Valet 2018.

2018-09-04 11:00
Sten Dybeck (KD) Bild: Martina Holmberg/Svd/TT
Sten Dybeck (KD)
Puffetikett
Dagens ETC

Granskning: Miljardärerna som siktar på makten

Miljardären och kristdemokraten Sten Dybeck har tjänat 275 miljoner sedan krisåret 2008. Han tillhör den översta ­promillen höginkomsttagare som bor i lyxvillor och har inflytelse­rika positioner i företagsvärlden. Nu vill de ha makt även i det politiska systemet.

Dagens ETC undersöker de 50 superrika svenskar som kandiderar i valet på söndag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det räcker nu! Migranttak”. Så löd valaffischen för Kristdemokraterna i Danderyd som satt uppsatt på staket och lyktstolpar i landets rikaste kommun. Den hårda retoriken väckte efter hand starka reaktioner och till slut backade de lokala partifunktionärerna och plockade ner planscherna.

Men exakt samma budskap står kvar på partiets lokala sajt. En av KD Danderyds mest tongivande lokala profiler är näringslivstoppen Sten Dybeck, som har en bakgrund i det invandringsfientliga partiet Ny demokrati.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Hade Sverige lyssnat på Bert Karlsson och Wachtmeister och infört vår invandringspolitik redan på 90-talet hade vi inte haft några problem idag, säger han.

Men i området där Sten Dybeck bor, i en luftig Djursholmsvilla, finns i praktiken nästan ingen invandring. Danderyd är en av de kommuner som är mest ovilliga att hjälpa flyktingar trots att invånarna tjänar bäst i hela landet. Själv är Sten Dybeck Sveriges rikaste politiker och äger stora aktieposter i flera mycket lönsamma företag.

Han var också en av männen bakom skandalbanken HQ Bank som stängdes ner 2010 av Finansinspektionen på grund av att ledningen tagit alldeles för stora risker i verksamheten. Skandalen resulterade i Sveriges största bankkrasch, men delägaren Sten Dybeck repade sig snabbt. Under åren 2008 till 2016 har han tjänat sammanlagt 275 miljoner kronor, arbets- och kapitalinkomster sammanräknade. Det blir 2,5 miljoner i månaden.

– Jag har deklarerat allt i Sverige och är inget annat än en svensk skattebetalare, säger Sten Dybeck.

Finns det någon motsättning att ha så extremt höga inkomster och samtidigt representera vanliga väljare?

– Tvärtom. En som har lyckats så pass bra som jag har gjort på den finansiella sidan kan kanske tillföra något till den ekonomiska politiken. Men jag står så långt ner på listan så att min inflytande kommer att vara begränsat. Jag har mer en rådgivande funktion, säger Sten Dybeck.

Superrika moderater

Strax under Sten Dybeck på listan över Sveriges rikaste politiker finns tvåan Patrik Hannell (C) som har tjänat 242 miljoner sedan 2008 och trean, Michael Cocozza (L), som har tjänat 135 miljoner – och kandiderar till både kommun och riksdagen.

De tillhör den översta promillen höginkomsttagare i Sverige och i denna grupp finns 50 personer som kandiderar i kommun-, landsting- och riksdagsvalet på söndag, visar Dagens ETC:s granskning. Hälften av de superrika politikerna är moderater, endast fem är kvinnor.

I gruppen av superrika politiker finns även två Fi-politiker och en miljöpartist. Den enda socialdemokraten på listan heter Karsten Inde och även han kandiderar i landets rikaste kommun. Men inte en enda V-politiker har de senaste nio åren tjänat över 10 miljoner kronor i årsinkomst, vilket är vad som krävs för att kvala in i den översta promillen.

KD:s totala motsats

På en lyktstolpe i Danderyds centrum syns Karsten Indes valaffisch med ett budskap som står i skarp polemik mot KD. Socialdemokraterna vill ta in många fler flyktingar i kommunen och dessutom höja kommunalskatten med en krona.

Karsten Inde kallar sig demokratisk socialist men är samtidigt välfärdskapitalist. Tack vare en aktieutdelning på 19 miljoner år 2014 från hans ägande i företaget Olivia hamnade han 2014 på listan över de 1 000 bäst betalda svenskarna.

– Kul att man toppar någon lista. Mitt samvetet är rent, säger Karsten Inde och skrattar.

Trots sina höga inkomster är Karsten Inde en varm anhängare av S-förslaget om att höja skatten på kapitalinkomster, vilket han själv riskerar att drabbas av.

– Sverige är ett skatteparadis för sådana som jag. Jag vill också återinföra förmögenhetsskatt och arvsskatt. Det borde vara en självklarhet för alla att de som har mycket ska bidra med mer, säger Karsten Inde.

Du är väldigt rik, har du någon aning om hur en vanlig arbetare lever?

– Det skulle jag nog säga. Jag har en flyktingfamilj från ­Bangladesh som jag hjälper på olika sätt. Dessutom har jag ­daglig kontakt med medarbetarna i det byggbolag som jag driver.

Kristdemokraten Hans Dybeck är också oroad för att klyftorna växer men vill samtidigt inte omfördela via skattesystemet. Han hävdar att Sverige redan har världens högsta skattetryck och att en höjd kapitalskatt skulle leda till att kapitalet flyr utomlands.

– Jag kämpar också för att vi ska sänka kommunalskatten med en krona här i Danderyd, säger han.

Granskningen av de rikaste politikerna visar samtidigt att andelen skatt de betalar på sina miljoninkomster sällan över­stiger nivån för vanliga arbetare.

Sten Dybeck har exempelvis betalat 32 procent i skatt på sina samlade inkomster på 275 miljoner kronor de senaste nio åren, medan tvåan Patrik Hannells sammanräknade skatt landar på 27 procent.

Karsten Inde tycker att pratet om ytterligare skattesänkningar är vansinne och vill istället höja skatten i Danderyd med en krona. Det skulle ge 100 miljoner mer till den kommunala budgeten.

– Kommunen ska lägga ner en skola nu på grund av mögel för att det inte funnits pengar till underhåll. Samma sak med ishallen. Här vill ingen betala skatt trots att vi har så många höginkomsttagare. Danderyd är paradoxalt nog landets fattigaste rikemanskommun.