Dagens ETC granskar.

2021-03-26 07:43
 • Allt är tillåtet för att vinna prispengarna. Inga regler eller skydd finns. Bild: Faksimil/Instagram
  Allt är tillåtet för att vinna prispengarna. Inga regler eller skydd finns.
 • Bakom mannen i en Bajen-rånarluva syns en logga för en ökänd fightingklubb. Bild: Faksimil/Instagram
  Bakom mannen i en Bajen-rånarluva syns en logga för en ökänd fightingklubb.
 • Bild: Faksimil
 • Demonstration i Utrecht. Budskapet från det kriminella gänget: ”Om pedofili är sexualitet, så är begravning av pedofiler trädgårdsskötsel. Rör inte barnen för vi kommer att jaga dig.”  Bild: Robin van Lonkhuijsen/TT/AP
  Demonstration i Utrecht. Budskapet från det kriminella gänget: ”Om pedofili är sexualitet, så är begravning av pedofiler trädgårdsskötsel. Rör inte barnen för vi kommer att jaga dig.”
 • Jan Kruitwagen kom aldrig hem igen. Han misshandlades till döds av en grupp tonåringar. Här en minnesceremoni i Arnhem, den 7 november 2020. Bild: Sem van der Wal/EPA
  Jan Kruitwagen kom aldrig hem igen. Han misshandlades till döds av en grupp tonåringar. Här en minnesceremoni i Arnhem, den 7 november 2020.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är gruppen som vill börja jaga pedofiler i Sverige

Vilka är det som tar fenomenet med pedofiljägare till Sverige? Dagens ETC granskar de som döljer sig bakom löftet att
”förstöra den ondskefulla sjukdomen pedofili, den äkta
pandemin”. Det handlar om tungt kriminellt belastade
individer med våldskapital. De drar in stora pengar på
att ordna illegala slagsmål, helt utan regler, för
organiserade fotbollshuliganer. Och de hatar pedofiler.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Pedofiljägaren från Nederländerna poserar sturskt för kameran i sin Bajen-rånarluva. Bakom honom är en flagga med loggan för en välkänd ”underground fight club”, underjordisk slagsmålsklubb. ”Jaga dem på gatorna” lyder bildtexten, ihop med #wearenotalone och #europeagainstpedophiles. Instagramposten är geotaggad med Göteborg och upplagd den 1 november 2020 på hans egna konto med över 40 000 följare. Bläddrar man vidare får man se ett kort klipp där mannen maskerad med Hammarby IF:s färger står framför ett runt, högt stålstängsel, omringat av människor som skriker medan de sliter i gallret. I mitten av den upplysta cirkeln står en fighter från en beryktad dansk firma för fotbollshuliganer.

Dagen innan bilden läggs ut på Instagram, lördagen den 31 oktober, har polisen tagit emot ett larm om organiserade slagsmål i en övergiven industrilokal i Älvängen, tre mil nordost om just Göteborg.

– Det är någon form av kamp som arrangerats. En avancerad form av MMA. Det kan ha varit som mest strax över 200 personer på plats. Själva säger de att det var för att spela in en reklamfilm. Men den förklaringen har vi inte köpt, säger polisen Morten Gunneng till Göteborgs-Posten i en artikel med rubriken ”Polisinsats efter larm om street fights”.

Polisen avbryter inte matcherna. De är för få, människorna för många, platsen för stor, becksvart och farlig. Dessutom är lagutrymmet grått trots att man brutit sig in i lokalen och pucklar på varandra hej vilt. Morten Gunneng säger att ordningslagen inte gäller då det är ett slutet sällskap. Och även om våldet är mer än vanlig kampsport så kan man lämna samtycke till en viss gräns av misshandel, enligt honom.

#huntingseason

Några veckor efter det här startas ett svenskt pedofiljägarkonto på Instagram. Den antirasistiska stiftelsen Expo noterar att det sprids av många inom extremhögern. Snabbt får man över 3 000 följare. Den grafiska profilen är densamma som Bajen-mannens konto och holländaren, som varvar sina fångster med kampsportsklipp och egenproducerad hiphop om att fånga pedofiler, hajpar svenskarnas lansering.

Det svenska kontot skriver att man ska ”slåss för barnen” och ”förstöra den ondskefulla sjukdomen pedofili, den äkta pandemin”. ”Fuck alla pedofiler, vi ska jaga er, håll koll på oss, fler uppdateringar kommer snart.”

Bakom det här står samma människor som arrangerar de underjordiska slagsmålen i Göteborg och man använder fightingklubbens upparbetade kanaler för att sprida ordet. Ett av fotona man lägger upp på jaktkontot med hashtaggarna #huntingseason och #gonnacatchemall föreställer en svartklädd man med huva och gyllene dödskallemask. Det är med största sannolikhet taget vid arrangemanget i Älvängen och används även
i fightklubbens reklam. På en suddig mobilfilm som florerar ser dödskallemannen ut att hålla i en AK-47:a.

Vilka är det som står bakom? Och hur ser kopplingen ut mellan pedofiljägare, fotbollsvärldens huliganfirmor och hypermaskulina street fighters?

Först måste vi prata om mordet på en äldre holländsk man.

73-åring slogs ihjäl

Det var kring tio grader i luften den molniga kvällen då Jan Kruitwagen slogs ihjäl av en grupp tonåringar. Han, en 73-årig pensionerad lärare, lockades till ett hemligt möte i sin hemstad Arnhem efter en sexchatt med ett barn. Men när han kom dit så väntade inte en 15-årig pojke som ville ligga, utan sju personer som misshandlade honom. Jan Kruitwagen avled efter några timmar på sjukhuset.

Dådet i oktober sände chockvågor genom Nederländerna och blev kulmen på förra årets snabbt eskalerade hetsjakt på pedofiler. Jan Kruitwagens grannar beskriver honom i media som en snäll och trevlig man med flera barn och barnbarn. Var han skyldig? Domar och misstankar kring tidigare sex med minderåriga saknas enligt myndigheterna. I övrigt använder Simen Klok det universella polissvaret ”förundersökning pågår” när han pratar med Dagens ETC. Han är den holländska polisens nationella talesperson för allt som har med pedofiljägare att göra. Intresset från utländsk media har varit stort, berättar han.

– Det som hände i Arnhem var en game changer. Efter det gick vi ut offentligt och uppmanade människor att sluta jaga pedofiler. Vi ser på olika sociala medier-
plattformar hur människor tycker att de gör ett bra jobb. De hjälper oss inte alls. Istället för att utreda brott mot barn så får vi lägga tid på att utreda jägarna, suckar Simen Klok.

”Pedoland Nederland”

Siffrorna är hissnande: mellan juli och oktober 2020 har det registrerats cirka 250 ”incidenter” i Nederländerna relaterade till medborgares jakt på pedofiler. Män har fångats och filmats, hotats, eller misshandlats, fått fordon och hus vandaliserade, prejats av vägen när de kört bil. Men statistiken är trubbig. Mörkertalet får antas vara gigantiskt då offren knappast är anmälningsbenägna. Och polisen har inte hållit en övergripande koll på saken förrän i augusti 2020, då man anser att det peakade, och då gick man bara tillbaka till juli i arkiven.

– Vi har arresterat en hel del jägare, berättar Simen Klok, och rabblar städer och siffror: fem i Arnhem i oktober, åtta i Goes och en i Oss i november, tre i Emmen i december, två i Henglo nu i januari.

Plus de sju i Arnhem efter dödsmisshandeln, där bara en i gruppen är över 18 år. Ingen har dömts än – ”utredning pågår” – men till journalister har en 15-årig misstänkts advokat sagt att gruppen inspirerats av alla historier om ”pedofiljägarfenomenet”. Och att idén föddes eftersom tonåringarna är uttråkade i coronakarantän.

Nyligen dömdes en person till tio veckors fängelse för att ha misshandlat en man som lurats till ett möte via en dejtingapp. Ytterligare två fick en veckas fängelse var, medan två som filmat händelsen väntar på rättegång. Domen har väckt raseri bland holländska antipedofilaktivister: ”Pedoland Nederland!”

Ingen given jägarprofil

Attacken det handlar om ägde rum i december i staden Hilversum och är den som vi beskriver i Dagens ETC:s första artikel om pedofiljägare, den som Bajen-mannen lagt upp på sitt populära Instagramkonto. Den 9 mars postade han: ”Rättegång idag: vi dömdes. Tio veckor i fängelse för att ha fångat en pedofil. Rättvisa? #freethehunterz #fuckallpedophiles”. Sedan dess har det varit tyst. Alla Dagens ETC:s försök att få kontakt har gått obesvarade.

– Jag har inget ansvar om någon blir misshandlad eller dödad. Jag vill bara hänga ut dem online så att människor kan se att hallå, den här killen bor på min gata och han är farlig, säger Bajen-mannen i en intervju.

Det granskande reportaget, som innehåller flera jägare och tar tempen på trenden, är gjort av den välkände journalisten Danny Ghosen och publicerades av NTR, holländsk public service, i september 2020. För kameran visar den pixlade Bajen-mannen upp sin telefon som är fylld med bilder på män som han säger har nätraggat på barn. När Danny Ghosen pressar och undrar om det inte finns några betänkligheter kring att en person kan bli mördad efter en uthängning, svarar han:

– Javisst, men tänk på ett barn som kan få sitt liv förstört av en sådan här person. Jag vill vara hård mot dem och skämma ut dem offentligt. Om det är lagligt att hänga ut dem så här? Jag tror inte det. Men ibland måste man göra något dåligt för att få något bra.

I ett annat tv-inslag, som Bajen-mannen lagt upp på Instagram, hävdar han att han konfronterar pedofiler många gånger i veckan. Det ger en kick. När det går två, tre dagar mellan jagandet saknar han ruschen. Och det finns sätt att tufsa till fångsten utan att det för den skull blir misshandel rent juridiskt.

– Vi har ingen solklar profil på jägarna. Det är alla sorters män, över hela landet, mest unga men även äldre. Också kvinnor, men de är väldigt få och jobbar bara som lockbeten. Hur som helst är det inte lagligt att fånga människor på det här sättet och det ger oss inga hållbara bevis, säger Simen Klok, den holländske polisen.Stort våldskapital

Pedofiljagandet växer över hela världen. I föregångslandet England har det varit stort sedan tidigt 10-tal. Men explosionen i Nederländerna under de senaste tolv månaderna saknar motstycke.

Simen Klok är krass: polisen har inget klart svar, utan bara teorier. En är corona. Folk sitter hemma och är mer online än förr. Då är det lätt att fastna i de internationella konspirationsteoriernas förföriska nät. Till exempel Qanon, extremhögerteorin om att världen styrs av ett nätverk hemliga elitpedofiler, och som kulminerade i stormandet av Kapitolium i Washington D.C i januari. En annan förklaring är lokal för Nederländerna: PNVD, ett obskyrt politiskt extremistparti från 00-talet som vill legalisera barnporr och sänka åldersgränsen för sex till tolv år. Pedofilpartiet annonserade under 2020 att det skulle pånyttfödas vilket orsakade ramaskri. Bland annat arrangerade Brotherhood Sin Miedo, ett västbärande kriminellt mc-gäng, en stor antipedofildemonstration i Utrecht i oktober.

– Vi har inga bevis men har hört talas om att mc-gäng och andra kriminella är inblandade. Det är helt klart möjligt att människor i gäng, som huliganer, kan ha med saken att göra. Vi ser dock  inga givna kopplingar, säger Simen Klok.

Än så länge har det svenska pedofiljägarkontot inte gjort några uthängningar. Bara utlovat jaktsäsong. Men bakom kontot står människor med stort våldskapital.

”Skitstort” med fightklubbar

Den norska slagskämpen med bar överkropp ligger ner och försöker skydda huvudet. Han blöder ymnigt från ansiktet. Ovanpå honom ligger en tysk i cargobyxor, representant för en huliganfirma i Frankfurt, och matar slag på slag. Till slut bryter domaren, en maskerad man med tatueringar och knogjärn i guld. Vinnaren stirrar adrenalinpumpat in i kameran, vrålar segerrusigt och håller upp en t-shirt med sin firmas logga. Allt är över på någon minut – inga handskar, inga skydd, bar betong som golv och ett stålstängsel som ring i en övergiven fabrik. Publiken, maskerade muskelknippen, jublar. Det är blod, brutna fingrar, utslagna tänder, inga regler, bara vinst på knockout och pengar i potten till den som fortfarande står upp.

– Bare-knuckle boxing, att man kör utan skydd på gatan, i ett parkeringshus på natten, eller tomma industrilokaler, är skitstort just nu. Det är en stor trend och allt fler vill ha en del av kakan, för det finns stora pengar att tjäna. Allt är svart givetvis, säger en källa med god insyn i kampsportsvärlden till Dagens ETC.

Vill du se matcher som den beskriven här ovan på hemlig plats i Göteborgstrakten, kostar biljetten kring en tusenlapp. Att livestreama hemma i vardagsrummet kostar 150 kronor. Annars kan du se allt i efterhand på fightklubbens öppna hemsida, snyggt filmat och proffsredigerat. På sajten presenteras alla slagskämpar med professionella foton, spektakulära krigsalias, och om de tillhör ett huligangäng så listas det. Här finns huliganer från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Schweiz, Spanien, Frankrike, fler därtill, plus oberoende kombattanter från hela Europa. En del av firmorna är ökänt nynazistiska.

Koppling till pedofiljägare

Just den här illegala fightklubben är oerhört populär och använder sociala medier till fullo för att bygga myten om sig själva och den ensamme, råe gatukrigaren som gör allt för att vinna. Deras Youtubekanal, där alla matcher läggs upp, har 335 000 prenumeranter. Facebook-sidan stämplar in på 54 000 lajks och 96 000 följare. På Instagram, där man lägger ut suggestiva, välproducerade teasers och högoktaniga matchbilder, har man 112 000 följare.

Och så över 3 000 följare på den svenska pedofiljägarkontot.

För det är samma människor iblandade.

”Ingen pedofil ska känna sig säker, eller våga begå sådana här brott igen. Äckliga horunge.”

Den forne thaiboxningsmästaren skriver att han vill se dödsstraff för pedofiler. Följer man hans privata Facebookflöde bakåt under året som gått hittar man flera aggressiva inlägg om just sexbrott mot barn. Där finns också flera statusar som uttrycker skepsis mot vaccin och 5G, och delningar om George Soros och Pizzagate, den amerikanska altright-konspirationen om en barntraffickinghärva styrd från en pizzeria av mäktiga politiker.

Göteborgaren, som vi kan kalla Fredrik, är i 30-årsåldern och är enligt sina sociala medier ägare till ett sportklädesmärke, samma märke som är huvudsponsor för de hemliga kampsportsmatcherna. Trots det har han nolltaxerat de senaste åren. Han är en av de huvudansvariga bakom den underjordiska fightklubben.

Tungt brottsbelastade

Fredrik förekommer på 18 ställen i belastningsregistret för bland annat narkotika, misshandel, stöld, rån. Snart ska han upp i tingsrätten för vapenbrott – ett specialgjutet guldknogjärn för 60 000 kronor, kniv, pepparsprej – och misshandel.

Fredrik misstänks för att ha kört på en bil och sedan slagit föraren upprepade gånger med ett tillhygge i ansiktet. Direkt efter ska han ha skickat ett krypterat meddelande: ”Hade shit på mig och ville inte jiddra eller fastna på den gatan.”

En annan i fightingklubben är kopplad till åtalet, thaiboxaren i 30-årsåldern vi kallar Olof. Duon har känt varandra i åratal och är dömda för gemensamma brott. Olof förekommer även han rikligt i belastningsregistret: stölder, häleri, vapen, misshandel, doping. 2013 dömdes han till ett års fängelse för större mängder kokain och tramadol som han haft till försäljning. Den senaste domen, vapensmuggling, kom för tre år sedan.

I den innersta kretsen i den pedofiljagande fightingklubben finns en kvinna i 25-årsåldern. Precis som Fredrik och Olof syns Maria, som heter något annat, på filmer och bilder från de hemliga matcherna. I sina sociala medier presenterar hon sig som verkställande direktör för det sportklädesmärke som Fredrik äger, det som sponsrar klubben och många fighters. I sin ungdom har Maria dömts för butiksstölder, amfetamin och alprazolam.

Vill ha dödsstraff

På Instagram poserar hon och hennes vänner i t-shirts med ”Hunt your local pedophile”-tryck, en helt annan design än Patrik Sjöbergs. Caption: ”Hunt them down”. Förutom sina egna sociala medier så har Maria också ett litet trollkonto. Där gör hon inlägg om dödsstraff för våldtäktsmän och pedofiler, samt om astrologi, medias lögner, grova antisemitiska konspirationsteorier, och Plandemic, antivaxx-teorin om att det finns en dold agenda att tjäna vaccinpengar bakom coronas spridning, som i stort är påhittad. Namnet på det oansenliga trollkontot används som hashtag på den svenska pedofilkontots inlägg.

Under ett av Marias trollinlägg står det: ”Rättssystemet är galet när poliser bryr sig mer om att fånga knarklangare än pedofiler och våldtäktsmän, man slår till mot folk som odlar gräs medan pedofiler kan vandra fritt. Människor vill köpa droger men inget barn ber om att få sitt liv sönderslitet!” Och: ”Vi måste slakta de vidriga demonerna.”

Under en bild med ”United we stand, divided we fall”, ett citat från amerikanska 1700-talspolitikern Paul Henry, skriver hon:  ”Tiden vi lever i nu är avgörande. Ett mäktigt skifte pågår. Vi måste se igenom alla ideologier. Och identifiera den riktiga fienden. Ondskans kärna är djupa staten som styr allt i det dolda. Sanningens gnistor kommer att tända en eld så stark att mörkrets mästare tvingas ut i ljuset. Du kan själv bli den förändring du vill se i världen. Följ oss. Kärlek och ljus.”

Dagens ETC har sökt en rad holländska pedofiljägare, samt de som står bakom det svenska pedofiljägarkontot och den underjordiska fightklubben i Göteborg. När Fredrik ringer upp säger han att inte har något med det här att göra alls och avböjer framtida kontakt.

De ligger bakom fightingklubben

”Fredrik”

Man i 30-årsåldern

”Fredrik” greps för vapeninnehav på Vasagatan i Göteborg i april 2020. Bild: Polisen
”Fredrik” greps för vapeninnehav på Vasagatan i Göteborg i april 2020.

Nolltaxerande thaiboxningsmästare på Hisingen som dömts för många brott, bland annat narkotika. Ska snart upp i domstol för misshandel och vapenbrott. Säger sig äga klädesmärket som sponsrar fightingklubben och syns agera som domare på bilder och filmer från matcherna. Är öppet hatisk mot pedofiler på Facebook och delar konspirationer om 5G, corona och Pizzagate.

”Olof”

Man i 30-årsåldern

Thaiboxare i Göteborg med välfyllt brottsregister, till
exempel vapensmuggling. Har suttit i fängelse för dopingbrott och försäljning av kokain samt tramadol.  Syns agera som arrangör på bilder och filmer från fightingklubbens matcher.
 

”Maria”

Kvinna i 25-årsåldern
 

Göteborgare med ett fåtal mindre domar i bagaget. Säger sig vara chef på Fredriks klädföretag och hon syns flitigt på foton från matcherna. Är i sociala medier hatisk mot pedofiler och driver ett mindre trollkonto som sprider konspirationsteorier om corona, Israel och pedofiler.