Inrikes.

2014-04-03 10:10
 • Gravstenen till minkfarmarens släktgrav grävs upp i mitten av maj 2013. Bild: Polisen
  Gravstenen till minkfarmarens släktgrav grävs upp i mitten av maj 2013.
 • Gravstenen från Södertälje dumpas hos minkfarmarens syster i Katrineholm. Bild: Polisen
  Gravstenen från Södertälje dumpas hos minkfarmarens syster i Katrineholm.
 • Hot skickas till minkfarmarens släkt. Bild: Polisen
  Hot skickas till minkfarmarens släkt.
 • Minkfarmarens morbror får två yxor kastade mot sitt hus. En av yxorna går genom fönstret och har texten ”minkfarm = död”. Bild: Polisen
  Minkfarmarens morbror får två yxor kastade mot sitt hus. En av yxorna går genom fönstret och har texten ”minkfarm = död”.
 • Garaget hos en annan minkfarmare bränns ned till grunden. Bild: Polisen
  Garaget hos en annan minkfarmare bränns ned till grunden.
 • Brandbomber har lämnats hos minkfarmarens syster och revisor. Bild: Polisen
  Brandbomber har lämnats hos minkfarmarens syster och revisor.
 • ”Risken är ju att debatten kommer att handla om huruvida de här metoderna är rätt eller fel. Och det vi vill prata om är att minkarna inte borde sitta i burar från första början”, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt. Bild: Hendrik Zeitler
  ”Risken är ju att debatten kommer att handla om huruvida de här metoderna är rätt eller fel. Och det vi vill prata om är att minkarna inte borde sitta i burar från första början”, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt.

Gravskändade och hotade minkfarmare – nu döms de

Från minkutsläpp i slutet av 90-talet till gravskändningar och dödshot mot anhöriga till minkfarmare. I kampen för djuren har delar av den svenska djurrättsrörelsen tagit till allt mer makabra och maffialiknande tillvägagångssätt för att nå sina mål. Nästa vecka faller domen mot aktivisterna som tog metoden till Sverige.

”NN blev aldrig minkfarmare”. Där gravstenen till familjegraven tidigare hade stått var nu bara en djup grop och på en sten som lagts intill hålet hade någon skrivit med röda bokstäver.

Gravstenen på kyrkogården i Södertälje grävdes upp någon gång mellan den 13 och 14 maj förra året. Samma dag hittade en kvinna i Katrineholm stenen i sin trädgård. När hon såg släktnamnet på den förstod hon direkt vad det handlade om: Aktivisterna som hotade familjen för att få hennes bror att tänka om när det gällde att starta minkfarm var tillbaka.

Planerade att starta minkfarm

Attentatet var riktat mot en 59-årig lantbrukare i Hjo som i lokala medier hade gått ut och berättat att han planerade att starta minkfarm. Gravstenen i trädgården var finalen på två och en halv månads trakasserier och hot mot 59-åringen och hans anhöriga. Allting började i slutet av februari, då två yxor med orden ”inga fler minkfarmer” och ”första varningen” kastades mot hans hus.

Minkfarmaren säger till ­Dagens ETC att han personligen inte har tagit särskilt illa vid av hoten, men att hans syster som fick familjens gravsten placerad i trädgården tycker att det har varit väldigt obehagligt.

– Det jobbigaste har varit att de har utsatt personer i min närhet som inte har med det här att göra. Det känns obehagligt att de inte har varit bekväma, säger han.

Fem djurrättsaktivister åtalades i januari för en lång rad hot och attacker mot ett antal minkfarmare i Skaraborgstrakten och deras familjer. Åklagaren har yrkat på långa fängelsestraff och på måndag väntas de få sin dom.

Den blir den första i sitt slag i Sverige, men i Europa och framför allt England, har metoderna använts längre. Nyligen rapporterade den brittiska tidningen Cambridge news att en 52-årig kvinna dömts för utpressning mot personer med koppling till Huntingdons forskninglaboratorium, världens tredje största lab för djurförsök.

Kvinnan ingår i det militanta närverket Shac, som under en tioårsperiod drivit en kamp för att stoppa djurförsöken. I målet ingick ett dåd som skedde 2009. Chefen för ett läkemedelsbolag fick då sin mammas grav i Schweiz uppgrävd. Urnan med aska stals och har aldrig återfunnits. Två kors placerades också på marken intill graven med dödsdatum för chefens fru ditmålat i röd färg.

Grävde upp graven

Några år tidigare grävde en grupp aktivister i Staffordshire upp graven till en marsvinsfarmares döda svärmor för att få honom att lägga ner farmen.

Minkfarmaren i Hjo har tänkt en hel del på det som hänt och tycker att det värsta är att attackerna faktiskt utgör ett hot mot demokratin.

– Det mest tokiga är väl att det blir mer och mer av dem här typen av hot i samhället. Vad det än gäller så ska det hotas. Den utvecklingen tycker jag är jobbig, säger han.

Några dagar efter att gravstenen placerats i trädgården rapporterade aktivisterna om det på en internationell djurrättssida på nätet: ”Under natten grävde vi oss genom NN:s föräldragrav, nu återstår bara för NN och den ondska han utför att sluta i graven. Gravstenen placerades i trädgården hos NN:s syster, eftersom hon har makten att påverka NN i beslutet om minkfarmen. Eftersom det fortfarande behövs en gravsten på kyrkogården ställde vi dit en med NN:s namn”.

Hoten har undertecknats med signaturen Animal Right Militia, ett internationellt nätverk som avsagt sig icke-våldsprinciper och till skillnad från exempelvis Djurens befrielsefront är beredda att äventyra människoliv för att nå sina mål.

Exceptionella metoder

Metoderna som använts i dåden mot minkfarmare i Västsverige anses dock fortfarande exceptionella i Sverige. Enligt Kerstin Jacobsson, som är sociolog vid Göteborgs universitet och har följt den svenska djurrättsrörelsen, är det bara en handfull personer som ägnar sig åt liknande attacker i Sverige.

– Aktioner som innebär ekonomiskt sabotage och skadegörelse finns det visst stöd och legitimitet för i rörelsen. Men den här typen av aktioner är att gå ett steg längre – och är extremt ovanligt. Jag kan tänka mig att det bara är en handfull personer i landet som är kapabla att göra det här, säger hon till GP.

Hon menar att aktivisterna drivs av en världsbild som kan liknas vid en form av sekulär religion.

– De simulerar djurens lidande och är väldigt upptagna med lidandet. De tänker sig in i hur det är att sitta i bur, vad det innebär att bli inseminerad och drar mänskliga jämförelser. Insemination blir institutionaliserad våldtäkt som djur kanske blir utsatta för under hela sitt liv, säger Kerstin Jacobsson till GP.

”Borde inte sitta i burar”

Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt, som är Sveriges största djurrättsorganisation och arbetar för attitydförändringar genom icke-våldsmetoder tror att det finns en risk att de mörka metoderna svärtar ned även den övriga djurrättsrörelsen.

– Vi driver ju samma frågor. Djurens rätt jobbar också för ett förbud mot pälsfarmning, men vi jobbar med opinionsbildning och politisk påverkan, säger hon.

Samtidigt är hon orolig att de makabra metoderna flyttar fokus från den viktiga frågan om djuren.

– Risken är ju att debatten kommer att handla om huruvida de här metoderna är rätt eller fel. Och det vi vill prata om är att minkarna inte borde sitta i burar från första början, säger Camilla Björkbom.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Detta har hänt

2012

16 november: Två aktivister tränger sig in på en minkfarm i Götene och försöker släppa ut minkar.

2013

28 februari: Tre aktivister kastar in två yxa med orden ”första varningen” och ”inga fler minkfarmer” mot husfasaden hemma hos en man i Hjo som i lokala medier berättat att han planerar att starta minkfarm. En av yxorna går genom ett fönster.

4 mars: Minkfarmaren i Hjo får ett hotbrev där det står att hans familj och vänner kommer att straffas om han inte lägger ner sina planer på att starta minkfarm.

19 mars: Minkfarnarens son och hans sambo i Hjo får ett hotbrev där det står att deras hus kommer attt jämnas med marken om de inte stoppar pappans planer på att starta minkfarm.

3 april: Minkfarmarens syster får ett brev där det står att hon kommer att få en brandbomb in i sitt sovrum om hon inte hindrar sin bror från att starta minkfarm. En odetonerad brevbomb och en yxa lämnas också i hennes brevlåda.

4 april: En odetonerad brandbomb kastas mot fasaden hemma hos minkfarmarens revisor. En brandbomb lämnas också på yttertrappan.

9 april: Revisorn mottar ett brev där det står att han liv kommer att förvandlas till ett helvete om han inte stoppar minkfarmaren. Annars kommer hans bil eller hus att sprängas i luften.

13-14 maj: Gravstenen till minkfarmarens släktgrav i Södertälje grävs upp. Intill gravplatsen placeras en sten med texten ”NN blev aldrig minkfarmare”.

14 maj: Gravstenen från Södertälje dumpas i trädgården hemma hos minkfarmarens syster i Katrineholm.

18 juni: Garaget hemma hos en annan minkfarmare, som bor i Lidköping, bränns till grunden.

25 juni: Två odetonerade brandbomber placeras i brevlådan hemma hos minkfarmarens föräldrar.

28 juni: Minkfarmarens föräldrar får ett brev där det står att de kommer att vakna upp i ett regn av bomber om de inte stoppar sin son från att driva minkfarm.

15 juli: Två aktivister tar sig in hos en minkfarmare i Kode och skriker slagord som ”NN du har blod på dina händer” i en megafon.

25 juli: Minkfarmarens morbror får två yxor kastade mot sin bostad i Ulricehamn. En av yxorna går genom fönstret. På yxan står det ”Minkfarm=död”.

13 augusti: Två aktivister tar sig in på minkfarmen i Kode och skriker slagord som ”Du är en mördare” i en megafon.

16 augusti: En djup grop grävs på gravplatsen och gravstenen som tillhör minkfarmarens mormors mor i Sandhem välts.

22 augusti: Minkfarmaren får ett brev där det står ”Hur mår din mormor efter det som hänt med hennes föräldrars grav?”

5 september: Två aktivister skriker slagord som ”NN du har blod på dina händer” utanför minkfarmen i Kode.

10 oktober: Två aktivister skriver slagord utanför minkfarmen i Kode.

15 oktober: Fyra aktivister anhålls. Ytterligare en person grips morgonen därpå. Två av dem ska då enligt polisen ha införskaffat ingredienser för att tillverka sprängmedel. Gruppen ska också ha samlat information för att kunna utföra minkutsläpp på farmar i både Rumänien och Sverige.

2014

21 januari: Gruppen, som består av två kvinnor och tre män mellan 22 och 32 år åtalas för att på olika sätt ha deltagit i aktionerna mot minkfarmare och deras anhöriga.

19 februari: Rätte­gången avslutas, åklagaren yrkar på sex års fängelse för bland annat brott mot griftefriden för två av aktivisterna, en kvinna och en man från Örebrotrakten. För den tredje av dem som anses ingå i den inre kärnan yrkas på tre års fängelse.

7 april: Domen mot gruppen väntas komma.

Animal right militia

Animal right militia, eller djurrättsmilisen, uppkom i England på 80-talet som ett nätverk för aktivister som utför aktioner mot personer eller företag som de anser plågar eller förtrycker djur. Nätverket avsäger sig anti-våldspolicyn som exempelvis Djurrättsalliansen går under. Policyn innebär att man har som regel att aldrig skada människor fysiskt.

Aktivisterna i Västsverige har använt sig av båda namnen parallellt vid sina dåd.

Tidigare fall

En av aktivisterna, en 32-åring från Göteborg, figurerar i ett tidigare mål med hot och våld mot personer inom pälsnäringen. En då 22-årig man dömdes 2012 till fängelse i tre och ett halvt år för att ha skickat hotbrev, några skrivna i blod, till butiksägare och minkfarmare runt om i Sverige.

32-åringen fanns med i en grupp som samtidigt demonstrerade utanför butikerna får att få brutiksägarna att skriva under Djurrättsalliansens ”pälsfri policy”. Åklagaren menade att utpressningsmetoderna som gruppen använde var maffialiknande.

32-åringen åtalades och dömdes för olaga tvång och ofredande.