INFO OM ETC.

2017-06-09 11:31
Per Ribbing på sin elscooter. Bild: Privat
Per Ribbing på sin elscooter.

Han tar elscootern hela vägen till solfesten

Från Knivsta till Katrineholm på elscooter för att gå på den stora solfesten i ETC Solpark i Katrineholm. Per Ribbing är en riktig elfordonsentusiast – och vill att fler ska upptäcka möjligheterna till fossilfria transporter.

– Jag gör det här för att jag vill visa att det faktiskt går att transportera sig fossilfritt, säger Per Ribbing.

Per Ribbing är en miljöaktivist som var tidigt ute med att skaffa elbil. Redan för 15 år sedan tog han elbilen hela vägen från Stockholm till Kalmar – trots att elbilen han hade då bara hade en räckvidd på åtta mil per laddning.

– Jag åkte färja från Nynäshamn till Visby och laddade bilen ombord. Sedan blev det färja igen från Visby till Oskarshamn, och därifrån var det 79 kilometer kvar till Kalmar.

För att kunna ta sig mellan Knivsta och Katrineholm på elscooter krävs också en del planering. Batteriet ska ge upp till 10 mils räckvidd, men för att vara på den säkra sidan kommer Per Ribbing att åka med dubbla batterier .

– Jag åker från Knivsta och tar pendeltåget med scootern ombord ner till Södertälje. Därifrån har jag tio och en halv mil till Katrineholm.

Det låter ju lite krångligt ändå, vad är det som driver dig att göra detta?

– Det som krävs är att någon i din närhet visar att det faktiskt är möjligt - redan idag. Du kan transportera dig fossilfritt. Du måste bara aktivt välja att sluta knarka olja. Det är svårt. We are all Oiloholics. Att börja transportera sig på el är att sluta supa olja. Är det lätt för en alkis att sluta supa? Nej. Du måste se att du har ett sjukt beroende av olja idag och att det krävs vilja och mental styrka för att bryta ditt oljeberoende. Men du kan!

På solfesten i Katrineholm imorgon lördag (här kan du köpa biljetter) kommer du bland annat kunna provköra ETC:s egna elbilar samt andra eldrivna fordon som besökarna har med sig och visar upp.

– När batterierna väl är laddade med solel får folk gärna provköra scootern, säger Per Ribbing.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter