Inrikes.

2017-03-31 08:10
 • Förslaget om obligatorisk vaccination för barn ska debatteras i riksdagen. Men Folkhälsomyndigheten är kritisk till tvingande lagstiftning och tror på den nuvarande modellen med frivillighet och förtroende. Bild: Heiko Junge/TT
  Förslaget om obligatorisk vaccination för barn ska debatteras i riksdagen. Men Folkhälsomyndigheten är kritisk till tvingande lagstiftning och tror på den nuvarande modellen med frivillighet och förtroende.
 • Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker det är en dålig idé med obligatorisk vaccination i Sverige.  Bild: Claudio Bresciani/TT
  Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker det är en dålig idé med obligatorisk vaccination i Sverige. 
 • Sofia Arkelsten (M) vill väcka debatt med sin motion om att göra det obligatoriskt med vaccin för barn.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Sofia Arkelsten (M) vill väcka debatt med sin motion om att göra det obligatoriskt med vaccin för barn. 
 • Lotta Edholm (FP) vill utreda om det går att göra vaccinering obligatoriskt för att få en förskoleplats i Stockholm.  Bild: Henrik Montgomery/TT
  Lotta Edholm (FP) vill utreda om det går att göra vaccinering obligatoriskt för att få en förskoleplats i Stockholm. 

Hälsoexperter: ”Fel att lagstifta om vaccinering”

Enkät


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Adam Johansson, 27, kock, Ekerö

– Jag tycker det ska vara valfritt faktiskt. Varför? Ja, det ska vara en rättighet, att man ska få välja själv, men vet inte riktigt varför mer än så.

Magnus Brufors, 60, copywriter, Stockholm

– Det vore bra. När jag var liten var det ju obligatoriskt med smittkoppsvaccinering. När det gäller debatten om mässling så vet jag inte riktigt, men man får väl lita på expertisen helt enkelt och inte på vissa som uttalat sig i radio och tyckt att barnen ska äta rötter och citroner i stället. 

Karin Björk, 45, eventansvarig på Folkets hus, Sandviken

– Nej, inte obligatoriskt. Jag är egentligen för att man ska vaccinera sig, men det ska vara upp till föräldrarna. 

Diana Sällström Nilsson, 41, lärare, Luleå

– Svårt. Det är ju bra om så många som möjligt vaccinerar sig såklart. Om hälften plötsligt säger ”nej, vi vill inte” så får vi ju tillbaka de där sjukdomarna som inte är bra. Jag vet inte, jag tycker det är bäst att göra det, men det är svårt att tvinga någon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mässlingsvaccination i Sverige

Mässlingsvaccin började erbjudas i Sverige 1971. Då rapporterades 10 000–20 000 fall om året. Under 2000-talet har färre än 60 fall årligen konstaterats. 2015 var över 97 procent av de svenska tvååringarna vaccinerade enligt det allmänna vaccinationsprogrammet.

I det allmänna vaccinationsprogrammet för barn ingår skydd mot nio sjukdomar: mässling, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, påssjuka, röda hund, pneumokocker, och Hib. För flickor ingår även skydd mot HPV. Vissa landsting erbjuder vaccination mot ytterligare sjukdomar.  

Källor: Folkhälsomyndigheten, Sjukvårdsupplysningen

Mässlingsutbrott 2017

Över 3 400 fall av mässling har rapporterats i Rumänien sedan årsskiftet. 17 personer har dött. 

Över 500 fall har upptäckts i Italien under 2017. 

575 personer i Storbritannien insjuknade under februari. Andra länder där mindre utbrott rapporterats är Frankrike, Tyskland, Polen, Schweiz och Ukraina. 

I Sverige har det rapporterats 15 fall av mässling, varav 11 i Stockholmsområdet.  

Obligatorisk vaccination

Slovenien har en av världens mest omfattande vaccinationslagar. Vaccin är obligatoriskt för tuberkulos, stelkramp, polio, kikhosta, Hib, mässling, påssjuka, röda hund och hepatit B.

Frankrike har obligatorisk vaccination mot polio, stelkramp, difteri, tuberkulos och hepatit B. De som vägrar vaccin kan i vissa fall dömas till fängelse. Av EU:s 27 medlemsländer samt Norge och Island saknar 15 tvingande lagar om vaccinering.  

Australien saknar obligatorium men belönar föräldrar med en statlig bonus om de vaccinerar sina barn. Under pågående sjukdomsutbrott är det förbjudet för ovaccinerade barn att delta i skolundervisning.  

Alla delstater i USA har lagar om obligatorisk vaccinering för barn innan de börjar skolan. Undantag kan göras av religiösa skäl men bestämmelserna varierar mellan delstaterna. 

Källa: Eurosurveilliance, US National Library of Medicine