Inrikes.

2018-11-19 12:30
Hossein Yousefi fick hjälp med boende av nätverket Vi står inte ut tillsammans med Svenska kyrkan i Partillem där Ralf Peters är präst. Bild: Karin Annebäck
Hossein Yousefi fick hjälp med boende av nätverket Vi står inte ut tillsammans med Svenska kyrkan i Partillem där Ralf Peters är präst.
Puffetikett
Dagens ETC

Han fick sin ålder uppskriven – kastades ut från boendet

Samma dag som Hossein Yousefi fick sin ålder uppskriven kastades han ut från sitt boende i Partille. Men tack vare engagerade invånare har han ändå kunnat stanna kvar.

”Jag vet inte vad jag skulle gjort annars, hela mitt liv är här”, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är torsdagkväll och Hossein Yousefi har precis varit på läxhjälp i kyrkans församlingshem. Han är en av runt 35 ensamkommande som bor kvar i Partille trots att han har fyllt 18 år.

Men det är inte kommunen som har sett till att de kan bo kvar – utan Vi står inte ut tillsammans med Svenska kyrkan i Partille. Ralf Peters, präst och engagerad i Vi står inte ut, har svårt att förstå hur kommunen resonerar.

– Ja, de har fyllt 18 år, men det betyder ju inte att de är vuxna. Vi har sett flera gånger att ungdomarna tvingas lämna sitt boende samma dag som de blir åldersuppskrivna. Då är det vi som har fått plocka upp dem från gatan, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Skulle till Halmstad

Även för Hossein Yousefi var det så. Efter två år i Partille fick han sin ålder uppskriven, och skulle lämna kommunens boende för ensamkommande med en gång.

– De sa att jag var tvungen att packa mina saker, jag fick inte ens komma tillbaka och göra det senare den dagen. Jag blev jätteirriterad och arg, säger han.

Hossein Yousefi räknas fortfarande som asylsökande och fick därför beskedet att han skulle flyttas till Migrationsverkets anläggning i Halmstad. Men Hossein ville stanna kvar i Partille.

– Jag har alla mina kompisar här, jag går i skolan här, all trygghet är här. Jag blev jätteledsen när de sa att jag måste flytta.

Svårt hitta bostäder

Hossein berättade om sin situation för Vi står inte ut. Snart hade nätverket hittat en lösning.

– Nu bor jag hos en familj. Jag trivs jättebra. Min låtsaspappa är lärare på Partille gymnasium, och min mamma är lärare i Göteborg, säger Hossein.

Men att hitta bostäder till dem som fyllt 18 är en ständig utmaning. De senaste veckorna har det dessutom kommit nya ungdomar till Partille.

– Det är sådana som har bott här tidigare, men sedan flyttats till Halmstad. Efter att de fått besked om att de får stanna enligt den nya gymnasielagen har de tagit sig hit igen för att gå i skolan här, men då har de ingenstans att bo, säger Ralf Peters.

Nu har de hittat en tillfällig lösning där ett antal ungdomar bor i ett vinterbonat fritidshus. Hossein Yousefi är glad att han i alla fall har ett lite mer långsiktigt boende, men han hoppas att han så småningom kommer ha en egen lägenhet.

– Jag tror att den nya gymnasielagen kommer att göra att jag får stanna. Då vill jag gå klart byggprogrammet och sedan börja jobba. Då kanske jag kan få en lägenhet också, säger han.