Hoppa till innehållet

Shopping

Halka och köphysteri gör julen tuff för brevbärarna

”Grundinställningen är att man jobbar tills man är klar, så ibland kan det bli väldigt långa dagar”, säger Niklas Robertsson, brevbärare och ordförande för Seko Posten Stockholm.

”Grundinställningen är att man jobbar tills man är klar, så ibland kan det bli väldigt långa dagar”, säger Niklas Robertsson, brevbärare och ordförande för Seko Posten Stockholm.

Bild: Jeffrey McIntosh (montage)

Dagens ETC

Underbemaning, ett pressat tidsschema och taskigt vinterväglag gör att brevbärarna som levererar julklapparna hem till vår dörr riskerar halkskador. Hittills i år har 110 fallskador rapporterats in från Seko Postnords medlemmar.

– Tidspressen gör ju nånstans att man ökar på takten, och då riskerar man att halka och ramla, säger brevbäraren Anders Lindé, som själv råkat ut för just det.

Glashala gator av snö som smält och sedan frusit på igen, oplogade trottoarer – decimetertjocka av snömodd och iskross – där den tunga, fullpackade postcykeln ska dras fram mot nästa adress. Ovanpå det exceptionellt stora volymer av julförsändelser i famnen och snö under vinterskorna, som gör att man riskerar halka och slå sig i trappuppgångar som ska avverkas en efter en i rasande fart. Men brevbäraren Karl, 37, från Västerås, framhåller att jobbet, med utdelningsrundor som blir upp till sju timmar långa istället för de ordinarie tre, veckorna inför jul inte bara är en pina. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln