Dagens ETC granskar.

2021-06-09 09:00
Puffetikett
Dagens ETC

Här är de som tjänar vita pengar på svarthandeln

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Affärsmannen

”Ja, hon var en uttalad svartmäklare”. Det säger Bertil i förhör om mamma Susanna. Han är i 60-årsåldern och har lång erfarenhet av det vita affärslivet – och av att nolltaxera. De senaste åren har han för Skatteverket också redovisat underskott av kapital på hundratusentals kronor. ”Ja, tro fan att jag nolltaxerar. Vad ska jag betala skatt för? Nu har jag ändå inga pengar, jag har investerat allt”, säger han till Dagens ETC.

I två omgångar betalade Bertil Susanna totalt 1,6 miljoner kronor för att 2018 kunna flytta in i sexrummaren på Östermalm. Hälften av summan var kontanter i en plastpåse som Bertil via mellanhänder skaffade fram på en bensinmack i en förort.

Kontakten med Susanna och hjälpen att skaffa fram 800 000 i sedlar fick Bertil via sina kompisar Peppe och Simon – båda två äkta mäklare med känt firmanamn.

Mäklarna

Peppe är en erfaren, ofta anlitad och medialt uppmärksammad mäklare i 50-årsåldern, berömd för att sälja riktigt dyra lyxbostäder. Han har även varnats av Fastighetsmäklarnämnden och har haft ytterligare fyra tillsynsärenden mot sig.

För sex år sedan sålde han affärsmannen Bertils privata ö i Lidingö för 47 miljoner kronor. När Bertil sedan bad om hjälp att skaffa en hyresrätt i Stockholm city så satte mäklaren Peppe honom i kontakt med Susanna, den svartmäklande mamman. Och när Bertil undrade hur han skulle få fram kontanter för att betala, fixade hans kompis mäklaren Simon fram en man som mötte upp Bertil på en bensinmack i en förort. Bertil förde över pengar till mannens konto och fick direkt i utbyte 800 000 kronor i en plastpåse. Kontanterna ”härrörde från brottslig verksamhet” enligt Polisen. Mannen misstänktes för grov penningtvätt.

Mäklarna Peppe och Simon jobbar idag under samma firmanamn. Just nu håller den firman på att sälja lägenheter på Drottningholmsvägen 78 – det ökända navet för skenbyten som figurerar på många ställen i Polisens utredning kring det här parallella samhället. ”Det här har jag aldrig gjort, jag är inte intresserad av att prata med dig”, säger Peppe till Dagens ETC. Medan Simon säger: ”Tvätta pengar, jag vet inte, jag fick frågan om jag visste någon som kunde hjälpa, sedan var det inte mer än så. Jag har bara fixat en kontakt. Brottslig verksamhet? Åh fan, det vet inte jag. Grovt penningtvättbrott? Oj jävlar!”

Fastighetsägaren

Drottningholmsvägen 78 innanför Stockholms tullar pekas av åklagaren ut som en av flera välanvända språngbrädor för den som vill köpa sig förbi hyreskön med hjälp av svarthandel och skenbyten.

Mellan 2017 och 2020 var totalt 144 olika personer skrivna på huset på Kungsholmen – trots att det då bara fanns 28 lägenheter.Och att det större delen av tiden var tomställt för renovering.

Fastigheten ägs av Vincent, en 50-årig restaurangägare som finns flitigt i det material som polisen säkrat hos svartmäklarna Susanna och Elin: sms, digitala adressböcker och möteskalendrar, pappersanteckningar. I Elins telefon hittas även kontakter till totalt 28 personer som varit skrivna på Drottningholmsvägen utan att ha bott där, enligt åklagaren, eftersom fastigheten genomgick omfattande ombyggnationer och saknade hyresintäkter.

I förhör säger Vincent, som Susanna erkänt att hon varit vän med i flera år, att han inte minns något om något. Efter renoveringarna försökte Vincent via mellanhänder och mot reglerna göra om kåken till hotell, något staden satte stopp för.

Nu är Drottningholmsvägen 78 en lyxrenoverad brf som Peppe och Simons mäklarfirma säljer lägenheter i sedan förra året.

Kruxet är att Vincents företag ändå fortfarande äger huset. Så mäklarna säljer bostäder i en brf som finns men som i dagsläget inte äger sitt hus – vilket är ett regelbrott.

Varför man kör det här upplägget är oklart. Enligt mäklarna är det inga konstigheter utan ägandet ska föras över så småningom till brf:n. Vad som är klart är dock vilka som sitter i styrelsen för brf:n som inte äger sitt hus: Vincent och hans hustru. I ett sms till Dagens ETC skriver fastighetsägaren: ”Vet inte vad du pratar om svarta hyreskontrakt.”

Den vanliga killen

David är strax över de 30 och äger ett investmentbolag som bär hans namn. Verksamheten går stadigt uppåt och senaste bokslutet omsatte man 1,7 miljoner kronor. Han är också delägare i ett städbolag som omsätter över 40 miljoner kronor per år.

Dagens ETC har tagit del av en underrättelserapport där Polisens nationella operativa avdelning, NOA, skissar in David och hans närmsta affärspartner i den innersta kretsen för ett tungt kriminellt mc-gängs högsta ledning, i en affär kring en brf i Sundbyberg.

Den topphemliga, komplexa rapporten gjordes för ett par år sedan men gick aldrig vidare till förundersökning.

Misstanken var att mc-gänget använder brf:n för att tvätta sina inkomster. Den nämner också en man som ingår i kungens innersta vänskapskrets.

Kungens kompis, som konkursat ett par bolag, ska enligt NOA:s granskning av oklara anledningar tagit emot 12 miljoner kronor från mc-gängets brf.

David, som på ytan verkar vara en helt vanlig kille, har sina företag skrivna i en av Stockholms lyxigare kranskommuner. Själv bor han på Kungsholmen i den lägenhet som advokaten Måns hjälpte honom att byta till sig, efter att svartmäklaren Elin sagt i Hyresnämnden att hon är Davids flickvän.

Dagens ETC har sökt David.

Advokaten

Måns är i 40-årsåldern och har en växande firma. Senaste bokslutet omsatte man över 13 miljoner kronor. Själv taxerar han för en bit över 700 000 kronor.

Måns är advokaten som hjälpte till att trycka igenom affärsmannen Bertils byte till Kommendörsgatan när värden där ansåg att det var skumt.

Inför förhandlingen i Hyresnämnden sms:ade och mailade advokat Måns med Elin, dotter svartmäklare, för att stämma av.

Advokaten dyker även upp i svartmäklarnas noga förda loggbok som någon man frågat om råd när man ska koka ihop en trovärdig historia för ett fuskbyte. ”Inga problem, han behöver bara se en kopia av kontraktet”, har svartmäklarna antecknat vid Måns namn.

Följer man hans ärenden i Hyresnämnden ser man klara kopplingar till Susanna och Elin, och både Susannas dåvarande pojkvän och hennes legitima fastighetsbolag dyker upp i handlingarna.

Det gör även byten relaterade till de av åklagaren utpekade fuskadresserna på Drottningholmsvägen 78 och Åsögatan 190.

I detta nu företräder han ett höginkomstpar i 50-årsåldern som via tomställda Drottningholmsvägen bytte till sig ett hyreskontrakt på 156 kvadratmeter i centrala Stockholm.

Och i ett ärende 2017 såg Måns till att den vanliga killen David fick flytta in på 95 kvadratmeter på Kungsholmen – under ed vittnade då svartmäklardottern Elin om att hon var Davids flickvän för att bytet skulle gå igenom. De behövde större, sa de.      

Advokat Måns säger till Dagens ETC att han aldrig
uttalar sig om klienter.

Bulvanerna

Nu blir det snårigt! För som en röd tråd i åtalet mot svartmäklar-Susanna går snack om en stugby i Härjedalen.

Hon har sagt till sina kunder att uppge för myndigheterna att pengarna de överfört till henne är lån och investeringar i ett turistprojekt eftersom hon äger 13 tomter i Vemdalen. I början av 2021 sålde hon dem alla och pengarna har frysts av staten för att täcka skulder om hon fälls. Elva av dem köptes för totalt fem miljoner kronor – ett väldigt förmånligt pris – av ett estniskt företag som på papperet ska syssla med bilservice. Enligt initierade källor är tomterna värda ”mycket mycket mer än så”.

Företaget som köpt är tomt, saknar alla tillgångar, har skatteskulder och är skrivet på Estniska föreningens hus på Wallingatan, en av adresserna i åtalet mot Susanna, där hon sålt kontrakt. Den som skrivit på tomtköpen för det estniska företagets räkning är den svenske affärsmannen Torkel.

2019 var han vd för ett fastighetsbolag som kraschade storstilat och omskrivet – privata investerare blev blåsta på 80 miljoner. Idag har Torkel skulder till Kronofogden på nästan åtta miljoner.

Han bekräftar för Dagens ETC att det estniska företaget köpt tomterna, men vill inte säga var pengarna kommer ifrån eller vad han har för ­relation till Susanna. Med ombord på det mystiska projektet i Vemdalen har Torkel, enligt lagfarten, sin
gamle vapendragare Bosse som var med och konkursade för två år sedan.

Trots magplask och mångmiljonskulder rattar Torkel en Mercedes Benz Suv 2016 för kring en miljon kronor. Han togs för rattfylla i den i september 2020. Bilen är dock inte skriven på honom utan på en kvinna som sitter i styrelsen för tre fastighetsbolag, startade precis innan tomtköpen i norr.

Affärskvinnan är bosatt på en adress på Kungsholmen.

Vet ni vem mer som äger en lägenhet i det huset? Jo, Susanna. Och vet ni vem som är skriven där nu idag? Susannas svartmäklande dotter Elin.

Säcken knyts ihop.