Inrikes.

2017-09-25 10:30
Hanna Wigh, före detta SD-politiker.  Bild: TT
Hanna Wigh, före detta SD-politiker.

Hanna Wigh: SD-kollegan utsatte mig för sexuellt övergrepp

I kvällens Kalla fakta vittnar flera partimedlemmar om hur larm om missförhållanden inom partiet leder till trakasserier och utfrysning. En av dem som drabbats är riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD), som nu valt att hoppa av sina uppdrag för partiet.

– Livet blev ett stort helvete, säger hon.     

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kalla fakta har intervjuat flera personer som slagit larm om missförhållanden, sexuella trakasserier och ekonomisk brottslighet inom partiet. En av de intervjuade är Hanna Wigh, som berättar om hur hon – efter att öppet ha vittnat om sexuella trakasserier inom partiet – fick höra att hon svikit Sverigedemokraterna och utsattes för trakasserier och utfrysning från sina partikamrater.

– Livet blev ett stort helvete. Jag blev utsatt för extremt mycket smutskastning och kände bara att jag var värdelös och en skam, säger hon.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Sexuellt övergrepp som ”varning”

Hanna Wigh berättar vidare om att hon ska ha ”varnats” för sitt olojala beteende av en riksdagskollega i partikansliet.

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och tog ned den innanför mina byxor och tryckte in ett finger.

Hanna Wigh har nu valt att hoppa av SD för att bli politisk vilde. Hon är den tredje kvinnan som hoppar av Sverigedemokraternas riksdagsgrupp under mandatperioden.

– Jag kan inte vara ett alibi för Sverigedemokraterna och jag representerar dem inte längre, säger hon till Kalla fakta.

Jimmie Åkesson säger till programmet att han inte känt till missförhållandena i partiets riksdagskansli.  

Uppdatering: Efter uppgifterna om övergreppet i Kalla Fakta har nu Sverigedemokraterna valt att själva polisanmäla händelsen. 

– Jag gjorde en polisanmälan i morse. Vi vill verkligen att den här frågan reds ut, säger SD:s presschef Henrik Vinge till Aftonbladet.