Inrikes.

2017-10-02 22:59
Kajsa Söderström. Bild: Privat, Pixabay
Kajsa Söderström.

Grannen: ”Det känns som att de har öppnat en kvinnoaffär i huset”

Sveriges första surrogat­förmedling Tammuz flyttade­ nyligen in i nya lokaler på Södermalm i Stockholm. För Kajsa Söderström, 33, som bor i samma hus, blev det en chock.

”Det känns som att de har öppnat en kvinnoaffär i huset där jag bor”, säger hon.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kajsa Söderström tycker att det är väldigt olustigt att bo i samma hus som förmedlingen.

– Jag är emot surrogatmödraskap och tycker att det är en handel med kvinnokroppar där fattiga människor utnyttjas och riskerar liv och hälsa, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon tycker inte att det känns tryggt.

– Det känns som att jag bor hos en väldigt omoralisk värd som tycke att min kropp också kan säljas i förlängningen. Det är extra känsligt just nu eftersom jag är höggravid, säger hon.

Samtidigt är förmedlingens verksamhet laglig, ska de inte få finnas då?

– Jag tycker inte att det borde vara lagligt i Sverige. Regeringens utredning kom fram till att Sverige ska motverka surrogatmödraskap från andra länder. Men visst, så länge det är lagligt kan man inte komma åt det ­juridiskt. Men det borde inte vara tillåtet, och det här är ett sätt att göra det rumsrent. Det känns fel i magen, säger hon.

”Fegt”

Hon har skrivit till fastighetsförvaltaren och frågat hur de resonerar när de hyr ut till ­surrogatförmedlingen, men inte fått svar. Både värden och ­Tammuz har tagit bort möjlig­heten att recensera verksamheten på Facebook. Och ganska snart efter att Tammuz flyttat in tog de ner de iögonfallande veporna med företagsnamnet i fönstret.

– Det gör mig ännu mer förbannad. Om de ska hålla på så kan de i alla fall stå för vad de gör. Det är fegt att ta ner recensionerna i stället för att bemöta vad folk skrev, säger hon.