Politik.

2015-10-12 09:01
Gudrun Schyman Bild: Henrik Montgomery/TT
Gudrun Schyman

Gudrun Schyman: "Jag är smickrad"

Fi-ledaren och före detta V-ledaren är en av dem som föreslås som chef för en ny jämställdhetsmyndighet.
– Det skulle ju vara otroligt lockande naturligtvis, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ, säger själv att hon inte har någon given favoritkandidat till posten.

– Jag har inget namn, men det behöver vara en person med stora kunskaper. Det här är ett kunskapsområde, inte ett åsiktsområde. Det finns ett jätteglapp mellan vad vi vet och vad vi gör, mellan kunskap och handling. Det krävs en orädd person som inte räds att skapa dålig stämning, som inte räds att tala om att det handlar om makt.

Schyman ställer sig klart positiv till föreslaget om en ny myndighet, vilket är något Fi har drivit sedan en tid tillbaka. Men hon vill också att jämställdhetsministern får tillbaka sitt departement.

– Feministiskt initiativ har haft med det kravet ända sedan starten. Det ska finnas en jämställdhetsminister med ett tydligt mandat, ett jämställdhetsutskott i riksdagen, ett departement och en myndighet. Nu skvalpar frågan runt på olika departement och ingen tar ansvar, säger hon.

Hur ser du på att ditt namn har kommit upp flera gånger som favorit till posten som chef för jämställdhetsmyndigheten?

– Jag är smickrad, det skulle ju vara otroligt lockande naturligtvis. Samtidigt har jag valt att befinna mig på den politiska arenan, jag är inte en förvaltare av fattade beslut. Jag har en förändringsplan. Även om vi har en regering som kallar sig feministisk har vi inte sett politiska förslag som utmanar könsmaktsordningen på allvar. Vi har sett förslag som är bra, som förbättrar för kvinnor och förstärker det som har försvagats, men inget som på allvar utmanar den patriarkala makten.