Politik.

2015-08-20 08:35
Bild: Janerik Henriksson/TT

Hägglund går till näringslivet

Nu står det klart att Göran Hägglund blir nästa före detta minister att gå till näringslivet. Han blir kollega med Filippa Reinfeldt i den Investor-ägda vårdkoncernen Aleris.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den förre socialministern och kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund berättar för TT att valet föll naturligt på just ett vårdföretag, dessutom tycker han inte att han är värd kritik för att gå från politiken till näringslivet.

– Jag vill gärna fortsätta att jobba med sjukvårds och äldreomsorgsfrågor och jag har svårt att se skäl för en sådan kritik. Det är nästan ett år sedan jag var minister och det är inga statshemligheter jag bär med mig, säger han.

Det har funnits förslag på karantänsregler för före detta politiker innan de går vidare i karriären, och även om några beslut inte har fattats rekommenderas man att vänta ett år.

– De föreslog ett års karantän och nu har det nästan gått ett år. Sedan har vi en ny politisk ledning, det är andra kvastar som sopar nu. Det vore en väldig skillnad om en person byter jobb men har kvar sitt nätverk i ledande position, fortsätter Göran Hägglund till TT.

Problematiskt

Daniel Naurin är statsvetare vid Göteborgs universitet och han har tidigare uttryckt en oro för att politiker går vidare till näringslivet.

– Vi vill inte utifrån ett demokratiskt perspektiv ha ministrar som under tiden de sitter i regering funderar över sin fortsatta karriär och vilken effekt de beslut de ska fatta kan få för dem. Det är kärnan i problemet, säger han.

Tidigare har ministrar som Anders Borg, Carl Bildt, Anna-Karin Hatt och Lena Ek gått vidare till uppdrag inom näringslivet, vilket har gjort att problematiken som Daniel Naurin är inne på har lyfts igen.