Inrikes.

2020-04-14 14:30
OBS! Sjukhuset i bild är inte relaterat till innehållet i artikeln. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
OBS! Sjukhuset i bild är inte relaterat till innehållet i artikeln.
Puffetikett
Dagens ETC

Gravid död i covid-19: ”Ambulansen kom klockan 11, två timmar senare var hon borta”

Det första coronarelaterade dödsfallet som involverar en gravid kvinna i Sverige har nu bekräftats. Kvinnan avled under påskhelgen på en intensivvårdsavdelning i Mellansverige.

De senaste veckorna har medierna rapporterat om flera gravida som drabbats av coronaviruset och tvingats få intensivvård. Nu har en av dem avlidit, tillsammans med sitt ofödda barn.

– Det är 100 procent säkert att hon hade covid-19, sjukhuset ringde precis, berättar kvinnans make på tisdagen.

Tillsammans med familjen försöker han nu ta in vad som hänt med stöd av sjukhusets kristeam. Parets äldsta barn får samtidigt hjälp av skolkuratorn för att hantera sin mammas plötsliga död.

Hosta och feber

Den gravida kvinnan och hennes make hade varit i kontakt med sjukvården innan helgens dödsfall.

– Det konstaterades att hon hade urinvägsinfektion, men det är ju ingenting allvarligt. Hon hade lite hosta också, men inte heller det kändes speciellt allvarligt, eftersom hon får lite hosta varje gång hon är gravid.

Dessförinnan hade hon haft feber till och från, men inga dramatiska temperaturer. Hon hade också haft svårt att ta sig ur sängen och känt sig begränsad.

– Vi förlorade ett barn för två år sedan och har varit extra känsliga under den här graviditeten, berättar hennes make. Med tanke på barnet ville vi nu att någon skulle titta till henne. De tyckte säkert att vi var överdrivet oroliga.

Blå om läpparna

– Ambulansen var här en sväng i torsdags, två dagar innan det hände. Syresättningen var ganska bra, 97, 98 procent. De sa att “risken för att smittas av covid-19 ökar om vi tar in henne till sjukhuset, så det är bättre att ni stannar hemma”. Det kändes lite konstigt, att risken för sjukdom ökar på ett sjukhus.

I lördags förmiddag, runt klockan 11, gick mannen in till henne och upptäckte att hon var alldeles blå om läpparna. Han ringde en ambulans som kom “ganska snabbt”:

– Hon fick syrgas och då tyckte jag att hon, vad jag kunde se under masken, inte såg lika blå ut. Det kändes rätt bra ändå. Jag såg att hon blev lite piggare.

Var i vecka 23

Sjukhuset meddelade att det kunde ta lite tid innan de hör av sig. Maken väntade. Två timmar senare kom det chockartade beskedet:

– De sa att tyvärr, hon har fått hjärtstillestånd. Det fanns inget de kunde göra.

Hade din fru någon hjärtsjukdom?

– Nej, hon hade jättelite förhöjt blodtryck veckan innan, men absolut ingen hjärtsjukdom eller liknande. Hon var överviktig, vilket ska vara en riskfaktor. Men annars fullt frisk.

Hur långt gången var hon?

– Hon var i vecka 23.