8 mars.

2021-03-08 12:20
 • Anna Ardin. Sofia Ekström/SvD/TT
  Anna Ardin.
 • Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey. Hossein Salmanzadeh
  Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey.
 • Agnes Wold. Adam Ihse/TT
  Agnes Wold.
 • Kamala Harris. Manuel Balce Ceneta/AP
  Kamala Harris.
 • Gizem Kling Erdogan. Henrik Montgomery/TT
  Gizem Kling Erdogan.
 • Greta Thunberg. Virginia Mayo/AP
  Greta Thunberg.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är årets kvinnliga hjältar

Lagom till internationella kvinnodagen listar Dagens ETC årets kvinnliga hjältar. Här är en rad smarta, kunniga och modiga kvinnor som synts, hörts, inspirerat och gjort ­viktiga insatser under det senaste året, många gånger med risk för att utsättas för hat, hot och repressalier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

AVSLÖJARNA

Anna Ardin, diakonen som skrivit en bok om vad som hände innan och efter att hon polisanmälde Wikileaksavslöjaren Julian Assange för våldtäkt. Ett modigt vittnesmål som påminner om att den som ses som en hjälte har fler sidor och att den som avslöjar det kan få betala ett väldigt högt pris.

Läraren Filippa Mannerheim, rektor Linnea Lindqvist och Åsa Plesner på Tankesmedjan Balans som fått fart på friskoledebatten och pekat på den ekonomiska snedfördelning som sker på de kommunala skolornas och de svagaste elevernas bekostnad samt hur offentlighetsprincipen inte längre gäller när kommuner gynnar friskolekoncerner som vill etablera sig.

De anställda i vården och omsorgen som under pandemin berättar om effekterna av decennier med nedskärningar, både de som med risk för sin egen hälsa sliter vidare med sina livsviktiga jobb och de som sagt att det får vara nog och sagt upp sig.

De restauranganställda som i Dagens ETC avslöjade de sexuella trakasserier som de utsattes för av kändiskocken på Operakällaren.

Poliserna som berättade om sexismen inom myndigheten
i Lisa Bjurwalds och Kerstin Dejemyrs bok ”Förövaren är
polis” och som straffats av kollegor och chefer med mobbning, utfrysning och omplacering. Deras vittnesmål visar att tjänstemän som ska upprätta anmälningar om och utreda sexualbrott inte klarar av att kännas vid sådana brott när de sker innanför polishusens väggar.

 

POLITIKERNA

Kamala Harris, valdes till USA:s första kvinnliga, svarta och asiatiska vicepresident efter fyra år med sexistisk och rasistisk populism från Vita huset.

Alexandria Ocasio-Cortez, demokratisk ledamot i representanthuset och ständig pådrivare för ett progressivare USA. Hon är bland annat en av hjärnorna bakom The Green New Deal och en rad politiska satsningar för jämlikhet och jämställdhet.

Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledare i Belarus, som driver demokratikampen från exil i Litauen. När hennes man fängslades klev hon ut ur sin tidigare anonyma tillvaro och ställde sig längst fram i den rörelse som nu kräver att Lukasjenko släpper sitt grepp om landet.

Jacinda Ardern blev Nya Zeelands yngsta premiärminister när hon tillträdde 2017. Med stort mått av humanism har hon fört landet genom flera kriser, terrordådet i Christchurch, vulkanutbrottet på White Island och nu också coronakrisen. I valet 2020 gjorde hon  och röda Laboursuccé med 49 procent av rösterna. Det finns de som säger att länder som har kvinnliga ledare i topp har klarat sig bättre i coronakrisen. För Nya Zeeland verkar det vara ett faktum.

 

KULTURKVINNORNA

Carina Bergfeldt, som med sitt självbetitlade intervjuprogram petat ner Fredrik Skavlan från den traditionellt mansdominerade talkshowtoppen.

Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, som diskuterar sexism och rasism i sin podd Raseriet, och som inte längre tänker låta sig intervjuas om rasism av vita journalister.

Gizem Kling Erdogan, skådespelare i ”Kalifat” och ”Tunna blå linjen”, som slagit igenom med dunder och brak och i intervjuer problematiserat sina rollval. Dagens ETC spår att vi kommer se mer av Kling Erdogan framöver.

Amanda Gorman, poeten som blev själva definitionen av att ”gå igenom rutan” när hon läste sin dikt ”The hill we climb” då Joe Biden och Kamala Harris svors in till presidentämbetet i USA.

Dolly Parton, countrymusikens grand old lady, som skänkte en miljon dollar till läkemedelsföretaget Modernas forskning om ett vaccin mot covid-19. Och som sedan släppte andra före i vaccinationskön trots att hon själv tillhör en prioriterad åldersgrupp.

Den brittiska artisten FKA Twigs (Tahliah Debrett Barnett) valde att berätta om vad hon varit med om under sin relation med skådespelaren Shia LaBeouf. Hennes vittnesmål om misshandel och psykologiska övergrepp, om hur hon gradvis drevs mot självmordförsök, vek inte undan från några detaljer. Många hörde henne, många kände igen sig. Tystnadskulturen rämnade lite, lite till. Metoo är inte över.

PANDEMIEXPERTERNA

Epidemiologi, folkhälsa och medicinsk forskning har varit på allas läppar under pandemi-året. Kunniga kvinnor som Emma Frans, författare och vetenskaps-journalist i Svenska Dagbladet och Agnes Wold, läkare och professor, har hållit oss i handen genom de ovissa tiderna och tålmodigt svarat, informerat och förklarat.

...OCH SÅ GRETA

Greta Thunberg, miljökämpen som tillsammans med tusentals andra ungdomar i hela världen fortsatt klimatstrejka varje fredag, det senaste året digitalt. Utan Greta Thunbergs envishet hade klimatfrågan varit ännu mindre på dagordningen än den är, och de stora svenska mediedrakarna hade knappast gjort några satsningar på klimatjournalistik.