Hoppa till innehållet

Intervju

”Generositet kan vara fel”

”Om man vill förändra någonting som har med fattigdom och diskriminering att göra, så kan man definitivt bidra kortsiktigt genom att ge någon pengar, men det behöver också vara en mer långsiktigt hjälp till innanförskap i samhället."
”Om man vill förändra någonting som har med fattigdom och diskriminering att göra, så kan man definitivt bidra kortsiktigt genom att ge någon pengar, men det behöver också vara en mer långsiktigt hjälp till innanförskap i samhället." Bild: Bild: Berit Roald/TT

ETC Uppsala

”Generositet kan aldrig vara något fult – men fel?” Så hette ett seminarium som Stadsmissionens verksamhet för migranter – Crossroads – ordnade i Almedalen förra veckan. Så när är det fel att vara generös? ETC Uppsala frågade Crossroads föreståndare Kristina Göranzon.

Vad menar ni med rubriken ”Generositet kan aldrig vara fult men fel?” Tycker ni att generositet är fel?
– Om man vill förändra någonting som har med fattigdom och diskriminering att göra, så kan man definitivt bidra kortsiktigt genom att ge någon pengar, men det behöver också vara en mer långsiktigt hjälp till innanförskap i samhället.

Vilka är de främsta hindren i dag för att åstadkomma det, som ni ser det?
– Det främsta hindret är godtyckligheten, bland annat från arbetsförmedlingen där de får hjälp beroende av vilken handläggare de möter. Där är kravet ofta att de först bör lära sig svenska innan man söker jobb.  Men då har man blandat ihop EU-migranter med asylsökande. EU migranterna är bara här för att arbeta ett kort tag och sedan åka hem, och behöver inte kunna svenska. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Uppsala!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln