Inrikes.

2020-03-13 12:40
Hanin Shakrah erbjuder grannar hjälp i coronatider. Bild: Shutterstock / Privat
Hanin Shakrah erbjuder grannar hjälp i coronatider.
Puffetikett
Dagens ETC

Grannar ger corona-hjälp: ”Vill bryta isolering och rädsla”

Det sägs att det är i kristider människors solidaritet prövas. Att döma av de initiativ som nu poppar upp på sociala medier för coronautsatta grupper tycks tesen stämma.

 

I skuggan av regering och myndigheters kamp mot coronakrisen poppar nu flera initiativ upp på sociala medier där människor erbjuder sin hjälp till äldre, sjuka och andra utsatta som riskerar att drabbas extra hårt vid en eventuell smitta.

En av de första att erbjuda andra assistans är stockholmaren Bassam Al-Baghdady. Det var efter att ha hjälpt en granne med att handla mat som han startade hashtaggen #DinGranneHär för att samla alla initiativ för personer i riskgrupper.

– Jag var först orolig att drabbas själv. Men sedan tänkte jag att jag är ju frisk och har inga kroniska sjukdomar. Då började jag fråga de jag känner och som jag vet har problem med hälsan om de behövde hjälp med att handla, säger Bassam Al-Baghdady till Stockholm direkt.

Sedan dess har Facebookgrupperna "DinGranneHär" och ”Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!” bildats dit frivilliga kan höra av sig om de vill bistå personer i nöd.

Inte bara online

Men det är inte bara online som människor erbjuder sin hjälp. Hanin Shakra, jurist och journalist, satte i torsdags upp en lapp med samma budskap i sin trappuppgång.

– Jag kom på det för att jag tänkte på att jag skulle behöva sitta hemma och jobba framöver eftersom vi har gamla människor på mitt jobb. Jag tänkte på de i mitt hus som inte skulle våga röra sig och insåg att jag kunde göra nytta för att i alla fall bryta känslan av isolering eller rädsla, säger hon.

Ännu har ingen hört av sig som behöver hjälp, men efter att ha lagt upp ett foto på lappen på Facebook har flera följt efter och satt upp liknande lappar vid sina hem.

– Ingen har hört av sig men lappen har fått lite hjärtan och jag har fått folk som delat och kopierat. Jag har även sett initiativ som delat grannvänlighet med samma budskap.