholm som man gjorde förr, säger en av initiativtagarna, den numera pensionerade politikern, Gudrun Schyman till Dagens ETC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vill sätta press

Fria pensionärer beskriver sig som en miljöorganisation och är från början goda vänner som träffades genom aktivistarbete på Österlen för över 40 år sedan. Deras uttalade syfte med lördagens manifestation är att kräva att politiken erkänner krisen och utformar en konkret handlingsplan med lösningar som inkluderar jämställdhet och jämlikhet. Gudrun Schyman beskriver också manifestationen som ett sätt att bygga broar mellan generationerna och för att svara och stötta de skolstrejkande ungdomarna. Hon säger att allt fler unga har tappat vad hon beskriver som en ”tillit” till vuxenvärlden.

– När vi gick på demonstrationer förr, för fred, mot kärnvapen och så vidare, så hängde våra ungar med. Då var det någon unge som fick frågan: är du rädd för kriget. Och barnet svarade: Nej, krig skulle min mamma aldrig tillåta. Den där tilliten ska de unga kunna ha till sin förändrageneration. Den finns inte idag.

Hur märker du det?

– När Greta satte sig utanför riksdagen så var det för att hon saknade den. De unga ser, med all rätt, att den generationen som bestämmer i dag inte har koll på läget. Då måste ju vi svara upp och säga att vi är faktiskt några som ser och hör och att nu måste vi jobba tillsammans.

Vad är dina förhoppningar på lördag?

– Att vi ska fylla Kungsan (Kunsträdgården, reds. anm.). Att det ska komma folk från norr och söder och öst och väst. Att vi ska tända den här idén om att nu måste vi röra på oss och nu måste vi höja rösterna. Sedan kan man ju åka hem och sätta ihop grupper där man bor. Vi måste larma på här, det är kris!

Läs vidare på nästa sida: Enkät

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fria pensionärers klimatmanifestation

Initiativtagare: Gudrun Schyman, Reidar Jönsson, Jacques Öhlund, Annlena Maurin, Jean Louise Maurin och Gittan Jönsson

Var: Kungsträdgården i Stockholm

När: lördag den 6 april kl 15.00

På Scen: KG Hammar, Gudrun Schyman, Gunno Gunnmo, Frida Eklund, Karin Sundby, Staffan Laestadius, Anders Wijkman, Suzanne Osten, Carolina Moretti, Kajsa Grytt, Malena Jönsson, Reidar Jönsson, Arja Saijonmaa, mfl.