Inrikes.

2017-01-30 08:36
Anna Westberg, Robin Zachari och Joel E Svensson startade tillsammans Skiftet 2014.  "Vi finns där människor rör sig. Det som händer på internet är i dag lika viktigt som det som sker ute på gator och torg", säger Anna Westberg, kampanjchef.
Anna Westberg, Robin Zachari och Joel E Svensson startade tillsammans Skiftet 2014. "Vi finns där människor rör sig. Det som händer på internet är i dag lika viktigt som det som sker ute på gator och torg", säger Anna Westberg, kampanjchef.

Grattis, ni vann! Skiftet får Gräsrotspriset 2017

Dagens ETC:s läsare har utsett årets vinnare av Dagens ETC:s Gräsrotspris, som går till nätverket Skiftet. I fjol samlade Skiftet över 150 000 aktiva medlemmar (eller skiftare). 

"Vi är fantastiskt glada och stolta!" säger Robin Zachari.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skiftet har genom namninsamlingar och nätkampanjer påverkat makthavare i allt från EU-kommissionen och regeringen till mindre kommunledningar på den svenska landsbygden. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Man har främst gjort sig ett namn genom sina folkbildande nätkampanjer mot frihandelsavtalen (eller fulhandelsavtalen, som Skiftet kallar dem) TTIP och Ceta, men har även drivit på för ett införande av en samtyckeslagstiftning och riktat sig mot utförsäljningen av välfärden. 

Skiftet är som organisation partipolitiskt obunden, men den gemensamma värdegrunden vilar på idéer om jämställdhet, jämlikhet, global hållbarhet och rättvisa.   

Dagens ETC lämnade det glädjande beskedet på Skiftets kontor i Bagarmossen i södra Stockholm.   

Våra läsare har utsett er till vinnare av Gräsrotspriset. Hur känns det?

– Vi är fantastiskt glada och stolta. Och lite förvånade, eftersom det var så många fantastiska aktivister som var nominerade. Det var väldigt fint att vi vann ändå, eftersom det berör så många. Under förra året var över 150 000 skiftare delaktiga genom någon av våra framgångsrika kampanjer. Så det är en stor massa av människor som gemensamt får det här priset, säger Robin Zachari, kanslichef. 

Vad kan det betyda att få ett sådant här pris? 

– Det betyder flera saker. Dels skapar det en stolthet bland våra medlemmar, dels är det ett fint kvitto på att det vi gör faktiskt betyder något. Men det betyder också att vi får mer medial uppmärksamhet och att fler ser oss, vilket är helt avgörande för att vi ska kunna påverka samhällsutvecklingen.    

Hur ser ni själva på er verksamhet? 

– För mig är Skiftet en folkrörelse, om än organiserad på ett lite annat sätt än vad vi traditionellt har varit vana med. Vår grundinställning är att glappet har varit för stort för människor mellan att göra en liten insats och att göra något större tillsammans med andra. Många människor vill kunna engagera sig politiskt utan att behöva gå med i ett parti. Genom Skiftet kan folk starta sina egna kampanjer så länge de ligger inom ramen för vad vi står för.  

Varför är det viktigt? 

– Huvudsyftet med Skiftet är ju att vi vill engagera människor i sakpolitiska frågor. Det finns ett problem i dagens samhälle, i och med att många människor inte känner sig sedda och hörda. "Enpowered" är kanske ett lite töntigt ord, men jag tror många människor känner sig stärkta och upplyfta av att kunna delta. Man får en chans till att visa vart man står och delta i något större än en själv.    

Vad har ni åstadkommit? 

– Våra främsta segrar under 2016 var att vi hjälpte till med att driva på för att Ceta-avtalet inte skulle smygas igenom av EU-kommissionen, utan att först genomgå en omröstning i parlamentet. Samt att bekämpningsmedlet och miljögiftet glyfosat, som EU-kommissionen föreslog en ny 15-årig licens för, nu ska omprövas ordentligt. Även januari i år har börjat bra. 75 000 personer skrev på för en skärpt lagstiftning mot pedofiler på nätet, vilket ledde till att vi fick träffa Morgan Johansson (S) som lovade att utreda frågan.          

Läs vidare på nästa sida: Gräsrotspriset

14 334...

personer röstade på de olika kandidaterna, varav 3 621 lade sin röst på Skiftet. 

Se prisutdelningen live

Prisutdelningen livesänds nu på fredag klockan 13.00 på ETC-tidningarnas Facebook-sida.