Inrikes.

2018-02-14 10:45
Jonas Sjöstedt, partiledare, under ett tal på Vänsterpartiets kongress. Bild: Henrik Montgomery/TT
Jonas Sjöstedt, partiledare, under ett tal på Vänsterpartiets kongress.

”Handlar om att motverka rasism och diskriminering”

Statistiska centralbyrån ska samla in och redovisa jämlikhetsdata. Den frågan ska Vänsterpartiet hädanefter driva, efter att partiledningen körts över av partimedlemmarna.

Men kritiken har inte låtit vänta på sig.

Volymreglaget på sociala medier vreds på måndagen upp till larmnivå efter att det blev känt att Vänsterpartiets kongress röstat igenom att Statistiska centralbyrån SCB ska börja samla in statistik över jämlikhetsdata, närmare bestämt över etnisk tillhörighet, nationellt ursprung och religion eller annan trosuppfattning.

”Strider mot lagen.” ”En oroväckande tendens.” ”Jämlikhetsdata låter faktiskt mycket bättre än statistik över etnicitet. Eller rasbiologi som det också heter.” ”Ett projekt som drivs av ’Botkyrkaligan’” som ”nu lyckats dupera hela V”. Så skriver några av kritikerna på Twitter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Risk för missbruk

Tidigare har Göteborgspostens Adam Cwejman och Rosita Grönfors, ordförande för Rom och resande kvinnoorganisation, varit kritiska. Då i samband med att Botkyrka kommun ville inleda insamling av jämlikhetsdata.

”Godtyckligt”, ”förvirrat” och med risk för missbruk löd kritiken från den förstnämnda. ”Vad ska vi tro? Kan vi lita på kommunen när vi inte har förtroende för polisen?”, löd kritiken från den sistnämnda, då med Skånepolisens romregister färskt i minnet.

En av dem som hävdar att det dessutom inte går att göra, åtminstone inte för data om etnicitet, är Nizar Chakkour, presschef på SCB.

– Enligt paragraf 13 i Personuppgiftslagen är det inte tillåtet att samla in data som kategoriseras som känsliga uppgifter, som medlemskap i fackförening, sexualliv och etnisk tillhörighet, säger han.

– Däremot tar SCB ingen ställning till Vänsterpartiets beslut.

”Går visst”

Enligt riksdagsledamoten Malcolm Momodou Jallow (V), en av de som står bakom motionen, har kritikerna missuppfattat vad det är SCB ska ägna sig åt.

– Det handlar inte om registrering utan om anonymiserad, frivillig självrapportering för att systematiskt identifiera, synliggöra, mäta, följa upp och utvärdera hur det går för olika grupper inom olika samhällssektorer för att därefter använda denna information som underlag till effektiva politiska åtgärder i arbetet för att bygga ett jämlikt samhälle, säger han.

Malcolm Momodou Jallow påpekar att myndigheter redan har ett uppdrag att redovisa data kopplat till kön, just för att kvinnor historiskt varit systematiskt missgynnade och för att kunna åtgärda denna orättvisa. Han anser dessutom att samtliga diskrimineringsgrunder borde kartläggas.

– Vi går till val på jämlikhet. Vi vill bygga ett jämlikt Sverige, och då är det oerhört viktigt att ta reda på hur ojämlikheten påverkar olika grupper och i vilken utsträckning. Detta måste dock göras på ett på ett etiskt, rättssäkert och vetenskapligt sätt, i enlighet med lagen.

Integritet viktigt

Christina Höj Larsen, ledamot i partistyrelsen, säger att styrelsen såg en del svårigheter kring förslaget, men att de kommer arbeta för att hitta en noggrann balans mellan skydd av integritet och behovet av jämlikhetsdata. Och för att se till att förslaget utformas så att det ligger inom gällande lagstiftning.

– Det handlar om att hitta sätt att skydda den personliga integriteten i samband med att känsliga uppgifter hanteras. Det bedrivs ju redan forskning och insamling av data i samband med andra diskrimineringsgrunder.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter